Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μήνυση στον Ράμσφελντ για εγκλήματα πολέμου

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μήνυση για εγκλήματα πολέμου κατέθεσαν νομικοί εναντίον του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ. Η πρώτη προσπάθεια δίωξης του Ράμσφλεντ το 2004 είχε πέσει στο κενό, αλλά σήμερα οι νομικοί θεωρούν ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκότερες, ενώ έχουν και έναν εξαιρετικά δυνατό «μάρτυρα».

Συγκεκριμένα, ομάδα διεθνών δικηγόρων σε συνεργασία με το αμερικανικό «Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα» (Center for Constitutional Rights) κατέθεσε μήνυση 220 σελίδων στην Μόνικα Χαρμς, ομοσπονδιακή γενική εισαγγελέα της Γερμανίας, για βασανιστήρια και θηριωδίες Αμερικανών στρατιωτικών έναντι 11 Ιρακινών κρατουμένων στο Αμπού Γκράιμπ και ενός κρατούμενου Σαουδάραβα στη ναυτική βάση των Αμερικανών στο Γκουαντάναμο.

Η μηνυτήρια αναφορά καλεί την Χαρμς να διατάξει άμεση έρευνα και κατόπιν προσφυγή σε δίκη του Ράμσφελντ, αλλά και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων, για εγκλήματα πολέμου στο πλαίσιο του αποκαλούμενου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Στο μεταξύ, ο Τζον Μπέλιντζερ, κύριος νομικός σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάλεσε μέσω συνέντευξής του στο βρετανικό BBC τις ξένες κυβερνήσεις να σταματήσουν να κάνουν εκκλήσεις για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο και αντ' αυτού να ξεκινήσουν επιτέλους να στηρίζουν το πρόγραμμα επαναπροώθησης των κρατουμένων στις χώρες τους, κάτι που για καιρό προσπαθεί η αμερικανική κυβέρνηση, αλλά συναντά την άρνηση των ξένων κυβερνήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ