Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Εκφραση

Πήγαινα στη μαμά μου με μια πάστα γλυκό, τυλιγμένη σε πολύχρωμο χαρτί ζαχαροπλαστείου. «Μην κουβαλάς, παιδί μου, γλυκά. Το σπίτι έχει απ' όλα». Το ήξερα. «Είναι έκφραση αγάπης», έλεγα. Οταν έκανα καμιά αταξία, πήγαινα δυο πάστες. Η μαμά μου καταλάβαινε και με ρωτούσε, τι έγινε πάλι. Πήγαινα στην αδελφή μου μ' ένα μπουκέτο λουλούδια. «Δεν είναι ανάγκη. Δεν αφήνω ποτέ τα βάζα άδεια». Το ήξερα. «Είναι έκφραση αγάπης», έλεγα. Πήγαινα στη μεγάλη αδελφή με ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί. «Δε μου λείπει καθόλου από τότε που διάβασα ότι ένα ποτηράκι με το φαγητό κάνει καλό». Το ήξερα. «Είναι έκφραση αγάπης», έλεγα. Μου κόλλησαν τον τίτλο: Η δεσποινίς Εκφραση.

Δεν είναι και τίποτε καινούριο. Κάθε σκέψη, κάθε αίσθημα, θετικά ή αρνητικά, εκφράζονται με μια κίνηση. Και η Ελλη Αλεξίου τα χάλασε με τον Κώστα Βάρναλη - βρίσκονταν παρέα με τον Καζαντζάκη, τον Αυγέρη, την Γαλάτεια στη Σητεία - όταν του είπε: Κώστα πάρε το καπέλο σου, και εκείνος δε γύρισε να της μιλήσει. Αργότερα, έμαθε ότι ο Βάρναλης δεν άκουγε καλά.

Την ιστορική, πλέον, μέρα, στις 17 Νοέμβρη, διάβασα στην «Ελευθεροτυπία»: Κατά ΗΠΑ: Ελληνικά τα υψηλότερα ποσοστά αντίθεσης στην πολιτική τους... και ακολουθεί ένας αναλυτικός πίνακας σε πολύ σημαντικά παγκόσμια προβλήματα και την έρευνά τους ανάμεσα σε 63 χώρες, με την Ελλάδα να παίρνει την πρώτη αρνητική θέση, που είναι και ο πιο πάνω τίτλος. Τα ερωτήματα ήταν: Διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης, Καταπολέμηση της φτώχειας, Προστασία του περιβάλλοντος, Πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, Ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Στην Ελλάδα καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό αρνητικών απόψεων 87%, γράφει η απογευματινή εφημερίδα.

Και ποια είναι η έκφραση αντίθεσης; αναρωτήθηκα. Οι διαδηλώσεις, τα συλλαλητήρια, τα αναρτημένα πλακάτ με τα συνθήματα, οι απαντήσεις διαμέσου διαδικτύου ή έρευνας γκάλοπ; Καλά και ειρηνικά. Είμαστε ένας λαός πολιτισμένος, ειρηνικός, με παράδοση πολεμάμε και τραγουδάμε, με ανθρωπιστικά αισθήματα, αφού οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και η γενιά του Πολυτεχνείου, οι εκτελεσθέντες, οι σφαγιασθέντες, οι εξορισθέντες, οι βασανισθέντες, οι φυλακισθέντες, και οι κυνηγημένοι από τα σπίτια τους και τα χωριά τους, δεν πέρασαν από λαϊκά δικαστήρια, δεν κυνήγησαν (για να μην αντιγράψουν τους φασίστες) εκείνους που τους χτυπούσαν ανελέητα στα μπουντρούμια της Ασφάλειας και στα ξερονήσια, τους στρατοδίκες που καταδίκαζαν τρις και επτάκις δεκαοχτάχρονα κορίτσια σε θάνατο.

Οι τελευταίες εκλογές με έβαλαν σε διλήμματα. Το κυριότερο ήταν, σαφώς, τα αποτελέσματα: δηλαδή, η υπερψήφιση των δυο εξουσιαστικών κομμάτων, και της κυβερνητικής τους πολιτικής λιτότητας. Οι ψήφοι βάρυναν υπέρ του δικομματισμού, δηλαδή εναλλακτικής διαδοχής, ενώ είναι γνωστό και κανένας δεν το αρνείται ότι και τα δύο κόμματα συμφωνούν με την πολιτική των ΗΠΑ και την ασκούν στο μέτρο που είναι εφικτό και στην πατρίδα μας.

Τα παιδιά μας γιατί βρίσκονται στο Αφγανιστάν; Για καθαρό αέρα; Επειδή τους αρέσουν τα γυμνά βουνά; Μήπως η πολιτική μας διαπαιδαγώγηση είναι ελλιπής, μήπως ξέρομε μόνο να ανήκουμε στο ένα κόμμα ή στο άλλο, όπως και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον καιρό των Βαλκανικών Πολέμων, και κατά τον Μικρασιατικό, που ανήκαμε στην Αγγλία ή τη Γαλλία ή αλλού; Οι σχέσεις όταν δεν εκφράζουν αγάπη, ας διαρρηγνύονται.


Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ