Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
εικόνες από το φεστιβάλ θεσσαλονίκης

Διάλογοι σκηνοθετών

Βάλτερ Σάλες: Χαίρομαι που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη με τον Βιμ Βέντερς...

Βιμ Βέντερς: Η αρχή των road movies ξεκινά από την Ελλάδα. Στο δρόμο, πρέπει πάντα να γνωρίζεις την αρχή. Ο Ομηρος είναι ο πρώτος άνθρωπος που έκανε ένα είδος road movie, την «Οδύσσεια». Είναι πολύ ωραίο να είσαι μέσα στο σπίτι, αλλά είναι ακόμη καλύτερο να είσαι εκεί έξω, να ταξιδεύεις, να αναζητάς το άγνωστο.

Σάλες: Το ξέρω καλά αυτό το συναίσθημα του ταξιδιού. Αυτό κάνω, ταξιδεύω. Ταξιδεύω με την κάμερα, αποτυπώνω πρόσωπα, περιπλανιέμαι ανάμεσα στο χώρο και στο χρόνο.

Βέντερς: Το ταξίδι έχει να κάνει με την περιπέτεια, με την ανακάλυψη πραγμάτων, με το να βρεις την ταυτότητα, το σκοπό. Ο δρόμος είναι ο σκοπός, δεν αποζητάς την άφιξη, αποζητάς το ταξίδι.

Σάλες: Δεν είναι ο προορισμός ο στόχος, αλλά η διαδρομή. Ο φόβος που επικρατούσε στην εποχή του Μακαρθισμού είναι ο ίδιος με το φόβο της εποχής του Μπους.

Μονόλογοι (Δανού) σεναριογράφου

ΜΟΓΚΕΝΣ ΡΟΥΚΟΒ: Πολλοί πιστεύουν ότι το κυρίως πρόβλημα στο σινεμά είναι το σενάριο. Δε συμφωνώ όμως. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να σκέφτεσαι και να ονειρεύεσαι.

Οι κανόνες δε μας περιορίζουν, μας κάνουν πιο ελεύθερους. Είναι αυτοί που διευκολύνουν την καθημερινότητά μας. Πάρτε για παράδειγμα τους νόμους της φυσικής επιστήμης. Το νόμο της βαρύτητας. Δεν μπορείς να τον αγνοήσεις, δεν μπορείς να ξυπνήσεις ένα πρωί και να πεις σήμερα δε δέχομαι το νόμο της βαρύτητας. Μπορείς όμως να τον χρησιμοποιήσεις. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείς το νόμο της βαρύτητας για να κάνεις τα βήματά σου. Είναι αυτό που σε κάνει να ανεβαίνεις ή να κατεβαίνεις μια σκάλα.

Μην προσπαθείτε να είστε αυθεντικοί. Για δυο λόγους: Πρώτον γιατί δεν είστε. Και δεύτερον γιατί φαίνεστε ηλίθιοι όταν το προσπαθείτε.

Εχω μονάχα ένα λεπτό ακόμα και δεν ξέρω τι να πω. Εμμένω όμως στην απλότητα για την οποία σας μίλησα και ελπίζω για κάποιους αυτή η εκδήλωση να αποτελέσει έμπνευση. Το πιο σημαντικό όμως είναι το τι έχει κολλήσει στο μυαλό σας. Αυτό που βρίσκεται μέσα στο κεφάλι σας είναι και το σπουδαιότερο. Και προέρχεται από τις επιθυμίες και τα όνειρά σας. Να είστε πάντα ειλικρινείς στους χαρακτήρες σας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ