Τετάρτη 3 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ._ Η καταπολέμηση της πείνας και της ανισότητας είναι οι βασικοί στόχοι της δεύτερης θητείας του προέδρου Λουίς Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα, όπως δήλωσε κατά την επίσημη τελετή ορκωμοσίας του στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.

ΚΙΤΟ._ «Η προώθηση της συνεργασίας και της ενσωμάτωσης της Λατινικής Αμερικής» θα είναι πρωταρχικός σκοπός της κυβέρνησης του εκλεγμένου προέδρου του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Μαρία Φερνάντια Εσπινόσα που αναμένεται να είναι η νέα υπουργός Εξωτερικών.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ._ Μετά από 3 μέρες, ο Λουίς Γκέρες, βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση του πρώην αρχηγού της αστυνομίας Λουίς Πάτι, εμφανίστηκε διαψεύδοντας τους φόβους ότι θα γίνει ένα ακόμη όνομα στη λίστα των «εξαφανισμένων» όπως ο Χούλιο Λόπες, που μετά την κατάθεσή του στη δίκη του πρώην ανώτατου αξιωματούχου της αστυνομίας Μιγκέλ Ετσεκολάτς, στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή, εξαφανίστηκε από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Εντούτοις, ο Γκέρες καταθέτει στον Εισαγγελέα, όσο του επιτρέπει η κατάστασή του καθώς τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε κατά την «κράτησή του», ψυχικά και σωματικά, είναι ορατά...

ΛΑ ΠΑΣ._ Νέα περιοδεία στη Λατινική Αμερική με στόχο την προώθηση της συνεργασίας θα έχει ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, με αφορμή τις ορκωμοσίες των προέδρων της Βενεζουέλας, του Εκουαδόρ, της Βραζιλίας και της Νικαράγουας.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ._ Τη δύναμη της Εθνικής Ασφάλειας θα αποστείλει η κυβέρνηση της Βραζιλίας για την αντιμετώπιση της νέας έκρηξης βίας των συμμοριών στο Ρίο ντε Τζανέιρο που έχει αιματοκυλίσει από την προηγούμενη βδομάδα τη μεγαλούπολη. Στο μεταξύ χτες, τρεις διαδοχικές εκρήξεις είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό άλλων 5.

ΛΟΝΔΙΝΟ._ Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ με την ευκαιρία του μηνύματός του για την καινούρια χρονιά, ζήτησε από τον κόσμο να καταλάβει τη στρατιωτική δέσμευση της χώρας του στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και να εργαστεί ακούραστα για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα ο Μπλερ αναφερόμενος στο εσωτερικό ανακοίνωσε σειρά βαθύτερη μεταρρυθμίσεων στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας υπογραμμίζοντας ότι «θα είναι δύσκολες και αμφισβητούμενες».

ΓΙΑΛΑ._ Αγνωστοι, που οι αρχές θεωρούν ότι είναι μουσουλμάνοι αυτονομιστές, οι οποίοι μάχονται στις τέσσερις νοτιότερες επαρχίες της Ταϊλάνδης, σκότωσαν χτες δύο δασκάλους και πυρπόλησαν τις σορούς τους σε μικρή απόσταση από το σχολείο που εργάζονταν, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο την τοπική αστυνομία.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ._ Ο πραξικοπηματίας στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, αποκαλούμενος και «πρόεδρος» του Πακιστάν, και ο Α/ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ στρατηγός Σούμεϊκερ είχαν χτες συζήτηση «για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, τη διμερή συνεργασία και την κατάσταση στο Αφγανιστάν», ανέφεραν πηγές προσκείμενες στις δύο πλευρές.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ/ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ._ Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν χτες από την έκρηξη βόμβας στο υπό ινδικό έλεγχο τμήμα του Κασμίρ. Στο μεταξύ, μετά την ομολογία σεξουαλικής κακοποίησης και φόνων έξι παιδιών, η αστυνομία ανακάλυψε σάκους με τα οστά τεσσάρων παιδιών.

ΛΟΝΔΙΝΟ._ Τέσσερις φερόμενοι ως ύποπτοι για το σχεδιασμό της γενοκτονίας των Τούτσι το 1994 στη Ρουάντα, συνελήφθησαν στη Βρετανία μετά από αίτημα των δικαστικών αρχών της αφρικανικής χώρας.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ._ Εξέπνευσε χτες σε ηλικία 95 ετών από φυσικά αίτια ο επί 28 χρόνια δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Θίοντορ «Τέντι» Κόλεκ (1965-1993). Πριν εκλεγεί για πρώτη φορά δήμαρχος της Ιερουσαλήμ το 1965, διετέλεσε επί 12 χρόνια διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, του ιδρυτή του κράτους του Ισραήλ. Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου βοήθησε τις μυστικές υπηρεσίες Αμερικανών και Ευρωπαίων να έρθουν σε επαφή με εκτός νόμου εβραϊκές οργανώσεις στην κατεχόμενη από τους Ναζί Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Στη συνέχεια κατηύθυνε μυστικές επιχειρήσεις της CIA για λογαριασμό της «Αμυντικής Δύναμης Χαγκάνα», της εβραϊκής παραστρατιωτικής δύναμης στην κατεχόμενη από τους Βρετανούς Παλαιστίνη.

ΚΑΜΠΕΡΑ._ Οι Αυστραλοί Αβορίγινες της κοινότητας των «Γκιθαμπούλ» κέρδισαν χτες, μετά από δεκαετή δικαστική μάχη, τον έλεγχο των τροπικών δασών στο κέντρο της πλούσιας Ανατολικής Ακτής της Αυστραλίας, που είναι καταγεγραμμένα στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς. Η φυλή των Γκιθαμπούλ θα βοηθά στη διαχείριση των 19 εθνικών πάρκων και πολιτειακών δασών που καλύπτουν 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Νέα Νότια Ουαλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ