Πέμπτη 18 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΑΝΤΟΝΙ ΜΙΓΚΕΛΑ
Η διάρρηξη

Τζουντ Λο, Ζιλιέτ Μπινός, Ρόμπιν Ράιτ Πεν («Η διάρρηξη» του Αντονι Μιγκέλα)
Τζουντ Λο, Ζιλιέτ Μπινός, Ρόμπιν Ράιτ Πεν («Η διάρρηξη» του Αντονι Μιγκέλα)
«Ο καθένας, πλούσιος ή φτωχός, έχει τα προβλήματά του», αυτό περίπου είναι το σκεπτικό της ταινίας του Αντονι Μιγκέλα (Αγγλος ασθενής)!

Ενας όμορφος Αγγλος αρχιτέκτονας τα πάει «άσχημα» με την πλούσια οικογένειά του. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κάθε τόσο του ανοίγουν το γραφείο και του κλέβουν τους υπολογιστές! Η «Διάρρηξη», όμως, στέκεται η αφορμή να γνωρίσει μια άλλη (φτωχή) οικογένεια, η οποία έχει τα δικά της προβλήματα! Ο ορθόδοξος Σέρβος πατέρας σκοτώθηκε στη Βοσνία, η Βόσνια και μουσουλμάνα μάνα πήρε το γιο της και ήρθε στην Αγγλία. Στην Αγγλία ο γιος της, με τη βοήθεια του ορθόδοξου Σέρβου θείου του, επιδίδεται στις κλοπές. Ενα από τα θύματά του είναι και ο Αγγλος αρχιτέκτονας.

Εχει νόημα να πούμε πως ο όμορφος Αγγλος ερωτεύεται τη Βόσνια; Ο καθένας θα μπορούσε να την ερωτευτεί, αφού την ερμηνεύει η Ζιλιέτ Μπινός! Και ότι στο τέλος ο Αγγλος θα μείνει στην Αγγλία μαζί με την πλούσια οικογένειά του, αφού πρώτα, με την ψεύτικη μαρτυρία του, θα απαλλάξει το γιο της Βόσνιας από τις κατηγορίες. Και ότι η μητέρα του φτωχού μετανάστη, αφού ευχαριστήσει τον πλούσιο και καλό Εγγλέζο, θα επιστρέψει στη φτωχή και βομβαρδισμένη Βοσνία, παίρνοντας μαζί της και τον μεταμελημένο γιο της!

Ολα, στο τέλος, τακτοποιούνται! Ποιος βομβάρδισε και διαμέλισε τη Γιουγκοσλαβία; Αυτό το ερώτημα είναι για άλλη ταινία! Εδώ χρησιμοποιούμε την περίπτωση για φόντο! Για να 'χει πιο μυστήριο και πιο ενδιαφέρον η ερωτική ιστορία...

Στο εύλογο ερώτημα, γιατί να ασχοληθεί η κριτική με μια τόσο κοινότοπη ταινία, σπεύδω να απαντήσω πως, ακριβώς επειδή είναι κοινότοπη, είναι και πιο επικίνδυνη. Γιατί απευθύνεται σε ανενημέρωτους θεατές και με τον πλούσιο ψευτοσυναισθηματισμό της, με τους λαμπερούς πρωταγωνιστές της, με τα όμορφα ντεκόρ, με τις μουσικές της, με το λούστρο της γενικότερα, τους παγιδεύει και τους πληγώνει. Η κριτική, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν ψάχνει αρετές και κρυφά νοήματα, που φυσικά δεν υπάρχουν, αλλά προειδοποιεί, «μην τσιμπάτε»!

Μην τσιμπάτε, λοιπόν, στο κούφιο θέαμα. Ιδιαίτερα, όταν αυτό γαρνίρεται με «επίκαιρα» θέματα, όπως αυτό της Βοσνίας. Κανένας δεν είναι αθώος. Και, βέβαια, τα προβλήματα των πλουσίων δε μοιάζουν με αυτά των φτωχών. Αλλο μια διαλυμένη από αστική ανία οικογένεια και άλλο από βομβαρδισμούς. Φυσικά, ο καθένας έχει τα προβλήματά του, όμως οι φτωχοί και οι μετανάστες έχουν τα περισσότερα!

Παίζουν: Τζουντ Λο, Ζιλιέτ Μπινός, Ρόμπιν Ράιτ Πεν, Μάρτιν Φρίμαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ