Πέμπτη 18 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΖΟΥΙΚ
Ματωμένο διαμάντι

Λεονάρντο ντι Κάπριο και Ντζίμον Χούνσου («Ματωμένο διαμάντι» του Εντ. Ζούικ)
Λεονάρντο ντι Κάπριο και Ντζίμον Χούνσου («Ματωμένο διαμάντι» του Εντ. Ζούικ)
Σιέρα Λεόνε. Εμφύλιος Πόλεμος και μια βιομηχανία αναπτύσσεται, έξω από το πλαίσιο αυτού του πολέμου, η παράνομη διακίνηση των διαμαντιών. Ο Σόλομον είναι ντόπιος και έχει χωριστεί από την οικογένειά του. Ο Αρτσερ είναι Νοτιοαφρικανός και διακινεί παράνομα διαμάντια και η Μάντι Μπόουεν είναι δημοσιογράφος και προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια. Αυτά τα τρία πρόσωπα θα ζήσουν την προσωπική τους τραγωδία, το καθένα με το δικό του τρόπο.

Μια υπερπαραγωγή που μιλά για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκεί όπου αυτά δεν είναι παρά μια ανύπαρκτη έννοια. Το πολύτιμο θα παίξει σημαντικό ρόλο για τον προσδιορισμό τόσο των χαρακτήρων όσο και των δράσεων. Το κάθε ένα από αυτά τα πρόσωπα έχουν μια διαφορετική θεώρηση για αυτή τη λέξη, σε σχέση με τα γεγονότα που διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια τους. Τελικά, ο καθένας θα παλέψει με τις ηθικές αξίες που ενδομύχως πιστεύει. Ο πραγματικός και ο προσποιητός εαυτός του καθενός θα παλέψουν για να νικήσει τελικά το Καλό.

Παρατηρούμε ότι ένα καθαρά πολιτικό θέμα ανάγεται, με έναν ιδεαλιστικό τρόπο, σε μια διαμάχη ανάμεσα στο Καλό και στο Κακό, ανάμεσα στην αγάπη και την έλλειψή της. Είναι όμως αυτή η αντίθεση η πρωτεύουσα στην κοινωνική διαμάχη; Μπορεί να δώσει μια λύση στα προβλήματα που μαστίζουν τη Μαύρη Ηπειρο; Η ταινία υποστηρίζει ότι με ένα θεολογικό τρόπο μπορούμε να έχουμε έναν ηθικό τρόπο. Το γεγονός, όμως, είναι ότι μέσα από τις κοινωνικές συγκρούσεις θα βγει το νέο, το κοινωνικά ηθικό και τα στοιχεία που θα φτιάξουν μια υγιή κοινωνία. Αυτές όμως οι συγκρούσεις απέχουν πολύ από τις προσωπικές συγκρούσεις και πολύ περισσότερο από τις αντιθέσεις μέσα στον ίδιο το χαρακτήρα. Αυτά θα ήταν δευτερεύοντα στοιχεία σε μια κοινωνική σύγκρουση, όπου πρωτεύουσα σημασία θα είχε η ριζική λύση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ομως με τις ελεημοσύνες ή τις φιλανθρωπικές πράξεις δεν μπορείς να λύσεις τα προβλήματα της Αφρικής, απλά καθυστερείς την έκρηξη, ένα ρόλο που υπηρετούν οι μεγάλες ανθρωπιστικές οργανώσεις. Με τον ίδιο τρόπο η ταινία χάνει πολύ γρήγορα το πολιτικό της στίγμα και γίνεται μια ακόμη περιπέτεια με κακούς και καλούς πάνω σε έναν άγνωστο, για εμάς, κοινωνικό καμβά.

Παίζουν: Λεονάρντο ντι Κάπριο, Τζένιφερ Κόνελι, Ντζίμον Χούνσου, Μάικλ Σιν, Αρνολντ Βόσλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ