Σάββατο 27 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
«Παράθυρο» στην επέκταση των «χαφιεδοκαμερών»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης των «χαφιεδοκαμερών» άφησε ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Δ. Γουργουράκης σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την καθιέρωση της 28ης Γενάρη ως ευρωπαϊκής μέρας προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Ο Δ. Γουργουράκης αναφερόμενος στη γνωστή απόφαση της Αρχής 58/2005 που επέτρεπε στην Αστυνομία να χρησιμοποιεί τις κάμερες και μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, είπε ότι το νέο αίτημα της Αστυνομίας για περαιτέρω επέκταση των καμερών δεν είναι νόμιμο, ωστόσο επισήμανε ότι αν η ΕΛ.ΑΣ. κάνει επίκληση ενός ειδικού κινδύνου για τη λειτουργία ορισμένων καμερών, η Αρχή θα έχει άλλη τοποθέτηση.

Σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, αν η εκτόξευση ρουκέτας στην αμερικάνικη πρεσβεία αποτελεί έκτακτη και ειδική ανάγκη, ο πρόεδρος της Αρχής απάντησε ότι «εξ αντικειμένου είναι ένας δεδομένος κίνδυνος».

Πάντως, κληθείς να σχολιάσει το δίλημμα που προβάλλεται «ασφάλεια ή ελευθερία» και τον ισχυρισμό της Αστυνομίας στη συζήτηση στο ΣτΕ ότι η «ασφάλεια είναι υπερδικαίωμα», σημείωσε ότι δεν μπορεί να καταργηθούν δικαιώματα με την επίκληση υπερβολικού φόβου. Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι από δημοσκοπήσεις προκύπτει πως η πλειοψηφία των πολιτών δεν αντιτίθεται στη λειτουργία των καμερών, είπε ότι ο ρόλος της Αρχής Προστασίας είναι να προστατεύει και τις μειονότητες.

Ο πρόεδρος της Αρχής, εμμέσως πλην σαφώς, αναγνώρισε ότι τελευταία υπάρχει ενορχηστρωμένη επίθεση από διάφορους φορείς που αποβλέπουν στην ανεξέλεγκτη λειτουργία των καμερών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι γίνεται επίθεση στην Αρχή για τις κάμερες, προκειμένου να επηρεαστεί το Συμβούλιο της Επικρατείας στην απόφαση που αναμένεται να εκδώσει γι' αυτό το θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ