Σάββατο 27 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τα κοιτάσματα πετρελαίου τροφοδοτούν νέα ένταση

Γραπτές προειδοποιήσεις απηύθυνε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στις κυβερνήσεις Λιβάνου και Αιγύπτου, σχετικά με τις συμφωνίες τους με την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, που ενδεχομένως να υπάρχουν στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλήθεια», η οποία επικαλείται την εφημερίδα «Cyprus Dialogue», ο Μ. Ταλάτ απείλησε τις κυβερνήσεις Λιβάνου και Αιγύπτου «για θερμές καταστάσεις, αν υλοποιηθούν οι συμφωνίες».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Cyprus Dialogue» ο Μ. Ταλάτ θέτει και θέμα δικαιωμάτων της Τουρκίας, θυμίζοντας ότι η Αγκυρα θεωρεί «αιτία πολέμου τη μονομερή εκμετάλλευση του πετρελαίου».

Απαντώντας ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Λιλλήκας, τόνισε ότι είναι απόλυτο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να υπογράφει συμφωνίες με γειτονικά κράτη και να εκμεταλλεύεται τους όποιους πόρους διαθέτει, είτε στην ξηρά είτε στη θάλασσα.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, είπε ο Γ. Λιλλήκας, θα μπορούσε να συμβάλει με θετική προσέγγιση και με πνεύμα συναίνεσης για λύση το ταχύτερο δυνατό, η οποία να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει την Κύπρο και θα επιτρέψει τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη διακυβέρνηση της νήσου στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας.

Χτες βράδυ, το κυπριακό Υπουργικό Συμβούλιο, σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε τον ορισμό των περιοχών στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, για την άσκηση δραστηριοτήτων έρευνας και άντλησης υδρογονανθράκων. Το υπουργικό συμβούλιο καθόρισε δεκατρείς ερευνητικές περιοχές, έντεκα από τις οποίες θα διατεθούν στον πρώτο γύρο αιτήσεων.

Τα «μαζεύει» ο ΓΓ του ΟΗΕ

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπρέντεν Βάρμα, με χτεσινή γραπτή δήλωσή του για το Κυπριακό αναφέρει ότι «ο Γενικός Γραμματέας γνωρίζει απολύτως την ευαισθησία που υπάρχει όσον αφορά στην ορολογία που χρησιμοποιείται στη συζήτηση του κυπριακού προβλήματος».

Ο Μπ. Βάρμα υπογραμμίζει: «Τίποτα στα χτεσινά σχόλιά του (24 του Γενάρη) δεν είχαν σκοπό να σημάνουν οποιαδήποτε αλλαγή στη θέση των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά στο θέμα (σ.σ.: Εννοεί τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα, Μπαν Γκι Μουν, περί "δύο κρατών" στην Κύπρο)».

Στη συνέχεια τονίζει: «Ο ΓΓ γνωρίζει καλά ότι το σχέδιο Ανάν δεν έγινε δυνατό να εφαρμοστεί (μολονότι εγκρίθηκε από το τουρκοκυπριακό εκλογικό σώμα), επειδή απορρίφθηκε από το ελληνοκυπριακό εκλογικό σώμα. Ο Γενικός Γραμματέας θέλησε να δώσει ενδιαφέρον στη σταθερή πρόθεσή του να παραμείνει ενεργός στο κυπριακό πρόβλημα και να επισημάνει τη σπουδαιότητα για τον Ελληνοκύπριο ηγέτη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να εφαρμόσουν ολόκληρη τη συμφωνία της 8ης Ιούλη χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

Δηλώσεις Τούρκου στρατηγού

«Η Τουρκία έχει ιστορική και νομική ευθύνη για την Κύπρο», υποστήριξε ο αρχηγός των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων, Ιλκέρ Μπασμπούγκ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στα Κατεχόμενα και επιθεώρησε τις τουρκικές στρατιωτικές μονάδες.

Ο Ι. Μπασμπούγκ δήλωσε πως το «Κυπριακό αποτελεί εθνικό και κοινό θέμα για την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου», σημειώνοντας ότι «το Κυπριακό αποτελεί ένα σημαντικό θέμα ασφάλειας για την Τουρκία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ