Σάββατο 27 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ενίσχυση κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών πίεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τις δυνάμεις κατοχής στο Αφγανιστάν και στο Κόσσοβο

ΝΑΤΟική «εαρινή επίθεση» σχεδιάζουν οι ΗΠΑ και απαιτούν τη συμβολή των «πρόθυμων συμμάχων» τους

Associated Press

ΝΑΤΟική «εαρινή επίθεση» σχεδιάζουν οι ΗΠΑ και απαιτούν τη συμβολή των «πρόθυμων συμμάχων» τους
Ασφυκτικές πιέσεις ασκούν οι ΗΠΑ στους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ προκειμένου να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στην επιχείρηση κατοχής του Αφγανιστάν. Στη χτεσινή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, την οποία συγκάλεσε η Ουάσιγκτον και πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών απαίτησε από τους ομολόγους της να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ήδη έχουν αναλάβει προκειμένου το ΝΑΤΟ να ανταποκριθεί στις αποστολές του, τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο Κοσσυφοπέδιο.

Οπως έγραψε την περασμένη Πέμπτη ο «Ρ», η Αθήνα έχει ήδη υποσχεθεί να ενισχύσει τις ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, με επιστήμονες και υπαλλήλους του Δημοσίου, με φορητό οπλισμό και περίπου 800.000 ευρώ. Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει για έξι ακόμη μήνες την παραμονή της ελληνικής στρατιωτικής μονάδας Υγειονομικού στην Καμπούλ.

Χτες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε στους ομολόγους της τη στρατηγική, αλλά και τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Βασική απαίτηση των Αμερικανών είναι η ενίσχυση των μάχιμων μονάδων, αλλά και η λήψη πολιτικών και οικονομικών μέτρων, με τα οποία, όπως ελπίζουν, θα περιοριστεί η επιρροή των Ταλιμπάν.

Μετά το τέλος της χτεσινής Συνόδου, η Ελληνίδα ΥΠΕΞ επισήμανε την πεποίθηση όλων των μελών της Συμμαχίας ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να επιτύχει στην αποστολή της για ένα σταθερό και ασφαλές Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω προσπάθειες προς όφελος του αφγανικού λαού και ειδικά σε ό,τι αφορά τον κοινωνικό τομέα, την παιδεία, την υγεία και την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Η Ντόρα Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμβάλλει στην προσπάθεια για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν με την ακόλουθη στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση:

  • Ειδικό τάγμα Μηχανικού, δυναμικότητας 120 ανδρών.
  • Παρατείνεται για έξι μήνες η παρουσία της νοσοκομειακής μονάδας, που είναι στελεχωμένη με 45 άτομα και η οποία είναι εγκαταστημένη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
  • Ενας επιπλέον αριθμός Ελλήνων θα στελεχώσει διάφορες επιτελικές θέσεις της Διεθνούς Δύναμης Υποστήριξης του Αφγανιστάν (ISAF).
  • Οικονομική βοήθεια 300 χιλιάδων ευρώ το 2007 για το ειδικό ταμείο του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.
  • Οικονομική βοήθεια ύψους 500 χιλιάδων ευρώ για τέσσερα προγράμματα τα οποία αφορούν την αγροτική ανάπτυξη, τη διαχείριση υδάτινων πόρων, την εκπαίδευση και την υγεία.
  • Δωρεά 10-13 αρμάτων μάχης τύπου Μ-60 Α3 στις αφγανικές δυνάμεις.
Κόσσοβο

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κόσσοβο, η Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε πως τα μέλη του ΝΑΤΟ επιθυμούν την αποφυγή τυχόν προβλημάτων, μετά την κατάθεση των προτάσεων Αχτισάαρι σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσόβου. Προς το παρόν αναμένονται τα αποτελέσματα της Ομάδας Επαφής (Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία και Ρωσία), μετά τις προτάσεις που κατέθεσε χτες ο Μ. Αχτισάαρι.

Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ σημείωσε πως η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο (KFOR) θα πρέπει να παραμείνει στους 17.000 στρατιώτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενίσχυση με 16 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 (2012-07-10 00:00:00.0)
Κλιμάκωση του πολέμου και «έξοδος» το 2014 (2010-07-21 00:00:00.0)
Απροκάλυπτη στήριξη της επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ (2007-04-28 00:00:00.0)
Επικίνδυνη εμπλοκή (2007-03-04 00:00:00.0)
Μισή ώρα με την Ράις (2006-09-29 00:00:00.0)
Πείστηκαν από τις «εξηγήσεις» της Κοντολίζα... (2005-12-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ