Τρίτη 6 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ
Στην επιφάνεια οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης

Κατέλαβαν τους ταινιόδρομους απαιτώντας προσλήψεις. Στο πλευρό τους η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Κοζάνης, που καλεί το λαό και τους φορείς σε συντονισμένο αγώνα

Από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου

Motion Team

Από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου
Ο αγώνας των κατοίκων Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου του Δήμου Ελλησπόντου, που κλιμακώθηκε από το περασμένο Σάββατο με την κατάληψη των ταινιοδρόμων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, φέρνει στην επιφάνεια τις επιπτώσεις από την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ιδιωτικοποίησαν τη ΔΕΗ και στο όνομα του «ανταγωνισμού» και της κερδοφορίας του κεφαλαίου έχουν επιτρέψει την ασύδοτη δράση της σε βάρος του εργαζόμενου λαού της περιοχής και του τόπου.

Οι κάτοικοι απαιτούν από τη ΔΕΗ να προχωρήσει άμεσα σε 60 προσλήψεις εργαζομένων από την περιοχή τους και μέσα στα επόμενα χρόνια σε τουλάχιστον ακόμη 60 προσλήψεις. Ταυτόχρονα απαιτούν να ληφθούν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και να εξασφαλιστεί η παροχή τηλεθέρμανσης στους οικισμούς τους. Δεν πτοούνται από τις απειλές του εισαγγελέα Κοζάνης για διώξεις, ούτε από τα εξώδικα που έστειλε χτες το βράδυ η ΔΕΗ σε 14 εκπροσώπους τους, αφού η ίδια τους εξανάγκασε να βγουν στο δρόμο αθετώντας παλιότερες υποσχέσεις της. Μέχρι και αργά χτες το βράδυ, στη Γενική τους Συνέλευση, συζητούσαν για την εξέλιξη της κινητοποίησής τους, απαιτώντας από την κυβέρνηση να δώσει λύσεις τώρα.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων βρίσκεται η ΝΑΣ Κοζάνης. Με πρωτοβουλία της χτες βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, προκειμένου να κλιμακωθεί ο αγώνας με συντονισμένη δράση όλου του λαού και των φορέων του.

Επιχείρηση συκοφάντησης

Στον αγώνα τους οι κάτοικοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την προσπάθεια ΔΕΗ και κυβέρνησης να ενεργοποιήσουν αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού, με την κινδυνολογία πως απειλείται όλη η χώρα με διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Στην πραγματικότητα η τροφοδοσία του ΑΗΣ με λιγνίτη γίνεται κανονικά, αφού τα αποθέματα στο εσωτερικό επαρκούν για τουλάχιστον 30 ημέρες. Καθυστέρηση υπάρχει στην έξοδο της τέφρας και γι' αυτό μειώθηκε κατά 70 MW την ώρα η παραγόμενη ενέργεια, στις 4 από τις 5 μονάδες. Η απώλεια ενέργειας δηλαδή, είναι αντίστοιχη με την έξοδο από τη λειτουργία μίας μονάδας, κάτι που συμβαίνει συχνά, είτε λόγω συντήρησης είτε λόγω βλαβών.

Η ΔΕΗ μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή χρησιμοποιώντας ρεύμα από μονάδες πετρελαιοπαραγωγικές, όμως δεν το επιλέγει γιατί κοστίζει περισσότερο και θα έχει επιπτώσεις στα κέρδη της. Ετσι επιλέγει τη λύση των υδροηλεκτρικών μονάδων, αν και αναγνωρίζει πως αυτό δημιουργεί κίνδυνο εξάντλησης των υδατικών αποθεμάτων.

Δίκαια τα αιτήματα

Το αίτημα των κατοίκων για προσλήψεις πατά στην πραγματικότητα που αποτυπώνεται από τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό. Μόνο στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας απαιτούνται τουλάχιστον 5.000 προσλήψεις. Αντ' αυτού η ΔΕΗ προκήρυξε διαγωνισμό για την πρόσληψη 2.035 ατόμων πανελλαδικά και από αυτές μόνο οι 425 θα αφορούν τη Δυτική Μακεδονία. Στο ενεργειακό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας οι αποχωρήσεις εργαζομένων λόγω συνταξιοδότησης τα έτη 2007-2008 θα ξεπεράσουν τις 1.500, θα είναι δηλαδή υπερτριπλάσιες των προσλήψεων που θα γίνουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης το 2006 ήταν 27, το 2007 θα ανέλθουν στις 188 και οι προσλήψεις με αυτόν το διαγωνισμό, που θα γίνουν το 2009, μόλις 44. Ετσι η ΔΕΗ θα εξακολουθεί να καλύπτει τις ανάγκες της σε προσωπικό, κυρίως με εργολαβίες και τις γνωστές δουλεμπορικές εργασιακές σχέσεις και, ανάλογα με τις ρουσφετολογικές ανάγκες του δικομματισμού, με 2μηνες και 8μηνες συμβάσεις απασχόλησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση σήμερα στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου (2019-04-09 00:00:00.0)
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις από χτες ενάντια στο νομοσχέδιο (2018-04-24 00:00:00.0)
Προβλήματα σε υποσταθμούς της ΔΕΗ (2017-01-10 00:00:00.0)
Αναμέτρηση με τις εργολαβίες - κάτεργα της ΔΕΗ (2008-08-23 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η κατάληψη (2008-05-14 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η κατάληψη (2007-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ