Σάββατο 24 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Χρειάζεται πολύμορφος αγώνας ενάντια στο σύνολο αυτής της πολιτικής

Περιοδεία στην Πάτρα έκανε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη συζήτηση στο ΤΕΕ
Από τη συζήτηση στο ΤΕΕ
Στην Πάτρα περιόδευσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας του Κόμματος για την Παιδεία. Η Αλ. Παπαρήγα επισκέφτηκε, χτες το πρωί, το 2ο και το 6ο ΤΕΕ Πάτρας, όπου μίλησε σε εκδήλωση - συζήτηση με τους καθηγητές και τους μαθητές των δύο σχολείων. Ακόμα, χτες το μεσημέρι, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με θέμα την τρίμηνη καμπάνια του ΚΚΕ, ενώ το απόγευμα συμμετείχε σε σύσκεψη με πανεπιστημιακούς και εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο Πατρών.

Η Αλ. Παπαρήγα, στη συνέντευξη Τύπου τόνισε:

«Η αναθεώρηση του Συντάγματος, η συζήτηση για το άρθρο 16, όπως και η κατάθεση του σχεδίου νόμου για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ επιβεβαιώνουν ένα συμπέρασμα του ΚΚΕ», ότι «οι ανταγωνιστικές φωνές ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με επίκεντρο τη διεκδίκηση της κυβερνητικής εξουσίας, είναι διαφορές που μπορούν να πάρουν και το χαρακτήρα μιας εξαχρείωσης. Δεν έχουν όρια. Αυτές τις διαφορές το λαϊκό κίνημα πρέπει να τις αξιοποιήσει με την εξής έννοια: Να βρεθεί μακριά και αλάργα από τα δύο κόμματα, βάζοντας ως προμετωπίδα τα άμεσα αιτήματα που έχει. Πρέπει, ταυτόχρονα, να κερδίζει έδαφος στη λαϊκή συνείδηση η εναλλακτική πολιτική λύση, που σαν αφετηρία πρέπει να έχει την αδιαφορία ποιος από τους δύο θα είναι πρώτος και τη διεκδίκηση της αποφασιστικής μείωσής τους, για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικά διαφορετική πολιτική λύση προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων».


Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι το παραπάνω συμπέρασμα έχει πλήρη εφαρμογή και στα ζητήματα της Παιδείας και υπογράμμισε:

«Και τα δύο κόμματα υποστηρίζουν τις επιλογές και τις αποφάσεις της Λισαβόνας. Που λένε το εξής: ότι η παιδεία, η επιστήμη, η έρευνα πρέπει ακόμα πιο αποφασιστικά να υπηρετήσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Και ανταγωνιστικότητα σημαίνει ενίσχυση της συγκέντρωσης και της μεγέθυνσης του κεφαλαίου και των κερδών και η εργατική δύναμη να γίνει όλο και πιο φτηνή και πιο χειραγωγήσιμη. Αυτή η επιλογή αντικρίζεται και στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και στο νόμο για τα ΑΕΙ».

Να βγουν πολιτικά συμπεράσματα

Η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα και σημείωσε: «Η ΝΔ ήθελε να φέρει ένα πολυνομοσχέδιο, αλλά κάτω από τη λαϊκή αντίδραση αναγκάστηκε να κάνει προσαρμογές. Το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Οσο πιο πολύ τα νομοσχέδια που έφερνε η ΝΔ ήταν προσαρμοσμένα στις εντολές της Λισαβόνας - που και το ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει - το ΠΑΣΟΚ ήταν σε δύσκολη θέση. Γιατί, το να πει "ναι" σήμαινε ότι στα μάτια του ελληνικού λαού ξεσκεπαζόταν. Να πει "όχι", είχε πρόβλημα απέναντι στους βιομήχανους, στους εφοπλιστές, στους κεφαλαιοκράτες, οι οποίοι θέλουν μεταρρυθμίσεις, την Παιδεία προς όφελός τους. Βρήκε, λοιπόν, τη λύση: Να κάνει μια άγονη αντιπαράθεση και κυρίως να εξασφαλίσει την ψήφιση νόμων, νομοσχεδίων και άρθρων προς αναθεώρηση χωρίς τη δική του συμμετοχή. Αν κρίνονταν τα νομοσχέδια από την ψήφο του ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ δε θα έφευγε».

Να καταδικαστούν αυτά τα μέτρα στη λαϊκή συνείδηση

Από τη συνέντευξη Τύπου
Από τη συνέντευξη Τύπου
Αυτά τα μέτρα, τόνισε, «η κυβέρνηση τα προωθεί και δεν πρόκειται να κάνει πίσω - μέχρι αυτή τη στιγμή. Εμείς παίρνουμε σαν δεδομένο ότι αυτά θα τα αποφασίσει η κυβέρνηση και θα τα υλοποιήσει. Ο,τι αποφασίζει η σημερινή Βουλή πρέπει να είναι καταδικασμένο στη λαϊκή συνείδηση. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ταλάντευση.

Ανεξάρτητα από το αν σήμερα αυτό το "όχι" μπορεί να αποτρέψει αυτήν την εξέλιξη (μακάρι να την αποτρέψει, εμείς αυτό θέλουμε) - πρέπει όχι μόνο η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι καθηγητές, οι φοιτητές αλλά ολόκληρος ο ελληνικός λαός να μη συναινέσει σε αυτές τις αλλαγές και στην πορεία, το επόμενο διάστημα, τα επόμενα χρόνια να τις ανατρέψει. Ολα ανατρέπονται. Οι νόμοι αποφασίζονται από ανθρώπους, από συγκεκριμένες πλειοψηφίες. Αν υπάρξει μια λαϊκή πλειοψηφία - μακριά από τα δύο κόμματα - που κινείται με όρους πάλης και ψήφου ανατροπής και των δύο, μπορούν να ανατραπούν και οι νόμοι. Είτε από το φόβο να μη δυναμώσει παραπέρα το λαϊκό κίνημα είτε σαν αποτέλεσμα ενός πάρα πολύ δυνατού ανατρεπτικού λαϊκού κινήματος».

Μακριά και από τους δύο

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι «πρέπει να στρωθεί ένας πολύμορφος και πολυμέτωπος παλλαϊκός πανεκπαιδευτικός αγώνας, με "πόδια" στα εργοστάσια, στα γραφεία, στα χωράφια», παντού. «Ενας αγώνας ο οποίος ταυτόχρονα πρέπει να συνδέεται στον ένα ή τον άλλο βαθμό με το σύνολο της πολιτικής, ένας αγώνας με πολυμορφία, που θα είναι σκληρός και μακρόχρονος».

Εμείς, συνέχισε, είμαστε με όλες τις μορφές πάλης, που είναι αποφασισμένες από τις συλλογικές διαδικασίες των φοιτητών, των σπουδαστών, των εργαζομένων. Το ποια θα είναι και το πώς θα αλλάζει η μορφή πάλης, το πώς θα γίνεται η ανασύνταξη του κινήματος, είναι ζήτημα του κάθε χώρου, όπου θα πρέπει να αποφασίσει μόνος του. Εμείς στηρίζουμε τους αγώνες, λέγοντας το εξής: Αν, για παράδειγμα, τις επόμενες μέρες ψηφίσει το νόμο η κυβέρνηση στη Βουλή, τι θα κάνουν οι φοιτητές, οι σπουδαστές, οι γονείς, οι εργαζόμενοι; Θα σκύψουν το κεφάλι και θα πάνε να προσαρμοστούν; Εμείς λέμε όχι. Πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα, μπορεί και με άλλες μορφές - ένας αγώνας εναλλάσσει τις μορφές. Να συνεχίσουν τον αγώνα, έτσι ώστε στη συνείδηση του ελληνικού λαού να καταδικαστεί ο νόμος και η ανασύνταξη να είναι τέτοια που να δυσκολέψει την εφαρμογή του, αλλά από εκεί και πέρα θα σας το πω καθαρά: Ο δικομματικός καυγάς, στο βαθμό που συντηρεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού την επιλογή "ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ" είναι τορπίλη στην επίλυση των προβλημάτων». «Μακριά και από τα δύο κόμματα», κάλεσε η Αλ. Παπαρήγα και τόνισε: «Χρειάζεται να δημιουργηθεί θέληση ανατροπής του σημερινού συσχετισμού δύναμης. Εάν δεν υπάρχει ανατροπή, οι νόμοι θα περνούν, θα ψηφίζονται στη Βουλή. Κάτι μπορείς να πάρεις πίσω, να δυσκολέψεις και αυτό είναι σημαντικό, αλλά εμείς μιλάμε τώρα για άλλη πολιτική Παιδείας και όχι απλώς να δίνουμε τη μάχη για να περάσει αυτό το άρθρο ή να μην περάσει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ