Σάββατο 17 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Πενήντα χρόνια βάρη για τους λαούς - προνόμια για το κεφάλαιο

Παρέμβαση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Φιέστες για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΕΟΚ ετοιμάζει το κεφάλαιο και έχει κάθε λόγο να γιορτάζει, αφού στα 50 χρόνια που πέρασαν η ΕΟΚ - ΕΕ αποτέλεσε εξαίρετο όχημα για την προώθηση των κάθε είδους βλέψεων του κεφαλαίου, κόντρα στα συμφέροντα των λαών. Αλλά ετοιμάζει και νέα μέτρα, μέσω των πολιτικών του εκφραστών, αφού δεν κοπάζει ποτέ η δίψα του κεφαλαίου για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Ετσι, συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η δήλωση που θα υπογραφεί στις 25 Μάρτη στο Βερολίνο, που θα κάνει σύντομη αποτίμηση των κερδών και προνομίων της πλουτοκρατίας από τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΕΟΚ, διαγράφοντας ταυτόχρονα τους στόχους και τις προτεραιότητες της ΕΕ.

Ομως άλλος είναι ο απολογισμός που μπορούν και είναι ανάγκη να κάνουν οι λαοί, άλλοι οι στόχοι που πρέπει να θέσουν. Σε αυτό επικεντρώθηκε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, στη δήλωσή της προς την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε τα παρακάτω:

«Πενήντα χρόνια μετά τη Συνθήκη της Ρώμης επιβεβαιώνεται η φύση και ο χαρακτήρας της ΕΕ ως ιμπεριαλιστικής διακρατικής ένωσης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Οι κοινωνικές ανισότητες οξύνονται, η φτώχεια αυξάνεται, η αγροτιά ξεκληρίζεται και τα εργατικά, μισθολογικά και κοινωνικά δικαιώματα συρρικνώνονται. Η συμμετοχή, μαζί με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους διευρύνεται. Η στρατιωτικοποίηση και ο αυταρχισμός εντείνονται.

Στο επίκεντρο της ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση κερδοφορίας του κεφαλαίου, βρίσκεται σήμερα η στρατηγική της Λισαβόνας και η προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, με ξεπούλημα του λαϊκού πλούτου, την εμπορευματοποίηση Παιδείας και Υγείας, τη συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Η ΕΕ με τη συνθήκη της Σένγκεν και το άλλοθι της τρομοκρατίας επιτίθεται στις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, ενισχύει τη δίωξη και την καταστολή των αγώνων των εργαζομένων.

Η νεκρανάσταση του λεγόμενου ευρωσυντάγματος περιφρονεί το "Οχι" των λαών Γαλλίας και Ολλανδίας. Παρά τις φιέστες και τους πανηγυρισμούς για τα 50χρονα, δεν μπορεί να κρυφτεί η πραγματικότητα της στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων από τη δικτατορία του κεφαλαίου. Γι' αυτό το όραμα της ΕΕ θολώνει, αυξάνεται η αμφισβήτηση, εργαζόμενοι και νεολαία κινητοποιούνται ενάντια στις κοινοτικές επιλογές.

Εμείς συνεχίζουμε την πάλη ενάντια στην ΕΕ του κεφαλαίου και του πολέμου, τον αγώνα για την Ευρώπη της ειρήνης και του σοσιαλισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ