Σάββατο 17 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
«Ενδιαφέρον» από τον Αμερικανό πρέσβη

«Ενημέρωση» για τη συμφωνία κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη ζήτησε και πήρε την επομένη κιόλας της υπογραφής της ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι γύρω από τον αγωγό θα ενισχυθούν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Ο Τσαρλς Ρις συναντήθηκε χτες με την υπουργό Εξωτερικών ενόψει του ταξιδιού της Ντόρας Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Πέμπτη και την εφ' όλης της ύλης συνάντηση που θα έχει με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κ. Ράις. Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, ο Αμερικανός πρέσβης κινήθηκε στη «γραμμή» του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είναι κατ' αρχήν αντίθετη, αλλά παζαρεύει τη συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών. Ο Τ. Ρις είπε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε προχτές συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, ενώ ως προς τη συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών στην κατασκευή του έργου, ο πρέσβης είπε ότι «θα εξαρτηθεί από τους ρωσικούς όρους». Οπως είναι γνωστό, μερίδιο στον αγωγό διεκδικεί η αμερικανική «Chevron» για να μεταφέρει πετρέλαιο από το Καζακστάν.

Το προηγούμενο βράδυ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ, είχε κάνει μια σιβυλλική δήλωση: «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με συμφωνίες που επιτυγχάνουν την περαιτέρω προώθηση του στόχου της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας προς την Ευρώπη και επίσης διαφοροποιούν τους τρόπους μεταφοράς αυτών των πηγών ενέργειας», είπε, διευκρινίζοντας ότι «αυτή (η συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη) σίγουρα συνεισφέρει σε αυτό». Παράλληλα, όμως, έκρινε σκόπιμο να επισημάνει ότι «υπάρχει ένας αριθμός άλλων προτάσεων για αγωγούς και είναι σημαντικό για τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και για τους προμηθευτές ενέργειας, όπως είναι η Ρωσία και οι χώρες του Καυκάσου, να εργαστούν σε πνεύμα συνεργασίας και να ενεργούν με βάση τις αρχές της αγοράς».

Στο μεταξύ, ο Βούλγαρος υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ασέν Γκαγκαούζοφ, που ήταν μεταξύ των υπουργών που υπέγραψαν τη συμφωνία, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Βουλγαρία να πουλήσει τελικά το μερίδιό της στη «Διεθνή Εταιρεία» που θα αναλάβει την κατασκευή του αγωγού, με τη διευκρίνιση ότι δε βιάζεται να το κάνει, επειδή η τιμή θα ανέβει με την ολοκλήρωση του αγωγού, όπως χαρακτηριστικά είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ