Σάββατο 31 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.- Αντίθετος σε οποιαδήποτε τροποποίηση του Συντάγματος που θα του επέτρεπε να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία ως Πρόεδρος της χώρας τάσσεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ρωσικής Ανω Βουλής, Σεργκέι Μιρόνοφ, είχε απευθύνει έκκληση να αρθεί ο συνταγματικός περιορισμός που απαγορεύει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ο Ρώσος Πρόεδρος.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Χωριστές συναντήσεις με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Φουάντ Σινιόρα, που εκπροσωπεί τη σουνιτική κυβερνητική συμμαχία και με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, που εκπροσωπεί τη σιιτική αντιπολίτευση είχε, χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, που τους κάλεσε να επιλύσουν, διά του διαλόγου και της εφαρμογής των αποφάσεων του Οργανισμού, την πολιτική κρίση στη χώρα.

ΚΟΝΑΚΡΙ.- Τουλάχιστον 60 άνθρωποι πνίγηκαν όταν ένα πλοιάριο που μετέφερε περίπου 120 επιβάτες βυθίστηκε στα ανοιχτά της δυτικοαφρικανικής Γουινέας.

ΚΑΜΠΑΛΑ.- Ουγκαντέζοι στρατιώτες σκότωσαν το Φλεβάρη τουλάχιστον 66 παιδιά στη βορειοανατολική περιοχή Καραμότζα, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον εμπόλεμων τοπικών φυλών, κατήγγειλε χτες η βρετανική οργάνωση αρωγής «Σώστε τα Παιδιά».

ΑΓΚΥΡΑ.- Δύο πρώην υπουργοί Ενέργειας του ΑΝΑΡ, του κόμματος Μητέρας Πατρίδας επί των ημερών του Μεσούτ Γιλμάζ στην ηγεσία του, που δικάζονται για διαφθορά, αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης 36 και 28 ετών, για κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση κρατικού χρήματος.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.- Η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι τερμάτισε την ισχύ μιας συμφωνίας με τη Βρετανία για την έρευνα και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου γύρω από τις νήσους Μαλβίνας ή Φόκλαντς, λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση της 25ης επετείου από την έναρξη του πολέμου στο νότιο Ατλαντικό. Παράλληλα, χτες κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι έχουν θέσει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της κυριαρχίας της Αργεντινής στις νήσους.

ΚΙΤΟ.- Επίσημη διπλωματική νότα διαμαρτυρίας υπέβαλε το Εκουαδόρ προς την Κολομβία για την «εισβολή» στρατευμάτων της Κολομβίας στο έδαφός της στις 22 Μάρτη, μετά την απάντηση της Κολομβίας ότι δεν επρόκειτο για τακτικές Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά για «αντάρτες». Εντούτοις, η υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ τόνισε ότι μετά από εκτεταμένες έρευνες η κυβέρνηση του Εκουαδόρ έχει «αδιάσειστα στοιχεία». Ως ανταπάντηση ο Κολομβιανός ομόλογός της δήλωσε ότι η διπλωματική νότα «είναι επιθετική ενέργεια», αλλά στο ζήτημα παρενέβη ο πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε, που διακήρυξε προς τον υπουργό Αλβαρο Αραούχο, «τέρμα οι δηλώσεις», «διάλογος».

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ.- Ο Ντέιβιντ Χικς, ο επονομαζόμενος και «Αυστραλός Ταλιμπάν», υπέγραψε συμβιβαστική συμφωνία βάσει της οποίας ομολογεί την ενοχή του για υποστήριξη της τρομοκρατίας κατά των ΗΠΑ και μειώνεται η ποινή του σε κάθειρξη 7 ετών, ανακοίνωσε χτες ο δικαστής του αμερικανικού στρατοδικείου στο Γκουαντάναμο. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν στην ποινή αυτή, που θα την εκτίσει στην Αυστραλία, θα συνυπολογιστούν τα 5 χρόνια που κρατείται στην αμερικανική στρατιωτική βάση στο Γκουαντάναμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ