Τετάρτη 11 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στην υπηρεσία της συγκάλυψης

Με μια ανακοίνωση - μνημείο, που αποφεύγει ακόμα και να ψελλίσει τη λέξη «εφοπλιστές», αλλά και το ίδιο το όνομα της πλοιοκτήτριας του κρουαζιερόπλοιου, το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε για το ναυάγιο του SEA DIAMOND πέντε ολόκληρες μέρες μετά το συμβάν. Θέλοντας μάλιστα να δικαιολογήσει τη στάση του, δε δίστασε ακόμα και να σκυλέψει τους αγνοούμενους, χαρακτηρίζοντας «υπεύθυνη» την αντίδρασή του, που προκύπτει από τον «απόλυτο σεβασμό στην οδύνη της οικογένειας των δυο αγνοουμένων και στην αγωνία των οικογενειών των επιβατών και των ναυτικών».

Χωρίς να πει κουβέντα για την ουσία του ατυχήματος, το ΠΑΣΟΚ συνιστά να συνεχιστούν «η διερεύνηση των αιτίων του ναυαγίου και η αξιολόγηση των ενεργειών που ακολούθησαν (...) με υψηλό αίσθημα ευθύνης και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό από τις αρμόδιες αρχές», σημειώνοντας παράλληλα ότι «η σημασία του τραγικού ναυαγίου για τη ναυτιλία και τον τουρισμό, οι σοβαροί κίνδυνοι για τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, δεν επιτρέπουν πρόωρες και υπερφίαλες πανηγυρικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ούτε πρόχειρη και ανεύθυνη κριτική».

Δυο αράδες πιο κάτω, ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ φανερώνει χωρίς περιστροφές τον καημό του ομολογώντας για ποιους πραγματικά νοιάζεται: «Θέλουμε να τονίσουμε -σημειώνεται στην ανακοίνωση- ότι η προστασία του κύρους του ελληνικού τουρισμού, η προοπτική της ανάπτυξης του τομέα της κρουαζιέρας στις ελληνικές θάλασσες, θέτουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, να φωτίσει όλες τις πλευρές του τραγικού συμβάντος. Προς τούτο -συνεχίζει- ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας οφείλει να ενημερώσει αμέσως και σε λεπτομέρειες την αρμόδια επιτροπή της Βουλής». Και σαν κερασάκι στην τούρτα το ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση «να επιμείνει στην αυστηρή τήρηση των κανόνων για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας» και «να επιδείξει μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση στις δημόσιες δηλώσεις των υπουργών, που με επιπολαιότητα εκθέτουν τη χώρα».

Είναι λογικό το κόμμα που σαν κυβέρνηση έδωσε τον καλύτερο εαυτό του για να ικανοποιήσει τις αξιώσεις των εφοπλιστών και συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου να βγαίνει τώρα και να υπερασπίζεται επί της ουσίας την «προοπτική ανάπτυξης της κρουαζιέρας» και «το κύρος του ελληνικού τουρισμού». Η ζωή και η ασφάλεια χιλιάδων ναυτεργατών και επιβατών που κάθε χρόνο μετακινούνται με τα σαπάκια των εφοπλιστών είναι ψιλά γράμματα για το κόμμα που σαν κυβέρνηση το Μάη του 2002 ματοκύλισε το λιμάνι του Πειραιά, ρίχνοντας τις δυνάμεις καταστολής πάνω στους εργάτες της θάλασσας, που απεργούσαν για καλύτερες συνθήκες δουλιάς με δικαιώματα, ασφαλέστερες και ποιοτικά καλύτερες συγκοινωνίες.

Είναι το ίδιο κόμμα που σαν κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να κουκουλώσει τα πραγματικά αίτια για το ναυάγιο του «Σάμινα», για τους 80 νεκρούς του οποίου δεν έδειξε ποτέ τον καημό που τώρα επικαλείται στις ανακοινώσεις του. Την ίδια τακτική της συγκάλυψης έρχεται να υπηρετήσει και τώρα, δίνοντας χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τα παχιά λόγια περί του αντιθέτου. Ο τρόπος άλλωστε που χειρίστηκε το ΠΑΣΟΚ το ναυάγιο του «Σαμίνα» δίνει και στον πιο αδαή μια εικόνα για το πώς, όταν πρόκειται για τα συμφέροντα των εφοπλιστών, τόσο το «γαλάζιο», σο και το «πράσινο» μαχαίρι φτάνει ως το κόκαλο...


Περ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ