Παρασκευή 13 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επίθεση στην «καρδιά» της Πράσινης Ζώνης

Η γκρεμισμένη μεγάλη γέφυρα της Βαγδάτης
Η γκρεμισμένη μεγάλη γέφυρα της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχτηκε, χτες το μεσημέρι, μέσα στην καφετερία του ιρακινού Κοινοβουλίου, εντός της πολυσυζητημένης «Πράσινης Ζώνης», της θεωρητικώς καλύτερα φρουρούμενης, από τις κατοχικές δυνάμεις, περιοχής σε όλο το Ιράκ. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 23. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται 2 σουνίτες και 1 σιίτης βουλευτής, ενώ αρκετοί είναι και οι βουλευτές που τραυματίστηκαν από όλες τις παρατάξεις, εκπρόσωποι των οποίων εκτιμούσαν ότι στόχος ήταν, γενικώς, το Κοινοβούλιο και όχι κάποιο συγκεκριμένο κόμμα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο καμικάζι φαίνεται να ήταν φρουρός κάποιου βουλευτή, γι' αυτό και εισήλθε στο κτίριο, χωρίς να περάσει από αυστηρό έλεγχο. Αλλωστε, υπενθυμίζεται ότι στις 23 Μάρτη, ο σουνίτης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σαλάμ αλ Ζομπάιε, τραυματίστηκε σοβαρά από επίθεση αυτοκτονίας ενός από τους φρουρούς του. Οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, από την άλλη, υποστήριζαν ότι «πιθανότατα η επίθεση είναι έργο της αλ Κάιντα».

Αργά το απόγευμα, Ιρακινοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τον επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους, όπου φέρονται να συμφώνησαν να αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειας του Κοινοβουλίου το υπουργείο Εσωτερικών. Την επίθεση καταδίκασαν ο Αραβικός Σύνδεσμος, η ιρακινή κυβέρνηση, η Ουάσιγκτον, ο ΟΗΕ και πολλές άλλες κυβερνήσεις.

Της επίθεσης στο Κοινοβούλιο προηγήθηκε επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό, τα ξημερώματα, σε μία από τις μεγαλύτερες γέφυρες της Βαγδάτης, την αλ Σαραφίγια, που συνδέει τη σιιτική περιοχή Αταφίγια με τη σουνιτική Ουαζιρίγια. Η γέφυρα κόπηκε στη μέση και δεκάδες αυτοκίνητα βρέθηκαν στο νερό. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 πολίτες και τραυματίστηκαν 26. Οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων στα νερά του Τίγρη συνεχίζονταν μέχρι το βράδυ.

Αργά, δε, το βράδυ, βομβιστική επίθεση σημειώθηκε κατά λεωφορείου της γραμμής, στο Κιρκούκ, που μετέφερε κυρίως φοιτητές και εργαζόμενους. Εξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ