Παρασκευή 13 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εισβολή στο Ιράκ θέλει ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ

Ο κυβερνήτης της Ιστανμπούλ ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση

ΑΓΚΥΡΑ.-- Μηνύματα - και απειλές - προς διάφορους αποδέκτες έστειλε χτες ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, Α/ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, σε μια άκρως πολιτική συνέντευξη Τύπου, με το Κουρδικό σε «καυτή» φάση και την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου να απέχει μόλις βδομάδες.

Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, ο Μπουγιούκανιτ τοποθετήθηκε κατά της ενδεχόμενης υποψηφιότητας του πρωθυπουργού Ερντογάν για την προεδρία: Ο επόμενος πρόεδρος, είπε σιβυλλικά, πρέπει να είναι πιστός στις αρχές του κεμαλικού κράτους. Και, επίσης, εξήρε τον ανερχόμενο «εθνικισμό» στη χώρα. Στο Κουρδικό έκανε εμπρηστικές τοποθετήσεις. Ζήτησε «πολιτική βούληση» για να αρχίσει γενικευμένη εισβολή στο Ιράκ -- μια επιχείρηση, όπως είπε, που «μπορεί να έχει επιτυχία» εάν γίνει. (Ηδη, πληροφορίες θέλουν μονάδες των ειδικών δυνάμεων να διεξάγουν μυστικά επιχειρήσεις 40 χλμ. εντός του Βόρειου Ιράκ). Ακόμη, ο Μπουγιούκανιτ υπονόησε ότι ο Μασούντ Μπαρζανί δρα ως ενεργούμενο των ΗΠΑ: «Εμένα με ενδιαφέρει ποιος τον έβαλε να κάνει αυτές τις δηλώσεις», είπε, αναφερόμενος στην απειλή Μπαρζανί προ εβδομάδων ότι αν η Τουρκία παρέμβει στο Βόρειο Ιράκ και το Κιρκούκ, οι Ιρακινοί Κούρδοι θα παρέμβουν στο Ντιάρμπακιρ, στην άτυπη τουρκική «πρωτεύουσα» των Κούρδων.

Στο μεταξύ η Τουρκία καταδικάστηκε χτες στο Στρασβούργο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για δύο υποθέσεις βασανισμών 13 κρατουμένων το 1995 στη Σμύρνη και τη ΝΑ Τουρκία, υπέρ των οποίων επιδικάστηκε για ηθική ικανοποίηση ποσό 111.000 ευρώ.

Συνεχίζεται, στο μεταξύ, η φιλολογία για τα σχέδια περί πραξικοπήματος το 2004. Ο στρατηγός ε.α. Χιλμί Οζγκιόκ, πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, προτίμησε να πει ότι «προτιμά να μη σχολιάσει» τις πληροφορίες που τον φέρουν αναμεμειγμένο στην υπόθεση.

«Απαγορεύτηκε» η συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά!

Ο κυβερνήτης της Ιστανμπούλ Μουαμέρ Γκιουλέρ - προβεβλημένο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ, που διαδέχτηκε στο θώκο τον σημερινό πρωθυπουργό - δήλωσε χτες σε τελετή βράβευσης ενός επιχειρηματία ότι «δε θα επιτρέψει» (!) να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά στην πλατεία Ταξίμ, όπως κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες. Ο Γκιουλέρ απείλησε ότι «δεν πρέπει να λάβουν μέρος σε μια δραστηριότητα εκτός νόμου», ενώ υποστήριξε ότι στις κινητοποιήσεις σημειώνονται επεισόδια από «αριστεριστές» - αν και τα πράγματα δε συμβαίνουν συνήθως έτσι ακριβώς. Επισήμανε ότι φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τα «επεισόδια» (τη σφαγή 30 αριστερών διαδηλωτών από την ακροδεξιά με την υποστήριξη του παρακράτους και της αστυνομίας) της Πρωτομαγιάς του 1977.

Το ΚΚ Τουρκίας και άλλα κόμματα, οργανώσεις και συνδικαλιστικές παρατάξεις απαιτούν τη θέσπιση αργίας για την Εργατική Πρωτομαγιά και τη νομιμοποίηση των πολιτικών συγκεντρώσεων, όπως και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι της σφαγής της Πρωτομαγιάς του 1977.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ