Παρασκευή 13 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνέχιση της αντιπαράθεσης

ΚΙΕΒΟ.--

Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση στην Ουκρανία καθώς ο Πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιουστσένκο, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση του Κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για τις 27 του Μάη ισχύει. Ο ίδιος ωστόσο πρόσθεσε ότι μπορεί να αναβάλει την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών «αν υπάρχει πολιτική επιθυμία». Δεν εξήγησε αν κάτι τέτοιο σημαίνει την προσωρινή διατήρηση του σημερινού Κοινοβουλίου, ωστόσο πρόσθεσε ότι έχει παρουσιάσει ένα πακέτο προτάσεων στον Ουκρανό πρωθυπουργό, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αρνήθηκε όμως να τις δώσει στη δημοσιότητα.

Την ίδια στιγμή συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις στην πλατεία Ελευθερίας του Κιέβου, όπου χιλιάδες οπαδοί του κυβερνητικού συνασπισμού συγκεντρώθηκαν για να αντιδράσουν στο προεδρικό διάταγμα διάλυσης του Κοινοβουλίου. Λίγα μέτρα πιο μακριά συγκεντρώθηκαν σε ξεχωριστή συγκέντρωση μερικές εκατοντάδες οπαδοί του Ουκρανού Προέδρου.

Πάντως, ο Ουκρανός πρωθυπουργός δήλωσε χτες μετά τη συνάντησή του με τον Λιθουανό ομόλογό του, Γκεντιμίνας Κιρκίλας, ότι ακόμα και αν το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει πως το προεδρικό διάταγμα είναι αντισυνταγματικό «πιθανά να διεξαχθούν εκλογές αν όλοι οι συμμετέχοντες στην πολιτική διαδικασία συμφωνήσουν», κάτι που στην ουσία διέψευσε ο εκπρόσωπός του, Ντένις Ιβανέσκο, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δε θα συμφωνήσει στη διεξαγωγή εκλογών υπό καμία συνθήκη.

Από τις Βρυξέλλες, ο Μάρεκ Σίβιετς, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος είχε την Τετάρτη συναντήσεις τόσο με τον Ουκρανό πρωθυπουργό όσο και με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Αλεξάντρ Μορόζ, και άλλους πολιτικούς ηγέτες, υποστήριξε χτες ότι η ΕΕ πρέπει να αποφύγει να πάρει θέση στη διένεξη ανάμεσα στον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, λέγοντας ότι ο καθένας τους έχει ισότιμη δημοκρατική νομιμότητα. Πρόσθεσε επίσης ότι η πολιτική κρίση μπορεί να εκτονωθεί αν οι δύο πολιτικοί συμφωνήσουν σε μια μεταγενέστερη ημερομηνία διεξαγωγής νέων εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ