Παρασκευή 13 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Μπάρανταϊ: «Δεν υπάρχει αντικειμενικά λόγος ανησυχίας»

ΒΙΕΝΝΗ.-

«Το Ιράν βρίσκεται σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου» υποστήριξε, χτες, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ). Ο Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, που επισκέπτεται χώρες του Περσικού Κόλπου, υποστήριξε ότι μπορεί ο στόχος της Τεχεράνης να είναι, κατ' αρχάς, η λειτουργία 3.000 συσκευών φυγοκέντρησης και στη συνέχεια η λειτουργία 50.000, όμως «προς το παρόν από τα στοιχεία προκύπτει ότι αρκείται μόνο σε μερικές εκατοντάδες».

Σύμφωνα με τον Μπάρανταϊ, οι λίγες εκατοντάδες συσκευές φυγοκέντρησης που λειτουργούν βρίσκονται στο Νατάνζ. Συμπλήρωσε, επίσης, πως «δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι λειτουργούν μυστικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ή ότι η Τεχεράνη διαθέτει όλα τα απαραίτητα υλικά και στις αναγκαίες ποσότητες για την κατασκευή πυρηνικού όπλου».

Για άλλη μια φορά, απηύθυνε έκκληση για διάλογο και κάλεσε την ιρανική ηγεσία «να επιδείξει μέγιστη συνεργασία και διαφάνεια στις δραστηριότητές της, έτσι ώστε να μην υπάρχουν ανησυχίες και να μπορέσει να αποκτήσει το ειρηνικό πυρηνικό της πρόγραμμα». Κατέληξε δε ότι ο όλος θόρυβος φαίνεται ότι συνδέεται «περισσότερο με τα κίνητρα που αποδίδονται στην ιρανική ηγεσία ως προς τη διαδικασία εμπλουτισμού, παρά με τις πραγματικές ιρανικές δυνατότητες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ