Παρασκευή 13 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Μηνύματα και συμφωνίες

TOKIO.--

Μια στο σφυρί και μια στο πέταλο ήταν η χτεσινή ομιλία του Κινέζου πρωθυπουργού Ουέν Ζιαμπάο στην ιαπωνική Βουλή (η πρώτη του είδους μετά από 22 χρόνια). Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ιμπεριαλιστικό ρόλο της Ιαπωνίας πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, σημειώνοντας ότι προκάλεσε «τρομερό πόνο» στον κινεζικό λαό. Κάλεσε έτσι το Τόκιο να συνοδέψει τη «συγνώμη» με «συγκεκριμένες ενέργειες», σημειώνοντας παράλληλα ότι τα σφάλματα του παρελθόντος έγιναν από «μερικούς μιλιταριστές ηγέτες» και ότι «το μεγαλύτερο μέρος του ιαπωνικού λαού έγινε επίσης θύμα του πολέμου».

Ο Κινέζος πρωθυπουργός δεν απέφυγε να αναφερθεί σε ακανθώδεις διμερείς διαφορές (π.χ. κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας). Ωστόσο, φρόντισε να εμφανιστεί αισιόδοξος εκφράζοντας την ελπίδα ότι Κίνα και Ιαπωνία θα βρουν ειρηνική λύση στις διαφορές τους και τονίζοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών «θα πρέπει να ιδωθεί σαν ευκαιρία και όχι σαν απειλή»...

Αναφέρθηκε και στον ευρύτερο διεθνή ρόλο που επιθυμεί να παίξει η Ιαπωνία λέγοντας ότι η Κίνα «κατανοεί» τις ελπίδες του Τόκιου προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τη μεταξύ μας κατανόηση για μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ».

Επισήμανε τις κινεζικές αντιδράσεις αναφορικά με την πολιτική του Τόκιου για την Ταϊβάν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η «Ιαπωνία θα αντιληφθεί την εξαιρετικά ευαίσθητη φύση του ζητήματος και θα χειριστεί το ζήτημα συνετά».

Στο πλαίσιο της περιοδείας του Κινέζου πρωθυπουργού - απ' την οποία δεν έλειψαν οι δημόσιες εμφανίσεις δημόσιων σχέσεων... π.χ. τρέξιμο σε πάρκο του Τόκιο με Ιάπωνες πολίτες κλπ. - υπεγράφησαν χτες συμφωνίες ανάμεσα σε ενεργειακές εταιρείες των δύο χωρών. Οι συμφωνίες αυτές (όπως αυτή μεταξύ «China National Petroleum» και «Nippon Oil») δεν αποκλείεται, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ