Σάββατο 14 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΤΩΣΗ «ΣΙΝΟΥΚ»
Μηχανική βλάβη με άγνωστη αιτία...

Σε μηχανική βλάβη, χωρίς όμως σαφείς εκτιμήσεις για τα αίτια που την προκάλεσαν, αποδίδεται, σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής πραγματογνωμόνων, που όρισε ο ανακριτής του Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης, η πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου τύπου «Σινούκ» της Αεροπορίας Στρατού. Το δυστύχημα είχε γίνει στις 11 Σεπτέμβρη 2004 στη θαλάσσια περιοχή της Χαλκιδικής, και οδήγησε στο θάνατο 17 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ο πατριάρχης Αλεξάνδρειας Πέτρος Β'. Το συγκεκριμένο πόρισμα, που αποτελεί μέρος του προανακριτικού υλικού, ο ανακριτής το κοινοποίησε στους διαδίκους, καθώς και στον εισαγγελέα του Στρατοδικείου, ο οποίος θα κάνει την ποινική αξιολόγηση προκειμένου να προβεί στην άσκηση ποινικών διώξεων.

Σύμφωνα με όσα βγήκαν στη δημοσιότητα τα ακριβή αίτια της πτώσης δεν μπορεί να προσδιοριστούν, ωστόσο αναφέρεται ότι υπήρξε βλάβη στο ένα στροφείο του ελικοπτέρου που αποδίδεται σε απώλεια πίεσης στο υδραυλικό σύστημα. Ως συνέπεια αυτής της βλάβης θεωρείται ο υπερβολικός πτερυγισμός, δηλαδή το ανεξέλεγκτο γύρισμα των πτερύγων, που ακολούθως χτύπησαν μεταξύ τους αλλά και στην άτρακτο, με αποτέλεσμα τη συντριβή στη θάλασσα.

Ολα αυτά όμως δεν αρκούν για να εξηγήσουν την πτώση, αφού δεν υπάρχει ερμηνεία για τα αρχικά αίτια της μηχανικής βλάβης, δηλαδή τι είναι αυτό που προκάλεσε την απώλεια πίεσης στο υδραυλικό σύστημα, καθώς και γιατί δε λειτούργησε το εφεδρικό υδραυλικό σύστημα. Πάντως ευθύνες επιρρίπτονται και στην κατασκευάστρια εταιρεία του ελικοπτέρου για αστοχία υλικού. Γίνεται ακόμα αναφορά και σε άλλους παράγοντες που πιθανά συνέβαλαν στην πτώση, όπως η απενεργοποίηση μιας από τις δύο συσκευές ελέγχου πτήσης, η επιβάρυνση του προσωπικού την περίοδο του δυστυχήματος.

Στο ίδιο πλαίσιο, της αβεβαιότητας για τα αίτια του δυστυχήματος κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες και η σχετική απόρρητη έκθεση του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Η έκθεση αυτή, η οποία έχει σταλεί στις μονάδες που διαθέτουν ελικόπτερα, δεν καταλήγει σε ασφαλή συμπεράσματα. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα ελικόπτερα «Σινούκ» της Αεροπορίας Στρατού μετά το δυστύχημα είχαν καθηλωθεί στο έδαφος για έλεγχο και στη συνέχεια επανήλθαν στην υπηρεσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ