Σάββατο 14 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Κριτήριο η ... ικανότητα στο τζογάρισμα!

ΚΚΕ: Προσπάθεια αποπροσανατολισμού και συγκάλυψης και όχι αντιμετώπισης της διαρκούς ληστείας των Ταμείων

Οι γνώσεις των διοικήσεων για τον τρόπο που τζογάρονται, κάθε φορά, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων θα αποτελεί στο εξής το βασικό κριτήριο «επιλογής» τους. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, και Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδης. Και με τις αλλαγές αυτές, οι εργαζόμενοι παραμένουν στη «γωνία», θεατές, αφού τον πρώτο και αποφασιστικό λόγο στη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων θα έχουν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Τράπεζα της Ελλάδας.

Στην ουσία, με την τροπολογία επιχειρείται η μεγαλύτερη δυνατή πρόσδεση των διοικήσεων στους όρους του χρηματιστηριακού τζόγου, σε μια εξέλιξη που όχι μόνο δε διασφαλίζει τα χρήματα των ασφαλισμένων αλλά, αντίθετα, έρχεται να δώσει άλλοθι σε ολέθριες πρακτικές διαχείρισης.

Ειδικότερα, θεσπίζεται «Επιτροπή επιλογής Προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων», η οποία απαρτίζεται από τον γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων (πρόεδρος), τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και τους λεγόμενους κοινωνικούς εταίρους (εργοδοσία, εργαζόμενους-συνταξιούχους). Δικαίωμα βέτο θα έχουν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς απαιτείται η «σύμφωνη γνώμη» τους. Για τα ΤΕΑΔΥ, ΕΤΕΑΜ και ΟΑΕΕ ο διορισμός των διοικητών θα γίνεται με Προεδρικά Διατάγματα, όπως ισχύει για τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς οργανισμούς (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΓΑ).

Με την ψήφιση και δημοσίευση του σχετικού νόμου, θα λήξει αυτόματα η θητεία όλων των σημερινών Διοικητικών Συμβουλίων.

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ

«Η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση και αφορά στον τρόπο επιλογής και λειτουργίας των διοικήσεων των Ταμείων εντάσσεται στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού και συγκάλυψης και όχι αντιμετώπισης της διαρκούς ληστείας που υφίστανται τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων», τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Και συνεχίζει:

«Η κλοπή και τα σκάνδαλα στη διαχείριση των Ταμείων δεν είναι ζήτημα εμπειρίας ή καταλληλότητας των προέδρων τους, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση ή θέμα που αντιμετωπίζεται με κάποια διεύρυνση της συμμετοχής εκπροσώπων των εργαζομένων και των συνταξιούχων στα Διοικητικά Συμβούλια των Ταμείων.

Η λεηλασία των Ταμείων αποτελούσε και αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή όλων των έως τώρα κυβερνήσεων, που συνδιαμόρφωσαν το νομικό καθεστώς, το οποίο νομιμοποιεί την εκμετάλλευση από χρηματιστές και τραπεζίτες των αποθεματικών μέσω του χρηματιστηριακού τζόγου, καθώς και την τεράστια εισφοροδιαφυγή των βιομηχάνων και του κράτους. Η τροπολογία δε θίγει στο ελάχιστο αυτό το καθεστώς που γεννά και τα σκάνδαλα του προσωπικού πλουτισμού και τη διαφθορά στα διάφορα επίπεδα διοίκησης.

Ούτε οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ θίγουν αυτό το πλαίσιο. Η ηγεσία του εκμεταλλεύεται τα σημερινά σκάνδαλα, όπως έκανε και η ΝΔ πριν, για να φορέσει φιλολαϊκό προσωπείο και για να ξεχαστεί ότι είναι συνένοχο για τους νόμους που οδηγούν στον τζόγο τα αποθεματικά.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεγελαστούν.

Η ληστεία των Ταμείων θα συνεχιστεί όσο οι κυβερνήσεις συμπεριφέρονται σαν να είναι δικά τους τσιφλίκια τα ασφαλιστικά ταμεία και τα αποθεματικά τους. Θα σταματήσει μόνο όταν οι εργαζόμενοι ξεσηκωθούν και απαιτήσουν την κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών νόμων που έχουν ψηφίσει και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οταν οργανώσουν την πάλη τους για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ