Πέμπτη 19 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Πιο μαχητικά για το Μέτωπο και τη λαϊκή εξουσία

Από κινητοποίηση των αγροτών στον Προμαχώνα

Motion Team

Από κινητοποίηση των αγροτών στον Προμαχώνα
Η απόφαση των κομματικών μελών, να κάνουν την αναγκαία στροφή στη δουλιά στο μαζικό κίνημα, με αιχμή την εργατική τάξη, τη νεολαία και τις γυναίκες, ξεπερνώντας την αδυναμία να δουλεύουν αποσπασματικά, καμπανιακά, ώστε να μετρήσουν βήματα στην ενιαία προώθηση στρατηγικής και τακτικής, μέσα από την ενοποιημένη και πολυμέτωπη δουλιά, αναδείχτηκε μέσα από τη Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Καθορίστηκε συγκεκριμένο σχέδιο στόχων και δράσεων μέσα από το οποίο θα συμβάλει η ΚΟ στην απόσπαση δυνάμεων από την πολιτική του αντιπάλου, στο δυνάμωμα των συσπειρώσεων που ήδη υπάρχουν και τη δημιουργία νέων, στην κατεύθυνση δημιουργίας του Μετώπου και την πάλη για λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία.

Τη Συνδιάσκεψη παρακολούθησαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Γόντικας και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης. Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης ολοκληρώθηκαν με την εκλογή της νέας Επιτροπής Περιοχής, η οποία στην πρώτη συνεδρίασή της επανεξέλεξε Γραμματέα τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μετρώντας τα βήματα που έγιναν στο δίχρονο που πέρασε, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν, ώστε να ενταθεί η προσπάθεια για την ανάπτυξη της λαϊκής συσπείρωσης, για την ανάπτυξη των αγώνων, την οργάνωση των λαϊκών μαζών, το δυνάμωμα του Κόμματος. Απαιτείται όμως να γίνουν βήματα στην ενίσχυση του ιδεολογικού - πολιτικού εξοπλισμού, ώστε όλα τα κομματικά μέλη να ανταποκριθούν με επάρκεια στην εκλαΐκευση του προγράμματος του Κόμματος, να μπορούν να πείθουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία, πως μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματά τους και όχι η διαχείριση της βαρβαρότητας του καπιταλισμού.

Καθορίστηκε πως η προσπάθεια για τη συσπείρωση, οργάνωση και πάλη των λαϊκών μαζών πρέπει να είναι συστηματική και να αναπτύσσεται στη βάση ενός επιτελικού σχεδίου με καλά επεξεργασμένους στόχους και διεκδικήσεις ανά νομό και κλάδο που θα απαντάει στην κυρίαρχη πολιτική και τις τοπικές εκφράσεις της, θα καλλιεργεί την αναγκαιότητα της ρήξης και συνολικής ανατροπής.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζεται η προσπάθεια δημιουργίας κλαδικών ΚΟΒ, σε μεγάλες πόλεις, σε κλάδους και χώρους δουλιάς, η παρουσία σε μεγάλα εργοστάσια και βιομηχανικές ζώνες (Κιλκίς, κ.λπ.) όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες εργαζόμενοι. Παράλληλα, όμως, χρειάζεται επιμονή στη μόνιμη παρουσία και ιδεολογική - πολιτική παρέμβαση μέσα στους χώρους δουλιάς, με στόχο τη συσπείρωση των εργαζομένων, την επίδραση στις συνειδήσεις, την αλλαγή των συσχετισμών. Ως προϋπόθεση γι' αυτό, τέθηκε η χαρτογράφηση του χώρου, η γνώση των άμεσων προβλημάτων και σχέδιο για την ανάδειξή τους, το σταθερό μέτωπο αντιπαράθεσης με τις άλλες δυνάμεις και η αποκάλυψη του ρόλου και των ευθυνών τους.

Με ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα εξειδικευτεί παραπέρα από κάθε ΝΕ μπαίνει ως προτεραιότητα να προχωρήσει αποφασιστικά η δουλιά στους ΕΒΕ, αλλά και τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της ΚΑΠ. Σήμερα, στην περιοχή οι απασχολούμενοι στη γεωργία αποτελούν το 33% του πληθυσμού. Οι μικρομεσαίοι αγρότες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν σταδιακά τις καλλιέργειες (καπνό, βαμβάκι, τεύτλα, αμπέλια), και εμφανίζεται το φαινόμενο ακόμη και οι πιο εύφοροι κάμποι, όπως των Γιαννιτσών, να μένουν ακαλλιέργητοι. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι κατασχέσεις σε βάρος αγροτών και κτηνοτρόφων.

Αντίστοιχα θα προχωρήσει η αξιοποίηση οπαδών και φίλων στην προσπάθεια να παρέμβει το Κόμμα σε σχολεία και γειτονιές, σε κλάδους και σε σωματεία που σήμερα απουσιάζει.

Πιο αποφασιστικά, πιο μαχητικά, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει την προσπάθεια ισχυροποίησης του Κόμματος, έχοντας βάλει αισιόδοξους στόχους ανάπτυξης και οικοδόμησης, ενίσχυσης της δουλιάς στη νεολαία μέσα από σχεδιασμένη παρέμβαση στο εργατικό κίνημα, σε χώρους δουλιάς και μόρφωσης.

Ελπίδα για το λαό η ενίσχυση του ΚΚΕ

«Πρέπει να ρίχνουμε με "σκάγια διασποράς" στον εκλογικό στόχο. Από τη μία να πετυχαίνουν τον πολιτικό αντίπαλο με την έννοια της απομόνωσής του και από την άλλη να ανιχνεύουν τους εν δυνάμει ψηφοφόρους από τα λαϊκά στρώματα και την εργατική τάξη». Τα παραπάνω σημείωσε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, περιγράφοντας συμβολικά τον τρόπο που πρέπει να δουλέψουν οι ΚΟ μπροστά στις εκλογές, ανεξάρτητα από το πότε τελικά θα πραγματοποιηθούν.

Οπως είπε, η ΝΔ θα επιδιώξει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα τελευταία σκάνδαλα και να εμφανιστεί ως ο γνήσιος εγγυητής των μεταρρυθμίσεων, ο γνήσιος εγγυητής των συμφερόντων της άρχουσας τάξης. Ρόλο τον οποίο διεκδικεί και το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, θα επιχειρήσει να ψαρέψει ψήφους "παίζοντας" στο μοτίβο "φως από τη μια και σκοτάδι από την άλλη". Θα επικεντρώσει στη σκανδαλολογία, καλύπτοντας επιμελώς την περίοδο των σκανδάλων της δικής του διακυβέρνησης, θα επαναφέρει στα λόγια το λεγόμενο "κοινωνικό κράτος" και φυσικά θα επενδύσει σε μπόλικο αντικομμουνισμό, επειδή καταλαβαίνει ότι ο πολιτικός λόγος και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ έχουν απήχηση στα λαϊκά στρώματα που έχουν εγκλωβιστεί από το ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΝ και ο ΛΑΟΣ, με διαφορετικές αποκλίσεις στο επίπεδο της πολιτικής, επιμένουν στη διαχειριστική λογική και διεκδικούν ρόλο ρυθμιστή του πολιτικού συστήματος.

«Σ' αυτήν την εκλογική μάχη, το Κόμμα μας κατεβαίνει με μια πολιτική πρόταση που απαντά στα μεγάλα και πιεστικά προβλήματα που βιώνει στο μεγαλύτερο μέρος της η εργατική τάξη, που βιώνουν τα άλλα λαϊκά στρώματα, που ταλαιπωρούν τη νεολαία και τις γυναίκες», σημείωσε ο Θ. Κωνσταντινίδης. Και Πρόσθεσε: «Για να φτάσουμε όμως στο θετικό εκλογικό αποτέλεσμα, πρέπει να έχουμε στο κέντρο της προσοχής μας, το τι κόμμα θα οικοδομήσουμε. Θέλουμε κόμμα που να είναι πρωτοπορία της εργατικής τάξης, να ακουμπάει στα πλατιά λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό χρειάζεται ανεβασμένη ιδεολογική και πολιτική στάθμη συνολικά στο Κόμμα και τη νεολαία. Χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της λαϊκής συσπείρωσης, για την ανάπτυξη των αγώνων, την οργάνωση των λαϊκών μαζών, το δυνάμωμα του Κόμματος. Να πείσουμε πως ό,τι θετικό και ελπιδοφόρο για την ελληνική κοινωνία μπορεί να προέλθει μόνο από την ενίσχυση του ΚΚΕ», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ