Πέμπτη 19 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Σιωπή Ζορμπά με την επίκληση του απορρήτου

Αρνήθηκε να δώσει στη Βουλή το παραμικρό στοιχείο για τις έρευνες που γίνονται σχετικά με τις προμήθειες που δόθηκαν στο σκάνδαλο της καταλήστευσης των αποθεματικών των Ταμείων ο πρώην εισαγγελέας Γ. Ζορμπάς, που είναι επικεφαλής της επιτροπής για το «βρώμικο χρήμα».

Ο Γ. Ζορμπάς κλήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και επικαλούμενος τον απόρρητο χαρακτήρα της έρευνας που θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μάη, είπε ότι δε θα απαντήσει σε καμία ερώτηση που αφορά στην ουσία της υπόθεσης. Οταν ολοκληρωθεί η έρευνα, είπε, το σχετικό πόρισμα θα παραδοθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Ισχυρίστηκε ότι η «υποχρέωση εχεμύθειας» των ερευνών τον δεσμεύει και απέναντι στη Βουλή και απλώς είπε πως όσα αναφέρονται κατά καιρούς στον Τύπο για τις προθέσεις του και τις ενέργειές του στα πλαίσια της έρευνας που γίνεται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο Γ. Ζορμπάς επιβεβαίωσε ότι η καταγγελία για την υπέρογκη προμήθεια στο ομόλογο του Επικουρικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων έγινε από κάποια τράπεζα, το όνομα της οποίας δεν αποκάλυψε και δε διέψευσε την πληροφορία ότι εξετάστηκαν και πρόσωπα από το εξωτερικό. Στην ερώτηση γιατί συναντήθηκε με τον Γ. Αλογοσκούφη που είναι ένα από τα πρόσωπα που εμπλέκεται στο θέμα της έκδοσης των «δομημένων» ομολόγων είπε ότι δεν περίμενε ότι θα πάρει τέτοια δημοσιότητα η συνάντηση αυτή.

Είπε ότι όπου συντρέχει λόγος η επιτροπή του θα παρεμβαίνει για να διερευνά τις καταγγελίες και ισχυρίστηκε ότι εάν το θεσμικό πλαίσιο ήταν πιο αυστηρό θα αποτρεπόταν η κερδοσκοπία με τα αποθεματικά των Ταμείων. Η επιτροπή του, είπε, έχει υπόψη της τις καταγγελίες για το ασφαλιστικό ταμείο των δημοσιογράφων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθώς και για τις επενδύσεις υψηλού ρίσκου που έκανε στο εξωτερικό η Αγροτική Τράπεζα.

Από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ τέθηκε θέμα να συνεδριάσει η Επιτροπή «κεκλεισμένων των θυρών» και εκεί να απαντήσει ο Γ. Ζορμπάς χωρίς τη δέσμευση του απόρρητου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος παρεμβαίνοντας τόνισε ότι απαιτείται η πλήρης διαφάνεια των εργασιών της Επιτροπής και ως εκ τούτου ο Γ. Ζορμπάς πρέπει δημόσια να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις. Ετσι και αλλιώς, είπε, μετά και τις «απόρρητες συνεδριάσεις» ο καθένας διαρρέει τα στοιχεία που αυτός κρίνει.

Αναφερόμενος στις διάφορες «Ανεξάρτητες Αρχές» όπως και στην επιτροπή για το «βρώμικο χρήμα» της οποίας επικεφαλής είναι ο Γ. Ζορμπάς είπε ότι - ανεξάρτητα από πρόσωπα - δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ανεξαρτησία, από τη στιγμή που τα μέλη τους διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι οι προτάσεις για επιμέρους αλλαγές στο θέμα των αποθεματικών των Ταμείων δε θα αποτρέψουν φαινόμενα σαν αυτά που ζούμε σήμερα και είπε ότι η μόνη λύση είναι να σταματήσει το τζογάρισμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ