Κυριακή 22 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΟΚ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συνεχής αντιδημοκρατικός κατήφορος

Σχετικά με το νέο «Πρόγραμμα δράσης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας»

Για το ταξικό εργατικό κίνημα, είναι ξεκάθαρος ο ρόλος των καμερών παρακολούθησης...
Για το ταξικό εργατικό κίνημα, είναι ξεκάθαρος ο ρόλος των καμερών παρακολούθησης...

Λίγες μέρες πριν από τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της ΕΟΚ - ΕΕ, δημοσιεύτηκε το νέο «πρόγραμμα δράσης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», που λαθεμένα ταυτίστηκε από μερίδα του Τύπου με τη Γερμανική Προεδρία. Τα «προγράμματα δράσης κατά της τρομοκρατίας» χρονολογούνται από το 2002, επικαιροποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, εγκρίνονται στα Συμβούλια Υπουργών και αποτελούν αντιδημοκρατικά μνημόνια ενάντια στα ατομικά - πολιτικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Οι αναμφισβήτητες αντιδημοκρατικές επιδόσεις της σημερινής Γερμανικής Προεδρίας κινούνται στις ράγες προαποφασισμένων κατευθύνσεων. Είναι αλληλένδετες με την κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου, μέσω της ιμπεριαλιστικής διακρατικής ένωσης που δημιούργησε πριν 50 χρόνια, ενάντια στα εργασιακά - κοινωνικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των λαών της ΕΕ.

Μπαράζ μέτρων

Το πρόσφατο πρόγραμμα δράσης συμπυκνώνεται σε έναν πυκνογραμμένο πίνακα 39 σελίδων, με μπαράζ μέτρων που κατανέμονται σε 4 μεγάλες ενότητες: «πρόληψη - προστασία - καταδίωξη - απάντηση». Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τα σοβαρότερα ζητήματα, με κίνδυνο να παραλείψουμε εξίσου σοβαρά θέματα.

1) Στο πλαίσιο της «στρατηγικής κατά της ριζοσπαστικοποίησης», που ποινικοποιεί όχι μόνη τη ριζοσπαστική κοινωνικο-πολιτική δράση, αλλά ακόμη και τη ριζοσπαστική σκέψη και το αγωνιστικό φρόνημα, προβλέπεται η παρακολούθηση των πανεπιστημίων και των νεολαιίστικων χώρων, η προληπτική λογοκρισία του Ιντερνετ και των ΜΜΕ, για την «πρόληψη διάδοσης εξτρεμιστικής λογοτεχνίας ή θέσεων που προτρέπουν σε βία». Οι αντικομμουνιστικές δηλώσεις Πάγκαλου, με αφορμή τη θέση για ανυπακοή και κατάργηση στην πράξη του αντιδραστικού Νόμου - Πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, η παραλλαγμένη υιοθέτησή τους από τον πρωθυπουργό, οι παραινέσεις του Γ. Παπανδρέου προς τη νεολαία να προσπεράσει τον «ξεπερασμένο ριζοσπαστισμό» δείχνουν ότι η στρατηγική αυτή έχει βρει ευήκοα ώτα στη χώρα μας, γεγονός που αξίζει να τύχει της δέουσας απάντησης από το μαζικό λαϊκό κίνημα. Το ΚΚΕ έχει αντιταχθεί, τα αντιπαλεύει και καλεί σε καθολική εναντίωση σ' αυτά και στην εφαρμογή τους.

2) Επιταχύνεται η λήψη διαρκών προληπτικών μέτρων παρακολούθησης και ασφάλειας των Υποδομών Ζωτικής Σημασίας, δηλαδή μιας μεγάλης γκάμας επιχειρήσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (μεταφορές, ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες, χημικές βιομηχανίες, εταιρείες πληροφορικής κλπ.) με τη δημιουργία δικτύου και κέντρου προειδοποιητικών απειλών, που θα συνδέεται με το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων των στρατιωτικών υποδομών της Ευρωένωσης, σε στενή συνεργασία και με το ΝΑΤΟ. Και, βεβαίως, ενώ στόχο έχουν πρωταρχικά τους διεκδικητικούς αγώνες των εργαζομένων. Δεν πρόκειται απλώς για έναν ακόμη χαφιέδικο μηχανισμό παρακολούθησης και τρομοκράτησης των λαών, αλλά για συντονισμό όλων των μηχανισμών του κεφαλαίου για τη διασφάλιση των συμφερόντων που συνδέονται με τη διαιώνιση της εξουσίας του. Αποκτά επιπλέον σημασία σε συνδυασμό με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Να σημειώσουμε ότι στη σχετική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, που ζητούσε την επίσπευση του Δικτύου και του Κέντρου προειδοποιητικών απειλών, εισηγητής ήταν ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ. Λαμπρινίδης.

3) Προετοιμάζεται η ασφυκτική παρακολούθηση και αστυνόμευση των μεταφορικών μέσων και των πολυσύχναστων χώρων. Μελετούν τη δημιουργία και ανταλλαγή Στοιχείων Μητρώου Επιβατών (PNR) όσων ταξιδεύουν αεροπορικώς σε χώρες της ΕΕ. Προετοιμάζονται Συστήματα Εντοπισμού μέσω Ραδιοσυχνότητας, το γνωστό «βραχιολάκι» ή η ετικέτα στην κάρτα επιβίβασης για να παρακολουθούνται όλες οι κινήσεις των επιβατών. Συζητείται, ήδη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η παρουσία ένοπλων αστυνομικών στις πτήσεις.

4) Γίνονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και των μυστικών υπηρεσιών της Ευρωένωσης, αλλά και κάθε αστικού κράτους - μέλους χωριστά. Συγκεκριμένα:

Προωθείται η αλλαγή της νομικής βάσης της Ευρωπόλ (κατάργηση της μορφής της Σύμβασης, δυνατότητα τροποποίησης ερήμην ακόμη και των αστικών εθνικών Κοινοβουλίων), με την παράλληλη ενίσχυση της δυνατότητας επέμβασης σε οποιοδήποτε κράτος - μέλος με πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα και για οποιοδήποτε έγκλημα, σε στιλ FBI.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενσωμάτωση της Συνθήκης του Προυμ (Σένγκεν ΙΙΙ) στο λεγόμενο κοινοτικό Δίκαιο, με τη συνενοχή και της ελληνικής κυβέρνησης, όπου προβλέπεται η αποθήκευση και ανταλλαγή του γενετικού αποτυπώματος (DNA), το φακέλωμα των διαδηλωτών που συμμετέχουν σε διεθνείς διαδηλώσεις, η επέμβαση των κατασταλτικών μηχανισμών μιας χώρας σε άλλη χώρα, οι κοινές περιπολίες στα σύνορα. Νομιμοποιούνται οι πρακτικές της Γένοβας.

Προχωράει ταχύτατα (με τη συναίνεση των κυβερνήσεων) η ανάθεση υπερκρατικών αρμοδιοτήτων στον Οργανισμό Διαχείρισης Συνόρων (ΦΡΟΝΤΕΞ), και η δημιουργία Ομάδων Ταχείας Επέμβασης. Στη Μεσόγειο και τον Εβρο γίνονται κοινές πολυεθνικές επιχειρήσεις των κρατών - μελών, σε συνεργασία με «πρόθυμους» συμμάχους από τη Β. Αφρική, με τη δραστήρια συμβολή της κυβέρνησης. Στην άσκηση «Ποσειδών», που έγινε το καλοκαίρι 2006 στην Ανατολική Μεσόγειο και τα σύνορα του Εβρου, συμμετείχαν Αυστριακοί, Ιταλοί, Πολωνοί και Βρετανοί αξιωματούχοι. Η καταδίωξη των μεταναστών θα πάρει το χαρακτήρα πογκρόμ.

Προωθείται η διασύνδεση των μηχανισμών εσωτερικής ασφάλειας με τους στρατιωτικούς μηχανισμούς της ΕΕ. Η μετεξέλιξη του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας σε εργαλείο διαχείρισης κρίσεων και προώθησης «αντιτρομοκρατικών» μέτρων (εντός και εκτός Ευρωένωσης), η διασύνδεσή του με τα αρχεία της στρατιωτικής υπηρεσίας της ΕΕ και το στρατιωτικό Κέντρο Ανάλυσης Κινδύνων αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Στην αντιδραστική αυτή εξέλιξη, σημαντική συμβολή είχε ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Δ. Παπαδημούλης.

5) Παράλληλα με τις «αναβαθμίσεις» (βιομετρικά σε διαβατήρια και ταυτότητες μέχρι το 2009, αποθήκευση και ανταλλαγή του DNA) των υφιστάμενων ή εξελισσόμενων Συστημάτων Πληροφοριών (Σένγκεν Ι, ΙΙ, ΙΙΙ), μελετώνται νέες μέθοδοι παρακολούθησης των πάντων (εντοπισμός μέσω ραδιοσυχνότητας). Το Δορυφορικό Σύστημα Ραδιοπλοήγησης «Γαλιλαίος» είναι σχεδόν έτοιμο και λίαν επικίνδυνο στα χέρια των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, που θα το αξιοποιήσουν και για την παρακολούθηση κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι νέες τεχνολογίες και η ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας, από μέσο απελευθέρωσης του ανθρώπου, γίνονται τροχοπέδη για την κοινωνική πρόοδο και εξέλιξη. Τεράστια ποσά δίνονται στο στρατιωτικο-βιομηχανικό λόμπι για έρευνα σε συστήματα ασφάλειας.

Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες επικύρωσης της Οδηγίας για την καταγραφή και αποθήκευση όλων των τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών, καθώς και των αναζητήσεων στο Ιντερνετ.

6) Το 2007 φαίνεται ότι θα είναι η χρονιά επίσημης εφαρμογής της συμφωνίας έκδοσης και δικαστικής συνεργασίας ΕΕ - ΗΠΑ, που υπέγραψε το 2003 εκ μέρους της ΕΕ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Τα «σκάνδαλα» α) της παράδοσης προσωπικών δεδομένων επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικά στις ΗΠΑ (PNR), β) της παράδοσης τραπεζικών δεδομένων στις ΗΠΑ (SWIFT) και γ) των πτήσεων των ιπτάμενων φυλακών της CIA αποτελούν εφαρμογή πλευρών της συμφωνίας δικαστικής συνεργασίας. Παρ' όλες τις αποκαλύψεις και τις ανέξοδες ρητορικές καταδίκες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τις ψήφους των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, δε συγκάλυψε απλώς τα «σκάνδαλα», αλλά ζήτησε την επίσπευση των νομοθετικών διαδικασιών για την επικύρωση της συμφωνίας ΕΕ - ΗΠΑ, ώστε να υπάρξει τυπική νομιμοποίηση της παρανομίας.

Οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου στην Ελλάδα

Τα «αντιτρομοκρατικά» προγράμματα δράσης και όλες οι συναφείς ευρωενωσιακές πολιτικές δείχνουν τον προδιαγεγραμμένο αντιδημοκρατικό κατήφορο της 50χρονης ΕΟΚ/ΕΕ, ως αποτέλεσμα της ταξικής της φύσης σε συνθήκες κλιμάκωσης της επιθετικότητας του κεφαλαίου και αρνητικού πολιτικού συσχετισμού. Δείχνουν ότι η ΕΕ δεν μπορεί να εγγυηθεί την προστασία ούτε των στοιχειωδέστερων ανθρώπινων και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων του δικομματισμού είναι άμεσοι συνεργοί και συνένοχοι στην αντιδημοκρατική πορεία της ΕΕ. Από κοινού ψηφίζουν εδώ και χρόνια οι υπουργοί τους, οι πρωθυπουργοί τους και οι ευρωβουλευτές τους τα αυταρχικά μέτρα στα Συμβούλια και το Ευρωκοινοβούλιο. Από κοινού τα εφαρμόζουν στην Ελλάδα.

Η στάση του Συνασπισμού είναι οπορτουνιστική και επικίνδυνη. Η θετική ψήφος στο Μάαστριχτ έχει και συνέχεια. Το κραυγαλέο παράδειγμα συμφωνίας του με το Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας δείχνει ότι ο Συνασπισμός συμφωνεί με την ιμπεριαλιστική εκδοχή περί «τρομοκρατίας» και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Φωνάζει, όμως, για τα δημοκρατικά δικαιώματα. Εχει ψηφίσει κείμενα που αποδέχονται την ενδυνάμωση των μηχανισμών καταστολής, το βιομετρικό φακέλωμα και τις καταγραφές του Συστήματος Σένγκεν. Ζητάει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική δημόσιας τάξης και ασφάλειας, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει διαφάνεια και αναβαθμισμένη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Λες και θα άλλαζε ο χαρακτήρας των μέτρων ή της ΕΕ! Είδαμε τη «δημοκρατικότητα» του Ευρωκοινοβουλίου, όταν συν-νομοθέτησε, υπερψηφίζοντας την Οδηγία για την παρακολούθηση όλων των επικοινωνιών! Ενίοτε, καταψηφίζει ακραίες αντιδημοκρατικές πλευρές. Μετά, έρχεται στην Ελλάδα και διαμαρτύρεται, οργανώνει «Δίκτυα» και «Παρατηρητήρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», διεκδικώντας αυτάρεσκα την πρωτοπορία στον αγώνα για δημοκρατικά δικαιώματα.

Τα παραπάνω μέτρα, αργά ή γρήγορα, θα επιχειρηθεί να περάσουν και στην Ελλάδα. Γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία η επίτευξη της ευρύτερης δημοκρατικής αγωνιστικής ετοιμότητας, συσπείρωσης και αντεπίθεσης. Στόχος είναι να καταστείλουν εκ των προτέρων τις αντιδράσεις ενάντια στις γενικότερες αντιλαϊκές πολιτικές, να δυσκολέψουν τους όρους διεξαγωγής της ταξικής πάλης. Γι' αυτό έχει σημασία να βάλει τη σφραγίδα του το εργατικό και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα στους αγώνες για τα δημοκρατικά δικαιώματα, όχι μόνο γιατί έχει ματώσει γι' αυτά, αλλά και γιατί έχει άμεσο ταξικό συμφέρον να κατοχυρωθούν, να διευρυνθούν, να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν πάρει ο λαός την εξουσία στα χέρια του, δηλαδή στη λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό. Τότε μόνο θα υπάρξουν λαϊκο-δημοκρατικά δικαιώματα που θα εξυπηρετούν και θα εκφράζουν την τεράστια πλειοψηφία του λαού, με τους νέους θεσμούς που η λαϊκή πάλη και συμμετοχή θα εμπνευστεί και θα εφαρμόσει.


Της
Λίνας ΚΡΟΚΙΔΗ*
*Η Λίνα Κροκίδη είναι μέλος του Τμήματος για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ