Κυριακή 22 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
14ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Εκατοντάδες αγωνίστριες αντάμωσαν στο Καράκας

Γόνιμη η παρέμβαση και αυξημένα τα καθήκοντα της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, η οποία εκλέχτηκε συντονίστρια για την Περιφέρεια της ΠΔΟΓ στην Ευρώπη

Στιγμιότυπο από την έναρξη του Συνεδρίου
Στιγμιότυπο από την έναρξη του Συνεδρίου
Την ανάγκη να ενταχθούν οι γυναίκες στην πάλη για ριζικές κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές, αφού η καπιταλιστική κοινωνία γεννά και αναπαράγει τα προβλήματά τους, επιβεβαίωσε η εμπειρία που μεταφέρθηκε στο 14ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) στο Καράκας της Βενεζουέλας, από τις 9 μέχρι τις 12 του Απρίλη, με κεντρικό σύνθημα «Για έναν ειρηνικό κόσμο - Οι γυναίκες στον αγώνα». Οι εργασίες, στις οποίες πήραν μέρος εκατοντάδες αγωνίστριες (υπολογίζεται ότι σύνεδροι και προσκεκλημένοι ξεπέρασαν τις 600) από το γυναικείο, το εργατικό, συνολικά το λαϊκό κίνημα, αγρότισσες, μανάδες, νέες, μετανάστριες, που εκπροσώπησαν 136 οργανώσεις από 81 χώρες, έφεραν στο προσκήνιο την επιτακτικότητα που αποκτά η ένταξη των γυναικών στο εργατικό και συνολικά το λαϊκό κίνημα, η ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα του διεθνούς γυναικείου κινήματος, αλλά και το να γίνει ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών υπόθεση όλων των εργαζομένων.

Τέλος, στο προσκήνιο βρέθηκε η ολοένα αυξανόμενη σημασία της διεθνιστικής αλληλεγγύης απέναντι στους λαούς που αντιπαλεύουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Κάτι που ανέδειξε, άλλωστε, η διεξαγωγή του συνεδρίου - για πρώτη φορά στην 62χρονη ιστορία της ΠΔΟΓ - σε χώρα της Λατινικής Αμερικής και συγκεκριμένα τη Βενεζουέλα, όπου τα τελευταία χρόνια ο λαός διεξάγει ένα σημαντικό αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστές και για να ξεφύγει από τη δυστυχία, με την πολύτιμη στήριξη της κυβέρνησης Τσάβες.

Οι γυναίκες αντιπρόσωποι και χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστικήλαϊκή γιορτήστις 13 Απρίλη
Οι γυναίκες αντιπρόσωποι και χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστικήλαϊκή γιορτήστις 13 Απρίλη
Χαρακτηριστικό των διαστάσεων που έλαβε το Συνέδριο στη Βενεζουέλα ήταν η συμμετοχή στην έναρξη των εργασιών του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Χόρχε Ροντρίγκες και του υπουργού Λαϊκής Συμμετοχής για την Κοινωνική Ανάπτυξη, Νταβίδ Βελάσκες. Επίσης, στις 12/4, ο πρόεδρος της χώρας Ούγο Τσάβες Φρίας παρουσίασε την εκπομπή «Αλό Πρεζιντέντε» (που προβάλλει τρεις φορές τη βδομάδα η δημόσια τηλεόραση) από κεντρική αίθουσα του πολυχώρου «Τερέσα Καρένιο», με τη συμμετοχή των εκατοντάδων αντιπροσώπων και προσκεκλημένων στη διοργάνωση.

Στο Συνέδριο συμμετείχε πενταμελής αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, αποτελούμενη από την πρόεδρο Καλλιόπη Μπουντούρογλου και τα μέλη του προεδρείου Χριστίνα Σκαλούμπακα, Μαιρήνη Στεφανίδη, Βασιλεία Παπαρήγα και Βιβή Τσοτσώνη.

Γυναίκες από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη

Γυναίκες από τη Βολιβία, το Βιετνάμ, την Αγκόλα, την Κούβα, το Λίβανο, την Ισπανία, τις Φιλιππίνες, τη Βραζιλία, την Κολομβία, την Ινδία και δεκάδες ακόμα χώρες μίλησαν για τα προβλήματα και τους αγώνες των γυναικών στις πατρίδες τους, στις αίθουσες των πολυχώρων «Τερέσα Καρένιο» και «Πάρκε Σεντράλ», όπου διεξήχθησαν οι εργασίες του συνεδρίου, στο κέντρο του Καράκας και με συνθήματα όπως «Απέναντι στον ιμπεριαλισμό η ενότητα των λαών μας» να δίνουν το στίγμα.

Η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ στην αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση
Η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ στην αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση
Στα δέκα περίπου θεματικά εργαστήρια που φιλοξένησε το Συνέδριο, αποτυπώθηκε ότι η ένταση της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας βαθαίνει τη γυναικεία ανισοτιμία, αυξάνει την ανεργία, τσακίζει το ίδιο το δικαίωμα στη μητρότητα, υπονομεύει το δικαίωμα στη δουλιά με πλήρη δικαιώματα, την πρόνοια, την υγεία, τη σωματική και ψυχική ασφάλεια, ακόμα και μέσα στην ίδια την οικογένεια.

Κρίσιμος ο ρόλος των συνεπών δυνάμεων

Ιδιαίτερα γόνιμη ήταν η παρέμβαση της ΟΓΕ, η οποία, ανάμεσα σε άλλες παρεμβάσεις, παρουσίασε την εισήγηση στη συζήτηση για «Τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, την υγεία, τη μόρφωση, την Κοινωνική Ασφάλιση κλπ.», όπου έγινε πλούσιος διάλογος. Αναφερόμενη στη σημασία του συνεδρίου, η Βιβή Τσοτσώνη τόνισε στο «Ρ»: «Στο Συνέδριο μεταφέρθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον κόσμο, τα οποία εκτέθηκαν με θλίψη και αγωνία για το αύριο. Απ' την άλλη μεριά, όμως, έγινε φανερό ότι οι αντιιμπεριαλιστικές οργανωμένες γυναικείες δυνάμεις ανά τον κόσμο αποτελούν ελπίδα για την ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο. Τονίστηκε ακόμα η ανάγκη να δυναμώσει η συνεργασία ανάμεσά τους, αλλά και ο συντονισμός με το εργατικό, το λαϊκό κίνημα, για να ενισχυθεί η πάλη ενάντια στην πολιτική που γεννά τα προβλήματα των γυναικών, και αποτυπώθηκε το πείσμα για συνέχιση του αγώνα όσο αυτά θα υπάρχουν».

Συντονίστρια για την Περιφέρεια της Ευρώπης εκλέχτηκε η ΟΓΕ, ενώ αντιπρόεδρος από την ίδια περιοχή επανεκλέχτηκε η Παγκύπρια Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων (ΠΟΓΟ). Πρόεδρος της ΠΔΟΓ επανεκλέχτηκε η Βραζιλιάνα Μάρσια Κάμπος.

Ακόμα, με αφορμή το 14ο Συνέδριο της ΠΔΟΓ, πραγματοποιήθηκε στο Καράκας η 2η Διεθνής Συνάντηση Νέων Γυναικών.

Στη μεγάλη λαϊκή διαδήλωση

Κορυφαία στιγμή της παραμονής των εκατοντάδων γυναικών στη Βενεζουέλα ήταν η συμμετοχή τους, και της αντιπροσωπείας της ΟΓΕ, το απόγευμα της Παρασκευής 13/4, στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση, για τη συμπλήρωση 5 χρόνων από την 13η Απρίλη του 2002, όταν ο λαός της χώρας ανέτρεψε τα σχέδια των ιμπεριαλιστών που εκδηλώθηκαν με το πραξικόπημα της 11ης του ίδιου μήνα.

Πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας, γονείς με τα παιδιά τους, εργαζόμενοι, νέοι, ξεκινώντας από τις γειτονιές τους, πλημμύρισαν στην κυριολεξία τους κεντρικούς δρόμους του Καράκας, τη λεωφόρο Ουρδανέτα και όλη την περιοχή γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο Μιραφλόρες, εκφράζοντας ακόμα μια φορά ότι στηρίζουν ολόπλευρα την Μπολιβαριανή Διαδικασία, με συνθήματα όπως «Μόνο ένας λαός μπορεί να σώσει ένα λαό». Ιδιαίτερα μαχητικό ήταν το μπλοκ του ΚΚ Βενεζουέλας, όπου βρέθηκε και η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ιστορία και ο όρκος της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ)(2022-06-22 00:00:00.0)
Το παράδειγμά του θα μας συντροφεύει(2016-12-02 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα η ημερίδα για την Υγεία στις Βρυξέλλες(2015-01-30 00:00:00.0)
Πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια(2012-04-29 00:00:00.0)
Πλούσια ανταλλαγή πείρας(2007-04-13 00:00:00.0)
60 χρόνια από τα γενέθλιά της(2005-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ