Πέμπτη 26 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Αποσπάσματα ηχογραφημένων πρακτικών σύσκεψης της κροατικής ηγεσίας, λίγο πριν τη φονική επιχείρηση «Καταιγίδα» τον Ιούλη του '95 κατά Σέρβων της Κράινας, μετέδωσε η κροατική τηλεόραση. Σ' ένα απ' αυτά, ο τότε ηγέτης και μετέπειτα Πρόεδρος της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν ακούγεται να αναφέρει ότι «οι Σέρβοι πρέπει να δεχτούν τέτοιο πλήγμα, ώστε να εξαφανιστούν».

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Είκοσι κόμματα της νιγηριανής αντιπολίτευσης κάλεσαν χτες το λαό σε «ειρηνικές διαδηλώσεις στους δρόμους» ενάντια στις πρόσφατες προεδρικές και πολιτειακές εκλογές βίας και νοθείας. Δεν ανήγγειλαν ημερομηνία έναρξης, άλλα υπαινίχτηκαν ότι οι πρώτες διαμαρτυρίες με στόχο κύρια την ακύρωση των προεδρικών εκλογών θα αρχίσουν την Πρωτομαγιά.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Η Νομοθετική Συνέλευση της Πόλης του Μεξικού ενέκρινε με 46 ψήφους υπέρ έναντι 19 κατά τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης. Η νομιμοποίηση δίχασε την πρωτεύουσα της δεύτερης μεγαλύτερης καθολικής χώρας του κόσμου και προκάλεσε παρέμβαση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ'.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των κοινοβουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν τη Δευτέρα. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων δεν ήταν υψηλή, καθώς τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης μποϊκόταραν τη διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι ο υπάρχον εκλογικός νόμος δε δίνει ίσες ευκαιρίες καθώς διασφαλίζει ότι 167 από τις 250 έδρες καταλαμβάνονται από το Εθνικό Προοδευτικό Μέτωπο, του οποίου ηγείται το Μπάαθ. Τελευταίες βουλευτικές εκλογές έγιναν το 2000.

ΠΕΚΙΝΟ.-- 1.300 κατοικίες καταστράφηκαν, 20.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι και χιλιάδες εκτάρια καλλιεργειών καταστράφηκαν από ξαφνικές βροχοπτώσεις και πλημμύρες στη νοτιοανατολική επαρχία Γκουανγκντόνγκ, σύμφωνα με το «Νέα Κίνα». Επίσης, χτες, 5.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τις κατοικίες τους στη Χαρμπίν μετά τη διαρροή δηλητηριώδους χλωριούχου αερίου από βιομηχανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ