Σάββατο 5 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο ρόλος της Τέχνης στην ταξική πάλη

Σήμερα, Σάββατο, 5 του Μάη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδρίων στον Περισσό, η εκδήλωση με κείμενα του Μπρεχτ

«Το πιο σημαντικό μάθημα που έμαθα ήταν πως το μέλλον της ανθρωπότητας μπορεί να ιδωθεί μόνον "από τα κάτω", από τη σκοπιά των καταπιεσμένων και εκμεταλλευομένων. Μόνο όποιος αγωνίζεται μαζί τους, αγωνίζεται για την ανθρωπότητα...» (από την ομιλία του Μπρεχτ στην απονομή του Βραβείου «Λένιν» για την Ειρήνη το 1955). Αλλωστε, όπως ο ίδιος τόνιζε προς τους καλλιτέχνες, «τι ωφελεί να γράψει κανείς κάτι το θαρραλέο, απ' όπου να βγαίνει πως η κατάσταση που βρισκόμαστε είναι βάρβαρη, αν δε φαίνεται ξεκάθαρα για ποιο λόγο φτάσαμε σ' αυτή την κατάσταση; Πρέπει να πούμε ότι τα βασανιστήρια γίνονται γιατί πρέπει να διατηρηθούν οι σχέσεις ιδιοκτησίας».

Ετσι, σε ολόκληρο το έργο του Μπρεχτ αντανακλάται η αλήθεια της λενινιστικής διδασκαλίας ότι πρέπει να μαθαίνει κανείς τα πάντα και πάνω απ' όλα με επαναστατικό τρόπο. Αποτελεί παράδειγμα διανοούμενου καλλιτέχνη που όχι απλά συμμετείχε από τα μέσα στην ταξική πάλη, αλλά και το έργο του αποτέλεσε πηγή έμπνευσης, γνώσης, διαλεκτικής σκέψης για την εργατική τάξη.

Αποσπάσματα απ' το έργο του, ποιήματα και θεατρικά, παρουσιάζονται στο αφιέρωμα της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, με τη μορφή θεατρικής παράστασης που αφηγείται τη ζωή του Μπρεχτ και δίνει το στίγμα για τον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη στην ταξική πάλη.

Η παράσταση πραγματοποιείται σήμερα, Σάββατο 5 του Μάη 2007, στις 19.00, στην αίθουσα συνεδρίων της ΚΕ με τίτλο: «Ο ρόλος της Τέχνης και του καλλιτέχνη στην ταξική πάλη.Μπέρτολτ Μπρεχτ».

Η παράσταση, για την οποία δουλεύουν ακούραστα αρκετά μέλη και φίλοι του Κόμματος, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, είναι σε σκηνοθεσία Νίκου Ξυθάλη, σε κείμενα που επιμελήθηκε η Μαρία Καϋμενάκη, κίνηση - χορογραφία Σοφίας Μάντη, σκηνογραφία Στράτου Σαραντίδη, οργάνωση - συντονισμό της παραγωγής Αιμιλίας Βήλου. Συμμετέχουν οι: Βαμβακίδης Τάκης, Δεστούνης Μανώλης, Δημαρόγκωνα Ευτυχία, Ζώκας Νίκος, Ηλία Ελεονόρα, Καϋμενάκη Μαρία, Κυριαζίδου Βαγγελιώ, Οικονόμου Λένια, Περπερίδης Μιχάλης, Σώχος Γιώργος, Τζαρέλα Βούλα, Τουντοπούλου Ανδριανή, Χόρτης Γιώργος. Μουσική επιμέλεια - πιάνο ο Κώστας Εγγλέζος, τραγούδι η Σύλβια Καπερνάρου.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Ελένη Κατροδαύλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.

Η ΚΟΑ καλεί τη νεολαία και τους εργαζόμενους της Αθήνας να μη χάσουν αυτό το αφιέρωμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ