Σάββατο 5 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φ. ΤΑΛΜΠΟΤ
«Συνεργαστήκαμε με τη χούντα»

Ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα παραδέχεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ στήριξε τη χούντα, ενώ δηλώνει άγνοια για το ρόλο της CIA στο πραξικόπημα...

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ στήριξε και συνεργάστηκε με τη χούντα, παραδέχεται ο τότε Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Φίλιπ Τάλμποτ, ενώ δήλωσε άγνοια στο ερώτημα αν η CIA ήταν πίσω από το πραξικόπημα.

«Πώς μπορεί κάποιος να το επιβεβαιώσει ή να το αρνηθεί; Αυτή είναι μία ερώτηση που δεν μπορεί να απαντηθεί», είναι η χαρακτηριστική απάντηση του Φ. Τάλμποτ στην αποκλειστική συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης. Δεν επιχειρεί να το διαψεύσει ούτε όταν του επισημαίνεται πως «οι περισσότεροι Ελληνες πιστεύουν ότι η CIA ήταν πίσω από το πραξικόπημα». Ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ περιορίζεται να δηλώσει: «Το μήνυμα που επιχειρούσα να περάσω ήταν ότι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα σε ένα σύμμαχο του ΝΑΤΟ ήταν επιβλαβές για τη σχέση και το ΝΑΤΟ».

Δεν έκρυψε, μάλιστα, ότι το βράδυ του στρατιωτικού πραξικοπήματος συναντήθηκε με τον αρχιχουντικό Γ. Παπαδόπουλο: «Οι άνθρωποί μου τελικά κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με τους συνταγματάρχες που ήθελαν να με δουν. Ηταν τα μεσάνυχτα της πρώτης νύχτας. Για πρώτη φορά συνάντησα τον Παπαδόπουλο σε μια στρατιωτική τοποθεσία. Δε νομίζω ότι ήταν το Πεντάγωνο», αναφέρει. Επισημαίνει ακόμα ότι οι χουντικοί «εξέφρασαν ανοιχτά την υποστήριξή τους στο ΝΑΤΟ και στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ελεγαν ότι ενεργούσαν για να σώσουν την Ελλάδα, καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου θα ήταν καταστροφή».

Στη συνέχεια παραδέχεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ στήριξε ανοιχτά τη χούντα γιατί πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στα σχέδια των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και αλλού, ενώ δε διστάζει να το δικαιολογήσει υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση της Ελλάδας! «Μετά τον πόλεμο των "Εξι Ημερών" (σ.σ. μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, Ιούνης 1967), περάσαμε διάφορες φάσεις, όχι τις πλέον ψυχρές, αλλά ούτε τυπικές. Αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους. Εκείνη την εποχή ήταν ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχε πραγματική εναλλακτική λύση για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Αρχικά ο Τάλμποτ υποστήριξε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε καμία ιδέα για το τι θα γινόταν την 21η Απριλίου. «Δε γνωρίζαμε τι επρόκειτο να συμβεί. Ενιωθα ότι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα, ως χώρα του ΝΑΤΟ, δε θα κρατούσε. Οτι με κάποιον τρόπο θα τερματιζόταν. Κράτησε πολύ περισσότερο από ό,τι φανταζόμουν», υποστήριξε.

Οσον αφορά στη στάση των ΗΠΑ εκείνη την περίοδο είπε: «Από την 21η Απριλίου έως τον πόλεμο των "Εξι Ημερών", η θέση μας ήταν να είμαστε τυπικοί και να τηρούμε αποστάσεις. Μετά ήρθε ο πόλεμος και τη νύχτα που ξεκίνησε έλαβα ένα μήνυμα από την Ουάσιγκτον ότι πολλοί Αμερικανοί από τη Μέση Ανατολή είχαν μεταφερθεί στην Αθήνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ