Σάββατο 5 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Βέτο» της κυπριακής κυβέρνησης στην Τουρκία

Μίκης Θεοδωράκης: Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος να επιδείξει σεβασμό προς την πρόσφατη ιστορία του Ελληνικού Εθνους

Η κυπριακή κυβέρνηση άσκησε «βέτο» στην αίτηση ένταξης της Τουρκίας στη Συμφωνία των Παρισίων (Paris MOU) για τον κρατικό έλεγχο και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, ενώ η Τουρκία υπέβαλε αίτηση για να ενταχθεί στη Συμφωνία, «από την άλλη αμφισβητούσε και δεν αποδεχόταν τα υπό κυπριακή σημαία πλοία στα λιμάνια της». Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, η Κυπριακή Δημοκρατία, ασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα, μπλόκαρε τη διαδικασία ένταξης.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία διεξάγει άσκηση με πλωτά και πτητικά μέσα νοτιοδυτικά της Κύπρου, σε διεθνή χωρικά ύδατα. Πρόσθεσε ότι η άσκηση πραγματοποιείται κοντά στην περιοχή, όπου υπάρχει πρόθεση της Κύπρου να διενεργήσει έρευνες για ενδεχόμενη εξόρυξη πετρελαίου. Σύμφωνα με τον Β. Πάλμα μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οποιαδήποτε παραβίαση δικαιωμάτων ή κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Την πληροφορία για διεξαγωγή της άσκησης δημοσίευσε η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρισλι». Οτι πραγματοποιείται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Και ότι το μήνυμα, που επιδιώκεται να δοθεί προς τους Ελληνοκύπριους, είναι πως «δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε έρευνες για πετρέλαια αφήνοντας εκτός την Τουρκία».

Δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη

Σχετικά με την απόδοση τιμών στον τάφο του Γρίβα από τον Χριστόδουλο, ο Μίκης Θεοδωράκης, σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«Σήμερα είμαι υποχρεωμένος να στραφώ προς τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και να του ζητήσω, τον σεβασμό που ευθαρσώς εκδηλώσαμε εμείς προς το πρόσωπό του, να επιδείξει και εκείνος προς την πρόσφατη ιστορία του Ελληνικού Εθνους.

Ο στρατηγός Γρίβας, τον οποίο αποφάσισε να τιμήσει στην Κύπρο, πρώτον υπήρξε συνεργάτης των Γερμανών μαζί με την οργάνωσή του, τη Χ, η οποία χτυπούσε τους αντιστασιακούς μαζί με τη Βέρμαχτ και την Γκεστάπο και δεύτερον ο ρόλος του στην Κύπρο μετά την ίδρυση της ΕΟΚΑ Β΄ υπήρξε προδοτικός. Και είναι τα μέλη αυτής της οργάνωσης, που σε συνεργασία με τη Χούντα του Ιωαννίδη αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον Μακάριο προκαλώντας την επέμβαση του Τούρκικου στρατού και βυθίζοντας έτσι την Κύπρο και ολόκληρο τον Ελληνισμό στη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ