Κυριακή 20 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Πολ Γούλφοβιτς

Από τις αρχές του Απρίλη και για έξι βδομάδες η Παγκόσμια Τράπεζα δονούνταν από ένα σκάνδαλο: Η Σάχα Ριζά, γραμματέας και ερωτική σύντροφος του πρώην υφυπουργού Αμύνης των ΗΠΑ και κατόπιν προέδρου του διεθνούς οργανισμού, Πολ Γούλφοβιτς, προήχθη και ταυτόχρονα έλαβε υπέρογκη αύξηση.

Παραβίαση των κανονισμών και προσβολή της «τιμής και της υπόληψης» της Παγκόσμιας Τράπεζας, άρχισαν να ανακράζουν κυρίως οι Ευρωπαίοι, που ποτέ δεν είδαν όμως ως προσβολή το βιογραφικό του Γούλφοβιτς με κορωνίδα τον πόλεμο στο Ιράκ, ούτε καν τις τρύπιες κάλτσες του όταν έβγαλε τα παπούτσια του για να εισέλθει σε ένα τζαμί κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.

Τελικά, το κατόρθωσαν και ο Γούλφοβιτς «παραιτήθηκε», σύμφωνα με λιτή ανακοίνωση του ΔΣ της Παγκόσμιας Τράπεζας, κατόπιν θυελλώδους συνεδρίασης που κράτησε ολόκληρες μέρες. Η ιστορία της «παραίτησης» δεν τελειώνει εδώ, καθώς ολοένα και αυξάνονται οι φωνές που ζητούν να μην τηρηθεί η παράδοση που προβλέπει την εκλογή ενός Αμερικανού στην ηγεσία του διεθνούς οργανισμού.

Βεβαίως, το γεγονός της «παραίτησης» δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ακόμη επεισόδιο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Ειδικά σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ φαίνεται να βρίσκονται «στριμωγμένες».


Χρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ