Παρασκευή 25 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ - ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Πολιτικές οι ευθύνες της εμπορευματοποίησης

Οι δυνάμεις του δικομματισμού απέρριψαν ψήφισμα της ΝΑΣ που αναδείκνυε τον πραγματικό ένοχο για τη λεηλασία της δημόσιας γης

Με δύο διαφορετικά ψηφίσματα - στα οποία αποτυπώνεται και η διαφορά πολιτικών απόψεων - «στάθηκε» το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας στο ζήτημα των ελεύθερων χώρων και των παραλιών. Παρά τη διάθεση της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ) να βγει ένα κοινό ψήφισμα, στο οποίο να αποτυπώνεται ξεκάθαρα η θέση για ελεύθερους μη εμπορευματοποιημένους χώρους, αυτό δεν έγινε κατορθωτό, αφού δεν έγιναν αποδεκτές μια σειρά από καίριες προϋποθέσεις που να εγγυώνται κάτι τέτοιο.

Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, οι σύμβουλοι της ΝΑΣ επισήμαναν ότι στο ψήφισμα θα πρέπει να αποτυπώνονται καθαρά οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που παρέδωσαν τη λαϊκή περιουσία στο μεγάλο κεφάλαιο. Επίσης, να είναι σαφές ότι το κόστος συντήρησης και λειτουργίας των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων θα καλυφθεί με κρατική χρηματοδότηση και ότι δε θα εκχωρηθεί η διαχείρισή τους στον ιδιωτικό τομέα. Ακόμα πως θα πρέπει να ακυρωθεί κάθε παραχώρηση στις εταιρείες Τουριστικά και Ολυμπιακά Ακίνητα. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν έγιναν αποδεκτές, με αποτέλεσμα να βγουν, τελικά, δύο ψηφίσματα.

Υπόθεση όλων η υπεράσπιση των ακτών

Το ζήτημα των παραλιών και της απεργίας πείνας που πραγματοποιεί ο δήμαρχος του Ελληνικού τέθηκε από δημοσιογράφο και στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, με το ερώτημα αν «μπορεί να υπάρξει κοινός αγώνας όλων των αριστερών δυνάμεων σε αυτό το ζήτημα». Απαντώντας, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Τώρα τι να πω; Χτυπάς ανοιχτή πόρτα! Εμείς συμπαραστεκόμαστε και στηρίζουμε οποιονδήποτε. Μακάρι να βγουν και οι δήμαρχοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ να κάνουν αγώνες. Θα τους στηρίξουμε. Αρκεί να μην είναι προεκλογικό. Δηλαδή, όταν ζητάμε ακτές, θα κοιτάμε το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων αυτού που παλεύει; Ισα ίσα, στη μάχη των τοπικών εκλογών τους εγκαλέσαμε γιατί οι ακτές καταπατήθηκαν. Πώς όλη η Αττική έχει χάσει τις ακτές; Δήμαρχοι, νομάρχες έχουν τεράστια ευθύνη.

Να σας πω και κάτι άλλο με την ευκαιρία: Η ακτή του Ελληνικού ή του Σαρωνικού δεν αφορά μόνο τους γειτονικούς κατοίκους. Ο Σχινιάς δεν αφορά μόνο τους κατοίκους του Μαραθώνα, ο Σχινιάς, παραδείγματος χάριν, είναι η περιοχή που πηγαίνουν τα ΚΑΠΗ και κάνουν μπάνιο. Δεν υπάρχει μια τουαλέτα, δεν υπάρχει ένας χώρος να αλλάξουν τα ρούχα τους και πάνε στις οικογενειακές ταβέρνες. Ηλικιωμένοι άνθρωποι και δεν υπάρχουν τουαλέτες! Αυτά δηλαδή πώς έγιναν; Παρ' όλα αυτά στις περιοχές αυτές κάνουν εκδήλωση για τη Μάχη του Μαραθώνα! Βάλε μερικές τουαλέτες να έρχονται οι άνθρωποι από τα ΚΑΠΗ να κάνουν μπάνιο και να έχουν την αξιοπρέπειά τους, να μην πηγαίνουν πίσω από δέντρα. Επομένως, εμείς στηρίζουμε κάθε αγώνα και λέμε και επιτέλους γι' αυτό.

Δεύτερον, όταν γίνεται ένας αγώνας είμαστε μέσα και είμαστε με όλους. Δεν καταλαβαίνω την ερώτησή σας, ειλικρινά δεν την καταλαβαίνω. Εμείς δε χωρίζουμε. Δηλαδή, αν ήταν ένας δήμαρχος της Νέας Δημοκρατίας δε θα πάμε, μήπως μας κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ ότι είμαστε συνεργάτες της Νέας Δημοκρατίας; Μακάρι να ξεσηκωνόταν.

Οπως ξέρετε, κάθε χρόνο η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας κάνει μία διήμερη κατασκήνωση. Λοιπόν, δε βρήκε στην Αττική χώρο για κατασκήνωση. Δεν υπάρχει χώρος ελεύθερος.

Οι δήμαρχοι δεν είχαν πρόβλημα, ίσα ίσα είναι καλοδεχούμενη, γιατί όπου πάει η Νεολαία φτιάχνει και την ακτή. Δεν υπάρχει ελεύθερη ακτή. Μα, είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Οταν λέω μια κατασκήνωση για ένα Σαββατοκύριακο, δεν υπάρχει πουθενά, όλα είναι μαντρωμένα. Δεν ξέρω, αν της νεολαίας της αρέσουν αυτά τα κέντρα, γιατί εκεί θα πάει να κατασκηνώσει, θα χορέψει, θα τραγουδήσει, όλα θα τα κάνει. Δηλαδή, δεν μπορεί να υποστεί αυτά που βλέπουμε στις πίστες, στις περισσότερες, όχι σε όλες. Και να πληρώνει κιόλας το ποτό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ