Τετάρτη 6 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΚΙΟ.-- Ιαπωνικές αρχές έκαναν έρευνες σε δύο στρατιωτικές βάσεις σε τοποθεσίες που δεν αποκαλύφθηκαν, μετά την εξακρίβωση διαρροής ευαίσθητων πληροφοριών αναφορικά με την τεχνολογία αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων «Αιγίς» σε καταδιωκτικά του πολεμικού ναυτικού.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο πρώην διευθυντής του γραφείου του Αμερικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, Λιούις Λίμπι, καταδικάστηκε χθες σε φυλάκιση δυόμισι ετών επειδή είπε ψέματα στη Δικαιοσύνη σχετικά με σκάνδαλο για τα ΜΜΕ που είχε σχέση με τον πόλεμο στο Ιράκ. Ο Λίμπι θα ασκήσει έφεση, γεγονός που θα αποτρέψει τον εγκλεισμό του, άμεσα, στη φυλακή.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εγκλημα πλέον θεωρείται οποιαδήποτε εκδήλωση διαμαρτυρίας σε βασιλικά και κυβερνητικά κτίρια, σύμφωνα με νέο νόμο που κατέθεσε η κυβέρνηση των Νέων Εργατικών του Τόνι Μπλερ. Σύμφωνα με τον «Independent», ο νόμος καταγράφει 16 «προστατευόμενα σημεία», μεταξύ αυτών το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, το Παλάτι του Γουέστμινστερ και η Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ η διαμαρτυρία σε κάποια από αυτά τα σημεία επιφέρει ποινή φυλάκισης μέχρι και 6 μήνες.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Τέλος στην εκεχειρία που είχε κηρύξει στις 22 Μάρτη 2006 αποφάσισε να βάλει από σήμερα τα ξημερώματα η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις συνθήκες για διαπραγματεύσεις» με την κυβέρνηση της Ισπανίας, όπως δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «Μπέρια». Η ΕΤΑ, στην ανακοίνωσή της, κατηγόρησε την κυβέρνηση Θαπατέρο ότι απάντησε στην εκεχειρία «με συλλήψεις, βασανιστήρια και διώξεις».

ΚΙΕΒΟ.-- Στις 30 Σεπτέμβρη θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές στην Ουκρανία, σύμφωνα με χτεσινό διάταγμα του Ουκρανού Προέδρου, Βίκτορ Γιουσένκο.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Αιφνιδιαστική επίσκεψη στα κατεχόμενα σομαλικά εδάφη από τον αιθιοπικό στρατό πραγματοποίησε χτες ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Μέλες Ζενάουι, «εγκαινιάζοντας» το νέο κτίριο της αιθιοπικής πρεσβείας στο Μογκαντίσου που άνοιξε στο τέλος Μάη, μετά από 30 χρόνια.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι κατέθεσε χτες στη Βουλή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση» (SDSM) της Ράντμιλα Σεκερίνσκα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ανικανότητα σε καίρια ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Οι κενυατικές αρχές εισέβαλαν σε παραγκούπολη του Ναϊρόμπι, όπου είχαν καταφύγει τα μέλη της αμφιλεγόμενης θρησκευτικής αίρεσης Μουνγκίκι, που κατηγορούνται ότι έχουν αποκεφαλίσει δεκάδες πρώην μέλη και άλλα θύματά τους. Στη διάρκεια της εφόδου, οι αστυνομικοί σκότωσαν τουλάχιστον 22 ύποπτους και συνέλαβαν πάνω από 100.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ