Τετάρτη 27 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (ΠΑΓΝΗ)
«Προβληματική» λειτουργία με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού

Οι τεράστιες ελλείψεις δυσκολεύουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου Ηρακλείου

Eurokinissi

Οι τεράστιες ελλείψεις δυσκολεύουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου Ηρακλείου
Σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις σε προσωπικό αντιμετωπίζει και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), το οποίο καλείται σχεδόν καθημερινά να εξυπηρετήσει όχι μόνο ασθενείς και περιστατικά από το Νομό Ηρακλείου αλλά και από τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης, καθώς και επείγοντα περιστατικά από τη Ν. Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι το ΠΑΓΝΗ είχε σχεδιαστεί για να αποτελέσει τη ναυαρχίδα στο χώρο της Υγείας στο νησί, σύμφωνα με τα λεγόμενα των τότε τοπικών παραγόντων, με την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, που ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στον τομέα της Υγείας, το έχουν οδηγήσει στην υποβάθμιση των υπηρεσιών του (παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι χρόνια τώρα) και σε προθάλαμο για την ιδιωτικοποίηση συνολικά των νοσοκομείων της Κρήτης. Αυτό δείχνει η λειτουργία των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, η παράδοση των τομέων φύλαξης και καθαριότητας στους ιδιώτες, καθώς και σε πρώτη φάση οι «δωρεές» διαφόρων επιχειρηματιών, όπως του Ιδρύματος «Νιάρχος», που δημιούργησε τη μονάδα παίδων.

Οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στο Νοσοκομείο επιχειρείται να αντιμετωπιστούν, χτες από το ΠΑΣΟΚ και σήμερα από τη ΝΔ, μέσω ή των απογευματινών ιατρείων με τα χρήματα που καταβάλλουν άμεσα οι ασφαλισμένοι ή μέσω των ειδικών λογαριασμών του Νοσοκομείου ή μέσω των συλλόγων φίλων διαφόρων κλινικών που υπάρχουν και λειτουργούν εδώ και χρόνια. Βέβαια, σε καμιά περίπτωση δε μιλάμε για μόνιμες και σταθερές προσλήψεις, αλλά για συμβασιούχους με δίμηνες συμβάσεις, μέσω προγραμμάτων κ.ά.

Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό

Σύμφωνα με την τελευταία στατιστική καταγραφή, τη στιγμή αυτή υπάρχουν 585 κενές οργανικές θέσεις σε νοσηλευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, ενώ οι κενές θέσεις του ιατρικού προσωπικού ξεπερνούν τις 140. Στο ιατρικό προσωπικό σοβαρό πρόβλημα, επίσης, αποτελεί και η εντατικοποίηση της εργασίας τους μέσα από τις εξαντλητικές εφημερίες που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τις 80 ώρες εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας. Αυτό αναπόφευκτα έχει ως επακόλουθο την αδυναμία να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στα καθήκοντά τους. Την αδυναμία ουσιαστικής συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των γιατρών και επαρκούς ενημέρωσης που χρειάζεται. Το γεγονός αυτό δεν αφορά μεμονωμένα το ΠΑΓΝΗ, αλλά επισείει συνολικά τις ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το υπάρχον καθεστώς εφημεριών πανελλαδικά.

Στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν 291 κενές οργανικές θέσεις. Από κοντά σε ελλείψεις έρχεται και το διοικητικό προσωπικό με 243 κενές θέσεις, ενώ στις τεχνικές υπηρεσίες καταγράφονται 51 κενές θέσεις. Επακόλουθο των σοβαρότατων αυτών ελλείψεων σε προσωπικό είναι το γεγονός της εξάντλησης του υπάρχοντος προσωπικού. Ολες οι παθολογικές και καρδιολογικές κλινικές υποφέρουν, με τον κάθε έναν από τους νοσηλευτές να έχει να αντιμετωπίσει στις εφημερίες 30 και 40 ασθενείς.

Χαρακτηριστικό των σοβαρών ελλείψεων είναι το γεγονός ότι η Μονάδα Παίδων λειτουργεί σε καθημερινή βάρδια με μόνο δύο άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, όταν είναι γνωστό ότι η διεθνής αναλογία είναι πολύ μεγαλύτερη. Επίσης στην ΜΕΘ υπάρχουν μόνο 6 νοσηλευτές στη βάρδια για 10 κρεβάτια, όταν θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον δύο νοσηλευτές για κάθε κρεβάτι. Ελλείψεις υπάρχουν επίσης και στους τραυματιοφορείς που προβλέπονται 76 συνολικά, αλλά η δύναμή τους ανέρχεται τη στιγμή αυτή σε 67. Χρειάζονται όμως πολλοί παραπάνω για την πραγματική κάλυψη των αναγκών.

Ετσι, οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να λειτουργεί στοιχειωδώς. Και για να γίνει αυτό πολλά ρεπό και άδειες των εργαζομένων δεν μπορεί να ικανοποιηθούν, αφού δεν μπορεί να γίνει αντικατάσταση. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι στους νοσηλευτές της ΜΕΘ χρωστούν 250 ρεπό...

Με δανεικούς γιατρούς και κρεβάτια Εντατικής, λειτουργεί το Καρδιοχειρουργικό Τμήμα του ΠΑΓΝΗ, ενώ σε αναστολή των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων προχώρησε το υπουργείο Υγείας, το προηγούμενο διάστημα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Κι αυτό ύστερα από καταγγελίες για μεταφορά καρδιοχειρουργικών περιστατικών από το νοσοκομείο σε ιδιωτική κλινική του Ηρακλείου...

Από την άλλη, η μεγάλη αναμονή των ασθενών σε συνδυασμό με τη μη λειτουργία της καρδιοχειρουργικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που εδώ και χρόνια εξαγγέλλουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δίνουν το άλλοθι, εις γνώσιν τους, στο διευθυντή της Κλινικής εδώ και ένα χρόνο να χειρουργεί και στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με στοιχεία, από το 2005 ως και το Σεπτέμβρη του 2006, που άρχισε να λειτουργεί το τμήμα, είχαν γίνει μόνο 60 επεμβάσεις στο Πανεπιστημιακό, ενώ το ίδιο διάστημα τουλάχιστον 500 Κρητικοί υποβλήθηκαν σε επέμβαση καρδιάς σε ιδιωτικά κέντρα. Ακόμη, από την έναρξη λειτουργίας του Νοσοκομείου δεν υπάρχει Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας ασθενών (ΜΑΦ), απαραίτητη για ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί ή βγαίνουν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Τα ίδια και στο «Βενιζέλειο»

Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζει όμως και το «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο Ηρακλείου, με τα περισσότερα τμήματα να λειτουργούν ουσιαστικά με προσωπικό ασφαλείας, εγκυμονώντας σοβαρότατους κινδύνους για κάποιο ανθρώπινο λάθος. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Β' Παθολογική δουλεύει σε ημέρες εφημερίας με δύο μόλις άτομα και την προϊσταμένη. Στο εξωτερικό αναλογούν τέσσερις νοσηλευτές και δύο βοηθοί θαλάμου για κάθε ασθενή. Εδώ υπάρχει στις εφημερίες ένας νοσηλευτής για 40 και πλέον ασθενείς σε κάθε τμήμα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, υπάρχουν ελλείψεις: 220 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, στις διοικητικές υπηρεσίες 159 κενές θέσεις, στις τεχνικές λείπουν 29 άτομα, ενώ στις ιατρικές υπηρεσίες καταγράφονται 27 κενές θέσεις. Οι κενές θέσεις στους γιατρούς ανέρχονται στις 34, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου των εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος. Κενές παραμένουν και οι θέσεις των υπαλλήλων που έχουν αποσπαστεί, ενώ η ανάπτυξη πολλών νέων τμημάτων έχει οδηγήσει σε αυξημένες ανάγκες. Ειδικότερα, με προβλήματα λειτουργεί το Μικροβιολογικό τμήμα του «Βενιζέλειου», ενώ οριακά λειτουργεί τους τελευταίους μήνες και η μονάδα τεχνητού νεφρού.

Εξίσου υποβαθμισμένες είναι και οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στο Νομό, καθώς τα Κέντρα Υγείας θίγονται από την ανεπαρκή στελέχωση, την έλλειψη προγραμματισμού υγείας, την υποχρηματοδότηση, ακόμη και για βασικές τους λειτουργίες. Κατά συνέπεια αδυνατούν να ασκήσουν το ρόλο της πρόληψης και της προαγωγής υγείας στην κοινότητα με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Κέντρο Υγείας Μοιρών, που καλείται να εξυπηρετήσει 45.000 πληθυσμό για επείγοντα και χρόνια περιστατικά. Στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας οι ανάγκες σε γενικούς γιατρούς δεν καλύπτονται ούτε κατά 50%, ενώ ακάλυπτες σε μεγάλο ποσοστό είναι οι βάρδιες από ακτινολόγο και τεχνολόγο, μικροβιολόγο, τραυματιοφορείς κ.ά. Το απόγευμα και τη νύχτα υπάρχει μόνο μια νοσηλεύτρια στη βάρδια!!

Η πολιτική της υποχρηματοδότησης των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων επιχειρείται να «μπαλωθεί» με εισφορές από συλλόγους φίλων και εθελοντών Κέντρων Υγείας και από δωρεές ιδιωτών (Κέντρο Υγείας Καστελλίου Πεδιάδος - Κέντρο Υγείας Ανωγείων). Ενώ στα παραπάνω προβλήματα προστίθενται και οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό του ΕΚΑΒ (ασθενοφόρα, μηχανήματα) για τις ανάγκες Επείγουσας Προνοσοκομειακής Ιατρικής των κατοίκων της υπαίθρου. Συνέπεια είναι, πολλές φορές, να κινδυνεύει η ίδια η ζωή των ασθενών κατά τη μεταφορά τους ή κατά την αναμονή, μέχρι να βρεθεί ασθενοφόρο.


Λαμπρινή ΠΙΤΤΑΚΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Καμπανάκι» για την ασφυκτική κατάσταση λόγω των ελλείψεων (2022-06-10 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» οι ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό (2022-06-07 00:00:00.0)
Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας λόγω ελλείψεων και μπαλωμάτων (2020-12-01 00:00:00.0)
Τραγικές οι ελλείψεις και την επόμενη μέρα (2020-05-08 00:00:00.0)
Οξυμένα προβλήματα με έλλειψεις προσωπικού και απλήρωτους εργαζόμενους (2018-08-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ