Σάββατο 18 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Σφυρίζει κλέφτικα ο ΟΕΚ

Ζητά από τους σεισμόπληκτους να πληρώσουν μόνοι τους τη ζημία

Την αγωνία τους αλλά και το φόβο που διακατέχει τους κατοίκους του οικισμού Αγίου Κωνσταντίνου (Εργατικών Κατοικιών) Χαλκίδας, μετά τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη, εκφράζει με επιστολή του, προς τον πρόεδρο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), το ΔΣ του Επιμορφωτικού - Εξωραϊστικού Συλλόγου του Οικισμού.

Και τούτο γιατί σύμφωνα με αυτοψίες που έγιναν από την Πολεοδομία του δήμου και ιδιώτη, μετά από αίτημα του Συλλόγου και αφού είχε προηγηθεί η άρνηση «δια της σχέσης» του ΟΕΚ να πραγματοποιήσει αυτοψία, αποδείχτηκε ότι η κατάσταση είναι αρκετά επικίνδυνη για συγκεκριμένη πολυκατοικία «πιλοτής» κατασκευής (στο συγκρότημα 13 του οικισμού) η οποία «φέρει σημαντικές φθορές στον φέροντα οργανισμό και στους τοίχους πλήρωσης των κτιρίων», αλλά και σε άλλες πολυκατοικίες, λόγω παλαιότητας και κακοτεχνιών.

Ο πρόεδρος του ΟΕΚ αντί να ενεργήσει άμεσα - μετά τη λήψη του αιτήματος του Συλλόγου και των οικιστών (η επιστολή στάλθηκε στις 23/9/99), όχι μόνο «ποίησε την νήσσαν», αγνοώντας τους εκφρασμένους φόβους του Συλλόγου που εκπροσωπεί τους 3.000 και πλέον εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, αλλά και όταν αναγκάστηκε να απαντήσει, μετά από ενάμιση μήνα και μετά την αποστολή σ' αυτόν της αυτοψίας της Πολεοδομίας Χαλκίδας, επέρριψε όλη την ευθύνη και τα έξοδα συντήρησης και επισκευών στους δικαιούχους - οικιστές, όπως τους αποκαλεί, «που έχουν την πλήρη ιδιοκτησία».

Βέβαια κάτι τέτοιο δε συμβαίνει, αφού όπως δήλωσε στο «Ρ» η πρόεδρος του Συλλόγου Β. Καλημέρη, «εμείς δεν έχουμε ακόμα την κυριότητα των κατοικιών, ωστόσο εργασίες συντήρησης όπως οι ελαιοχρωματισμοί, αντικατάσταση τεντών, υδραυλικών εγκαταστάσεων κ.ά. γίνονται με χρήματα που διαθέτουν οι κάτοικοι».

Εδώ όμως δεν πρόκειται για εργασίες απλής συντήρησης, αλλά για ειδικές επισκευαστικές εργασίες λόγω των ζημιών που προξενήθηκαν είτε από το σεισμό είτε λόγων κακοτεχνιών του εργολάβου. Να επισημανθεί, επίσης, το γεγονός ότι εξαιτίας αυτών των κακοτεχνιών στην κατασκευή των Εργατικών Κατοικιών, που η ανέγερσή τους χρονολογείται από το 1979, το έργο δεν έχει ακόμα παραληφθεί από τον Οργανισμό. Μάλιστα, ο ΟΕΚ έχει «χρυσοπληρώσει», τον εργολάβο («ειρήσθω εν παρόδω» - είναι ο ίδιος που κατασκεύασε το προβληματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Λίμνης που και αυτό μέχρι πρότινος δεν είχε παραληφθεί από το Δήμο Λίμνης) με κάποια δισ. δραχμές εκτός του αρχικού προϋπολογισμού.

Για τη συγκεκριμένη πολυκατοικία (συγκρότημα 13) στην οποία διαμένουν 16 οικογένειες, η «έκθεση επικινδύνου οικοδομής» από απόψεως στατικής και δομικής του μηχανικού της Πολεοδομίας του Δήμου Χαλκίδας, αφού επισημαίνει τις ζημιές στο τμήμα της «πιλοτής εισόδου» και τις διαπιστώσεις από τον έλεγχο «σε πολλά άλλα συγκροτήματα», καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «οι υφιστάμενες κατασκευές οπλισμένου σκυροδέματος υποστυλωμάτων είναι επικίνδυνες από Στατικής, Δομικής και Λειτουργικής μακροσκοπικής απόψεως» και προτείνει «προς αποφυγή και άρση του κινδύνου, πρέπει άμεσα και αφού προηγηθεί έλεγχος στατικής επάρκειας του κτιρίου, μετά από σχετική μελέτη και υπό την επίβλεψη αρμόδιου μηχανικού να γίνουν εργασίες αποκατάστασης ή και πιθανής ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού... σύμφωνα με τους ισχύοντές κανονισμούς».

Δύο μήνες μετά τη σύνταξη της έκθεσης αυτής αναμένουν οι κάτοικοι την παρέμβαση του ΟΕΚ που κωφεύει.


Γ.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ