Σάββατο 18 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ «Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ»
Διπλός οικονομικός στραγγαλισμός

 Περικόπτεται κατά 40% η επιχορήγηση του Κέντρου, ενώ το 60% των οικογενειών με παιδιά, που έχουν νοητική στέρηση, δεν παίρνουν  το αντίστοιχο επίδομα

@ Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ  με επικεφαλής το βουλευτή Στ. Σκοπελίτη στο Κέντρο

Στη «Θεοτόκο» εκπαιδεύονται 400 παιδιά
Στη «Θεοτόκο» εκπαιδεύονται 400 παιδιά
Τον οικονομικό στραγγαλισμό των ιδρυμάτων πρόνοιας επιβάλλει η κυβέρνηση ενώ ακολουθεί μια απάνθρωπη μεταχείριση των οικογενειών με παιδιά που έχουν νοητική στέρηση καθώς στερεί σε μια μεγάλη μερίδα από αυτές - μετά τους όρους που έθεσε - το εξευτελιστικό επίδομα των 45.000 δραχμών.

Οι παραπάνω πλευρές της αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια της περιοδείας κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής το βουλευτή του Σταύρο Σκοπελίτη στο ίδρυμα « Θεοτόκος». Το κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1993 ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και επιχορηγείται από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. Η «Θεοτόκος» προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον τομέα της εκπαίδευσης, προκατάρτισης, κατάρτισης και εργασιακής ένταξης ατόμων ηλικίας από έξι έως 25 ετών που αντιμετωπίζουν νοητική στέρηση. Αυτή τη στιγμή στο κέντρο εκπαιδεύονται 400 παιδιά, ενώ οι αιτήσεις γονιών που ζητούν να ενταχθούν τα παιδιά τους στο κέντρο, και ειδικότερα ηλικίας 12 - 13 ετών, είναι πολύ μεγάλες καθώς στη χώρα μας τέτοιες προνοιακές δομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Οπως επισήμανε χτες στο βουλευτή του ΚΚΕ και στο κλιμάκιο του ΚΚΕ, ο Γ. Μιγιάκης, οικονομικός διευθυντής, το κέντρο στο οποίο εργάζονται 105 εργαζόμενοι, επιχορηγήθηκε για το 1999 από το υπουργείο Υγείας με 450-500 εκατ. δραχμές, δηλαδή μέχρι 59% των λειτουργικών εξόδων του, τα οποία φτάνουν τα 850 εκατομμύρια το χρόνο. Μάλιστα τα χρήματα αυτά δόθηκαν στο κέντρο από τη νομαρχία στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου του χρόνου, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μείνουν απλήρωτοι για τέσσερις με πέντε μήνες. Μέρος των λοιπών εξόδων του κέντρου εξασφαλίζονται από εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων (120 περίπου εκατομμύρια ετησίως) και από δωρεές, ενώ, όπως υπογράμμισε ο Γ. Μιγιάκης για τη σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του κέντρου απαιτείται 1 δισεκατομμύριο ετησίως.

Το λιθογραφείο και το εργαστήριο πηλού
Το λιθογραφείο και το εργαστήριο πηλού
Με αυτά τα δεδομένα, το Κέντρο εξαναγκάζεται όχι απλά να μην αναπτύσσει νέες δραστηριότητες και υπηρεσίες, αλλά και να περικόπτει ορισμένες από τις ήδη υπάρχουσες. Στα πλαίσια αυτά καταργήθηκαν το μεσημεριανό φαγητό που δινόταν στους μαθητές, η πισίνα, αλλά και τομείς της εκπαίδευσης, όπως το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο που λειτουργούσε στο κέντρο. Οι συνέπειες των περικοπών αυτών τόσο για τους ίδιους τους μαθητές όσο και για τους γονείς τους, είναι καταλυτικές. Οπως επισήμανε χτες ο Λευτέρης Μαγιάκης, πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του κέντρου, η συρρίκνωση και μη ανάπτυξη των υπηρεσιών του κέντρου έχει σαν αποτέλεσμα οι γονείς να εξαναγκάζονται το απόγευμα, όταν φεύγουν τα παιδιά τους από το κέντρο, να καταφεύγουν - όσοι απ' αυτούς έχουν την οικονομική δυνατότητα - σε ιδιώτες για υπηρεσίες όπως η λογοθεραπεία και η μουσικοθεραπεία. «Οι ανάγκες των παιδιών μας είναι πολύ μεγάλες και με την τακτική συρρίκνωσης που ακολουθεί το υπουργείο, μάς σπρώχνει στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε.

Απαράδεκτος διαχωρισμός

Ωστόσο, σαν να μην έφτανε η παράδοση υπηρεσιών πρόνοιας στους ιδιώτες, το υπουργείο Υγείας προχώρησε και σε μια ακόμα αντικοινωνική ενέργεια.

Με ρύθμισή του που έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και ένα χρόνο, καθορίζεται ότι το πενιχρό επίδομα πρόνοιας ύψους 45.000 για τις οικογένειες των παιδιών με νοητική στέρηση, θα δίνεται μόνο σε όσα παιδιά έχουν δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40%. Με την εγκύκλιο αυτή δε γίνεται μόνο ένας απαράδεκτος διαχωρισμός των ατόμων με νοητική στέρηση, αλλά στερεί και το επίδομα αυτό απ' το 60% των οικογενειών με παιδιά που έχουν νοητική στέρηση. Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν χτες, τόσο ο Λ. Μαγιάκης, όσο και ο Γιώργος Γλυνέζης, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του κέντρου, η εξέταση των παιδιών για τη διαπίστωση του δείκτη νοημοσύνης γίνεται σε αρκετές περιπτώσεις από αναρμόδιους, ενώ υπήρξε και περίπτωση που η εξέταση έγινε από γυναικολόγο!


Από την πλευρά του ο Γ. Γλυνέζης επισήμανε ότι τα οικονομικά προβλήματα επηρεάζουν άμεσα τους εργαζόμενους οι οποίοι «ζουν με το συνεχές άγχος για το αν θα βγει ο μήνας ή όχι». Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης δομών για την εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση των ατόμων με νοητική στέρηση. «Υπάρχει και η υποδομή και η τεχνογνωσία για να γίνει καλύτερη δουλιά στον τομέα της ενσωμάτωσης, ανεξαρτητοποίησης και οριστικής ένταξης στην κοινωνία των παιδιών αυτών, χρήματα δεν υπάρχουν», τόνισε στη συνέχεια. Μάλιστα, όπως κατήγγειλε το «καλύτερο παράδειγμα» για τον αποκλεισμό των ατόμων με νοητική στέρηση από την εργασία, το δίνει η Βουλή, η οποία μπορεί στα χαρτιά να νομοθετεί νόμους για την κοινωνική ένταξη των ατόμων με νοητική στέρηση και την πρόσληψή τους στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά η ίδια αρνείται να τους προσλάβει!

«Η απαξίωση των ιδρυμάτων πρόνοιας και η παράδοση του ευαίσθητου αυτού τομέα στους ιδιώτες, είναι κυβερνητική επιδίωξη και αποτελεί κοινωνικό έγκλημα. Με την ιδιωτικοποίηση των ιδρυμάτων πρόνοιας, κλείνουν και όσες πόρτες έχουν μείνει ανοιχτές για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα» επισήμανε χτες ο Στ. Σκοπελίτης και κάλεσε τους εργαζόμενους μαζί με το συνδικαλιστικό κίνημα να αντισταθούν στην κυβερνητική λογική των μονόδρομων. «Οι δρόμοι θ' ανοίξουν με πάλη και το ΚΚΕ θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα», τόνισε στη συνέχεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ