Σάββατο 18 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Προσχεδιασμένη απαξίωση για «αβάντα» στους επιχειρηματίες

Το Ιδρυμα επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Σταύρο Σκοπελίτη, μετά από πρόσκληση των γιατρών

Από την συνάντηση με τους εργαζόμενους στο ΕΙΑΑ
Από την συνάντηση με τους εργαζόμενους στο ΕΙΑΑ
Το Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ) στο Ιλιον ήταν ο δεύτερος σταθμός της χτεσινής περιοδείας του κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Σταύρο Σκοπελίτη.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ επισκέφτηκαν το Ιδρυμα μετά από πρόσκληση των γιατρών του, για να διαπιστώσουν ότι οι ελλείψεις προσωπικού και υποδομής, οι εφημερίες που καλύπτονται από ένα γιατρό, η απαξίωση και η αδιαλλαξία από το υπουργείο Υγείας είναι τα συστατικά που συνθέτουν την κατάσταση που επικρατεί στο Ιδρυμα, λίγες μόλις μέρες μετά το βίαιο σταμάτημα - με δικαστικές διώξεις - των πολυήμερων κινητοποιήσεων των γιατρών του.

Το ΕΙΑΑ, το ένα από τα δύο κέντρα αποκατάστασης που διαθέτει η χώρα μας, που καλείται με τα 125 κρεβάτια που διαθέτει να καλύψει τις ανάγκες των 30.000 νέων αναπήρων κάθε χρόνο από εργατικά, τροχαία ατυχήματα, εγκεφαλικά επεισόδια, φυτοζωεί, όπως κατήγγειλαν χτες οι εργαζόμενοί του, θύμα της λογιστικής λογικής της κυβέρνησης, η οποία περιέκοψε τα κονδύλια εφημέρευσης κατά 55,5%.

«Το υπουργείο Υγείας πρέπει, επιτέλους, να αποφασίσει τι θέλει να προσφέρουμε στους ασθενείς μας, πρόνοια ή παροχή υγείας. Γιατί η αποκατάσταση, η παροχή υγείας, απαιτεί προσωπικό, κόστος, γερές χρηματοδοτήσεις. Αν θέλουμε να προσφέρουμε αποκατάσταση πρέπει να βάλουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη», επισήμανε στη χτεσινή συνάντηση ο Χρήστος Κόνιαρης εκπρόσωπος των εργαζομένων του ιδρύματος. «Οι ελλείψεις που αντιμετωπίζουμε είναι τραγικές και δε μας επιτρέπουν να προσφέρουμε σωστές υπηρεσίες στους ασθενείς σε οξεία φάση. Την ίδια στιγμή που το δημόσιο σύστημα αποδυναμώνεται, οι ιδιώτες ανοίγουν ιδιωτικά κέντρα», τόνισε στη συνέχεια, ενώ αναφέρθηκε και στα μισθολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι καθώς το υπουργείο Υγείας τούς χρωστάει δεδουλευμένα πολλών μηνών.

Την ανάγκη πρόσληψης προσωπικού και κυρίως νοσηλευτικού επισήμανε η νοσηλεύτρια Αδαμαντία Κωνσταντοπούλου. Οπως τόνισε στο ΕΙΑΑ αντί για 100 νοσηλευτές, που είναι απαραίτητοι για τη φροντίδα των ανάπηρων ασθενών, υπάρχουν μόλις 50. «Τη στιγμή που υπάρχουν τεράστιες ανάγκες, η διοίκηση προσέλαβε προεκλογικά οκτώ άτομα διοικητικό προσωπικό που μένει ανενεργό στα γραφεία», υπογράμμισε στη συνέχεια.

«Τα αιτήματά μας παραμένουν ίδια καθώς από τα προβλήματά μας, δε λύθηκε κανένα. Αντίθετα, δεχτήκαμε δικαστικές πιέσεις για το σταμάτημα των αγώνων μας», επισήμανε η Αγνή Ανδρεάδη , μέλος της τριμελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ. Παράλληλα, δήλωσε πως οι γιατροί είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, ενώ ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη συμπαράστασή του.

«Το ΕΙΑΑ είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του τι μπορεί να προσφέρει ο δημόσιος τομέας αποκατάστασης και πρέπει να διατηρηθεί. Στην αποκατάσταση δεν έχουμε να κάνουμε απλά με έναν τομέα που συρρικνώνεται, αλλά για έναν τομέα που προσπαθούν να τον μετατρέψουν σε ανύπαρκτο. Η σκοπιμότητα είναι σαφής. Αν αναπτυχθούν δημόσια κέντρα αποκατάστασης θα χάσουν πολλά δισεκατομμύρια οι ιδιώτες που λυμαίνονται το χώρο της υγείας», υπογράμμισε ο Χάρης Χουρδάκης μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ και κατήγγειλε την τακτική της ποινικοποίησης του αγώνα των γιατρών.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των γιατρών εξέφρασε και ο βουλευτής Σ. Σκοπελίτης, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση στοχεύει να παραδώσει την υγεία στην αγκαλιά του μεγάλου κεφαλαίου. Τέλος, ο κομμουνιστής βουλευτής κάλεσε τους εργαζόμενους να ακολουθήσουν «τη μόνη κατεύθυνση που υπερασπίζει τα συμφέροντα του λαού, αυτή της αντίστασης και της πάλης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ