Σάββατο 18 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλλαξε η υπουργική απόφαση για τον Ιππόδρομο

Επιστολή - απάντηση του ειδικού γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων σε δημοσίευμα του «Ρ».

Την αποκάλυψη του Κυριακάτικου «Ρ» («Ο ιπποδρομιακός τζόγος κρατά θαμμένα τα αρχαία» - 28.11.1999), ότι οι ανασκαφικές έρευνες στην περιοχή του Μαρκόπουλου, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ο νέος ιππόδρομος και το Ιππικό Κέντρο για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, διεξάγονταν μετ' εμποδίων από τη Β` Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων λόγω μη απαλλοτρίωσης των απαιτούμενων εκτάσεων, επιβεβαιώνει με επιστολή του στο «Ρ» ο ειδικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων Κ. Καρτάλης.

Ο ειδικός γραμματέας σημειώνει στην επιστολή του ότι το θέμα, ύστερα από σχετική αλληλογραφία με τον δήμαρχο Μαρκόπουλου και τους αρμοδίους φορείς, έχει διευθετηθεί.

Ακόμα στην επιστολή του ο Κ. Καρτάλης αναφέρεται στην κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) για τους περιβαλλοντικούς όρους σχετικά με το έργο, που επίσης είχε αποκαλύψει ο «Ρ» στο ίδιο δημοσίευμα. Υπενθυμίζεται ότι το κείμενο της ΚΥΑ που ο «Ρ» έχει στη διάθεσή του αναφέρει: «Στις θέσεις πιθανής ανεύρεσης σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων, εντός του χώρου του έργου, σύμφωνα με την άποψη της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΠΟ, μπορεί να εκτελεστεί ανασκαφικό έργο, με την προϋπόθεση αποφυγής καθυστερήσεων στην περαίωση του έργου που συναρτάται με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, συμπεριλαμβανομένων και των Αγώνων δοκιμασίας των εγκαταστάσεων το καλοκαίρι του 2003». Η διατύπωση αυτή, για την οποία στο σχετικό ρεπορτάζ εξέφρασε την έκπληξή του και ο προϊστάμενος της Β` Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Γ. Σταϊνχάουερ, σημαίνει ότι ενδέχεται πιθανά αρχαιολογικά ευρήματα να «θυσιαστούν» για την έγκαιρη περάτωση του έργου τον Αύγουστο του 2001.

Ο Κ. Καρτάλης στην επιστολή του αναφέρει ότι η παραπάνω διατύπωση της ΚΥΑ, που δημοσίευσε ο «Ρ», περιλαμβάνετο σε προηγούμενο σχέδιο της απόφασης και έχει τύχει διόρθωσης. Η νέα διατύπωση στην ΚΥΑ, όπως την καταγράφει στην επιστολή του ο ειδικός γραμματέας, είναι η εξής: «Οι πάσης φύσεως εργασίες (συμπεριλαμβανομένων των έργων διευθέτησης των ρεμάτων) θα γίνουν υπό την εποπτεία της Β` Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την οποία ο κύριος του έργου οφείλει να ειδοποιήσει εγγράφως ένα μήνα τουλάχιστον πριν την έναρξη των εργασιών. Σε περίπτωση που εντοπισθούν αρχαιολογικά ευρήματα θα πραγματοποιήσει ανασκαφική έρευνα κατά απόλυτη προτεραιότητα, ώστε το έργο που συναρτάται με τη διοργάνωση του Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, συμπεριλαμβανομένων και των Αγώνων δοκιμασίας των εγκαταστάσεων, να έχει περατωθεί εγκαίρως, το καλοκαίρι του 2003...».

Εμείς απλά σημειώνουμε ότι η ΚΥΑ δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα στην Εφημερίδα της κυβέρνησης και βρίσκεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την τελική έγκριση. Ας ελπίσουμε ότι η διατύπωση την οποία επικαλείται ο Κ. Καρτάλης θα παραμείνει ως έχει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ