Κυριακή 19 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ και οι αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής των 15 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ελσίνκι, επισκιάστηκαν από τις επικίνδυνες θριαμβολογίες κυβέρνησης και αστικών ΜΜΕ για την προώθηση, μέσω της αποδοχής των 15, των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Η εμπλοκή αυτών των ζητημάτων ακόμη πιο βαθιά στα ιμπεριαλιστικά γρανάζια της ευρωενωσιακής λαιμητόμου, έγινε ταυτόχρονα με μια σειρά επικίνδυνες, για τους λαούς της Ευρώπης και όχι μόνο, αποφάσεις σε κρίσιμα ζητήματα. Οπως εκτίμησε το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «η Σύνοδος στο Ελσίνκι προώθησε περισσότερο τα σχέδια της ιμπεριαλιστικής "νέας τάξης", με την υπογραφή και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Οι εξελίξεις υποχρεώνουν το λαό μας σε επαγρύπνηση, ετοιμότητα και παλλαϊκή δράση» (σελίδες 6 - 8)

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ της χώρας κρατούν γερά. Ο αγώνας τους δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές που υπάρχουν, θα είναι όμως μακροχρόνιος και επίπονος. Δεν μπορούν να ανεχτούν το «σκοτάδι» που η κυρίαρχη τάξη και οι πολιτικοί της εκφραστές έχουν ετοιμάσει με το μοντέλο του ελιτίστικου σχολείου, που θα βγάζει μισομορφωμένους αυριανούς απασχολήσιμους. Οι μαθητές διατρανώνουν την αντίθεσή τους, να αποφασίζουν άλλοι γι' αυτούς. Ο «Ρ» επιχειρεί μια ανασκόπηση των πρόσφατων μεγάλων μαθητικών κινητοποιήσεων που συγκλόνισαν τις περισσότερες πόλεις της χώρας, ανέδειξαν για άλλη μια φορά την τραγική κατάσταση της Παιδείας αλλά και τις δυνατότητες που ανοίγει ο μονόδρομος του αγώνα. Ετσι φιλοξενούμε σήμερα τις απόψεις ανθρώπων που έζησαν από κοντά, μαζί με τα παιδιά και συμμετείχαν στους πρόσφατους αγώνες (σελίδες 10 - 12)

ΑΡΧΙΣΕ την Παρασκευή το απόγευμα και αναμένεται να ολοκληρωθεί μεθαύριο τα μεσάνυχτα στη Βουλή, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2000. Στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ με τις παρεμβάσεις τους από προχτές το βράδυ, αποκαλύπτουν και φωτίζουν διάφορες πλευρές του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Γενικού Εισηγητή του Κόμματος Αχιλλέα Κανταρτζή (σελίδες 18 - 19)

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ την καταγγελία της τελευταίας, διετούς, Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι εμφανίζονται εξαντλημένοι από την παρατεταμένη λιτότητα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, η πρόταση διεκδίκησης που κατέθεσαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ, έρχεται να δώσει στους εργαζόμενους μια «ανάσα» και να συγκρουστεί με τον προσανατολισμό των συμβιβασμένων ηγεσιών των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, τις εργοδοτικές αξιώσεις και με την ίδια την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής (σελίδα 16)

ΕΝΑ ΚΑΛΟ κομπόδεμα πέρα από τον ισχνό 14ο μισθό, θα χρειαστεί στην περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μια οικογένεια μισθωτών ή συνταξιούχων για να αντεπεξέλθει στις παραδοσιακά αυξημένες απαιτήσεις των ημερών, αντιμετωπίζοντας έστω γι' αυτή την περίοδο τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στο «δρόμο προς την ΟΝΕ». Αυτό αποδεικνύεται από τις τιμές που επικρατούν στην αγορά τόσο σε είδη διατροφής όσο και σε μια σειρά άλλα είδη που δεν μπορούν να λείψουν από το σπίτι στις γιορτές, αφού χωρίς αυτά δε νοούνται Χριστούγεννα. Επιπλέον, είναι δεδομένο, ότι αυτό το διάστημα τα περισσότερα νοικοκυριά προσπαθούν να καλύψουν μια σειρά από οικονομικές εκκρεμότητες που έχουν συσσωρευτεί από όλο τον προηγούμενο χρόνο ελπίζοντας ότι μέσα σ' όλες τις δυσκολίες, το «δώρο» του Δεκέμβρη θα είναι μια μικρή ανακούφιση (σελίδα 20)

ΟΙ ΓΙΟΡΤΙΝΕΣ μέρες είναι αναμφίβολα μια καλή περίοδος για θεατρικές εξόδους, για βραδιές μελωδικές στις γωνιές των τραγουδιών και μια περιήγηση στο μικρόκοσμο των μουσείων της πρωτεύουσας (σελίδες 22 - 23)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ