Κυριακή 26 Αυγούστου 2007 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
Το δικομματικό... «αφήγημα»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Να προσέχετε το «αφήγημα»... Τι είναι το «αφήγημα»; Μα τι άλλο από το παραμύθι, από την κοροϊδία, από την εξαπάτηση. Στάχτη τα δάση, στάχτη και στα μάτια του ελληνικού λαού, που - ειδικά την προεκλογική περίοδο - πρέπει να ριχτεί κατά τόνους. Το λέει και το ειδικό έντυπο με τις «οδηγίες» προς τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, που τους διένειμε προχτές η Χαριλάου Τρικούπη. Εκεί υπάρχουν οι σχετικές οδηγίες για το πώς θα κάθονται, πώς θα μιλούν και πώς θα λένε ψέματα εμφανιζόμενοι σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και πλατείες.

Ολα αυτά θα τα λένε με μορφή... «αφηγήματος». Η συμβουλή προέρχεται από τον κ. Νίκο Παπανδρέου, συγγραφέα των «οδηγιών» και αδερφό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Τις ίδιες, δε, οδηγίες εφαρμόζουν και οι υποψήφιοι της ΝΔ. Ιδια πολιτική, ίδια τα μέσα της εξαπάτησης, γιατί όχι ίδιο και το «εγχειρίδιο» της υποκρισίας.

***

Στο πλευρό των ηγεσιών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παραταγμένοι, φυσικά, και οι διακονούντες την... ενημέρωση του ελληνικού λαού. Αφού αναλώθηκαν να... διαμαρτύρονται για το «λίγο χρόνο» μέχρι τις εκλογές, που δεν τους επιτρέπει «να μιλήσουμε για προγράμματα» (εδώ γελάνε), οι υπεύθυνοι των ΜΜΕ φρόντισαν να μπουν στην «ουσία»: Ο Αβραμίδης που θα 'ναι πριν από τον Αβραμόπουλο στο ψηφοδέλτιο, ο Νεονάκης που έκλαψε, η Λάσπα που δε θα κατέβει στον Πειραιά, ο Λιάγκας που θα κατέβει στη Λάρισα...

***

Αμέσως μετά μπήκαμε στο κυρίως πιάτο της «ενημέρωσης»: Ακούς εκεί - λέει το ΠΑΣΟΚ - ο Χηνοφώτης από αρχηγός του Στρατού να μπαίνει στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ! Οποία κακοποίηση των θεσμών και κομματικοποίησης του στρατεύματος. Λες και όταν το ΠΑΣΟΚ έκανε τα μέλη της Κεντρικής του Επιτροπής αρχηγούς του Στρατού ή όταν έβαζε εν ενεργεία δικαστές στα ψηφοδέλτιά του και μετά τους διόριζε υπουργούς Δικαιοσύνης, επεδείκνυε θεσμικό σέβας...

Κατά τα λοιπά, ότι οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων προΐστανται ενός στρατού που υπηρετεί το ΝΑΤΟ, τους Αμερικανούς και την ΕΕ, ουδόλως τους ενοχλεί. Οτι η δικαστική ιεραρχία προΐσταται ενός νομικού συστήματος που βγάζει όλες τις απεργίες των εργαζομένων παράνομες, καθόλου δεν τους απασχολεί. Το θέμα είναι να μην πέσουμε στο παράπτωμα της... κομματικοποίησης. Η οποία, άλλωστε ουδέποτε υπήρξε. Θέλετε απόδειξη; Ρίξτε μια ματιά στη σωρεία των κομμουνιστών, που οι ακομμάτιστοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τους έχουν κατά καιρούς... διορίσει προέδρους του Αρείου Πάγου ή Αρχηγούς των Οπλων...

***

Μετά την εξάντληση κι αυτού του θέματος από τους πρωταγωνιστές του γαλαζοπράσινου «καραγκιόζ - μπερντέ», ήρθαμε σε δουλεμένα και γνωστά μονοπάτια: Δομημένα ομόλογα! Εδώ να δεις:

Οι της ΝΔ να κάνουν τους ανήξερους. Να ιδρώνουν αφού από εκεί που τον έλεγαν «αδέκαστο» τώρα να πρέπει να βγάζουν τον Ζορμπά «περίεργο» και σε στιλ Σημίτη να επαναφέρουν το γνωστό ανέκδοτο: «όποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα».

Οι του ΠΑΣΟΚ, έτοιμοι κι αυτοί για το δικό τους ρόλο, να φοράνε το κοστούμι που φορούσε η ΝΔ την εποχή με τις «φούσκες» στο Χρηματιστήριο, να της λένε ό,τι τους έλεγε η Ρηγίλλης τότε, και εμπρός λοιπόν, λαέ, διάλεξε: Θες τον λιγότερο κλέφτη ή τον λιγότερο ψεύτη; Ελα ντε...

Το σκηνικό, τέλος, συμπληρώνεται από τους «πίκο - απίκο» των τηλεοπτικών δελτίων, με τον αστυνόμο Μπέκα του ενός καναλιού να συναγωνίζεται σε... πληροφορίες τη «Μάτα Χάρι» του άλλου καναλιού.

***

Φυσικά δε χρειάζεται και τόσο... αστυνομικό δαιμόνιο. Ούτε για τα ομόλογα, ούτε για τις φωτιές.

Τα πράγματα είναι απλά: Με τα ασφαλιστικά ταμεία και τα δομημένα ομόλογα έγινε επί ΝΔ μια ακόμα λοβιτούρα εις βάρος του ιδρώτα και του αίματος των εργαζομένων. Οπως είχε γίνει επί ΠΑΣΟΚ όταν «σουφρώθηκαν» 3,5 δισ. ευρώ από τα Ταμεία μέσω της Σοφοκλέους. Οπως, δηλαδή, γίνεται επί δεκαετίες, που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «μπιζάρουν» και «μιζάρουν» με τα λεφτά των εργατών, λεηλατώντας τα Ταμεία και κάνοντας πλάτες και απανωτές χαριστικές ρυθμίσεις - διαγραφές ασφαλιστικές χρεών στο μεγάλο κεφάλαιο.

Το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού και η υπαγωγή του πολιτικού και κοινωνικού εγκλήματος της αντιασφαλιστικής τους πολιτικής στο επίπεδο της ομολογειάδας, έχει ένα στόχο: Να αποσιωπηθεί ότι αυτοί που κλέβουν τα Ταμεία είναι οι ίδιοι που δίνουν στο συνταξιούχο εργάτη σύνταξη 500 ευρώ και στον συνταξιούχο αγρότη 360 ευρώ. Να κρύψει ότι την επόμενη των εκλογών έχουν και οι δυο αποφασίσει για μεγαλύτερη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για μεγαλύτερη μείωση του ύψους ακόμα κι αυτών των συντάξεων πείνας. Το αποδεικνύουν τα πεπραγμένα τους. Το ομολογούν στα προγράμματά τους! Το επιβεβαιώνουν οι δημόσιες δεσμεύσεις τους σε ΣΕΒ, ΕΕ, ΔΝΤ και ΟΟΣΑ.

***

Οσο για τις φωτιές, οι τραγωδίες και των τελευταίων ημερών, θέτουν επιτακτικά τα ερωτήματα: Με ποιους νόμους και ποιων κομμάτων τις αποφάσεις οικοπεδοποιούνται τα δάση και εμπορευματοποιείται η γη; Ποιοι αναθεωρούν το Σύνταγμα αποχαρακτηρίζοντας εκατομμύρια στρέμματα δασών; Ποιοι προΐστανται ενός κράτους όπου για κάθε 11 στρέμματα που καίγονται αναδασώνεται το... ένα; Ποιοι ψηφίζουν τροπολογίες νομιμοποίησης των αυθαιρεσιών και των καταπατήσεων; Ποιοι κωφεύουν στις εκκλήσεις των πυροσβεστών για τη δημιουργία ενός συστήματος πυρόσβεσης ικανού σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικά μέσα; Ποιοι οπλίζουν τα χέρια των εμπρηστών;

Γνωστή η απάντηση: Είναι αυτοί που έχουν το θράσος να ψηφοθηρούν ακόμα και πάνω στα αποκαΐδια. Που επί των ημερών τους στη θέση της καμένης Πεντέλης φυτρώνουν επαύλεις. Αυτοί που επί των ημερών τους ψήφισαν το νόμο και οι άλλοι που επί των δικών τους ημερών τον εφάρμοσαν, χαρίζοντας 62,5 στρέμματα της καμένης Πάρνηθας στο... καζίνο!

***

Αυτή είναι η πολιτική τους. Γι' αυτό σε συνθήκες προεκλογικής περιόδου έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη το «αφήγημα», το ψέμα, την υποκρισία, την κοροϊδία. Για να αποκοιμίσουν τον κόσμο. Το ΚΚΕ δε θα τους το επιτρέψει.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ