Κυριακή 26 Αυγούστου 2007 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες

Μέτρα που μόνο πραγματική ανακούφιση δεν προσφέρουν στους χιλιάδες πληγέντες της χώρας από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ανακοίνωσε σε μήνυμά του χτες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε άμεσα μέτρα που περιλαμβάνουν: την αντιμετώπιση προβλημάτων στέγασης, άμεση οικονομική βοήθεια για άμεσες ανάγκες, ειδική μέριμνα για οικογένειες που έχασαν ανθρώπους, δημιουργία ειδικού ταμείου για άμεση στήριξη των πληττόμενων, στο οποίο θα μπορούν να συνεισφέρουν ιδιώτες και έκτακτη οικονομική ενίσχυση πυροσβεστών και δασοπυροσβεστών.

Αυτά τα μέτρα στην ουσία αποτελούν εμπαιγμό, αφού, από τη μία, δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτονόητα. Από την άλλη, ακούγονται τουλάχιστον ειρωνικά τα περί έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για τους πυροσβέστες και δασοπυροσβέστες, όταν φέτος, η κυβέρνηση αποφάσισε να πληρώσει τις υπερωρίες και τη νυχτερινή εργασία των συμβασιούχων πυροσβεστών στις 2 Ιούλη 2007, πέντε μέρες μετά την καταστροφική φωτιά στην Πάρνηθα. Ακόμα περισσότερο που τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Πυροσβεστική «χρωστά» στους υπαλλήλους της περίπου 40.000 μέρες κανονικών αδειών και 100.000 αδιάθετα ρεπό.

Τα μέτρα της επόμενης μέρας που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν: αποτίμηση των ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων, κήρυξη των εκτάσεων ως αναδασωτέων, ενίσχυση των πυρόπληκτων δήμων, έργα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά, μελέτες για αποκατάσταση, παρακολούθηση των αναδασωτέων εκτάσεων με δορυφόρο.

Μέτρα που δεν είναι τίποτα περισσότερο από τα συνήθη ανεπαρκή μέτρα που ανακοινώνονται κάθε φορά. Και μόνο η ανακοίνωση για την κήρυξη αναδασωτέων των εκτάσεων που κάηκαν, όταν μετά την πυρκαγιά της Πάρνηθας χαρίστηκαν 62,5 στρέμματα καμένης δασικής έκτασης στο καζίνο, είναι πρόκληση. Επιπλέον, το ζήτημα των αποζημιώσεων για τις καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες είναι στην πεπατημένη, αφού το αίτημα για να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες που θα καλύπτουν το 100% της ζημιάς στην παραγωγή και στο αγροτικό κεφάλαιο, καθώς και το πάγωμα των δανείων για μια πενταετία και προνομιακή δανειοδότηση, δεν αποτελεί στόχο της κυβέρνησης, που παραπέμπει τις αποζημιώσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα ΠΣΕΑ, με αποτέλεσμα οι αγρότες να πάρουν ανεπαρκείς αποζημιώσεις μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ακόμα, ο Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι όλοι οι νομοί της χώρας κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ σημείωσε ότι «τόσες εστίες φωτιάς την ίδια ώρα δεν μπορεί να είναι σύμπτωση και επιβάλλεται να βρούμε τους ενόχους».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη είχαν μεταβεί στη Ζαχάρω και τη Λακωνία και έκαναν διαδοχικές συσκέψεις. Ο Κ. Καραμανλής μπροστά στην εκατόμβη θυμάτων και την τεράστια οικολογική καταστροφή, εντελώς προκλητικά ισχυρίστηκε ότι «η ελληνική πολιτεία, με όλες τις δυνάμεις της, με όλα της τα μέσα, δίνει τη μάχη για να δοθεί τέλος στη μεγάλη αυτή δοκιμασία που περνά ο τόπος μας»...

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρεαν κύκλοι της κυβέρνησης, στα μέτωπα της πυρκαγιάς βρέθηκαν χτες κλιμάκια της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής.

Αργά χtες το μεσημέρι συνεδρίασε κυβερνητική επιτροπή για να εξετάσει την κατάσταση. Η ΝΔ ανέστειλε τις προεκλογικές της δραστηριότητες «μέχρι νεοτέρας».

Τα ίδια με την κυβέρνηση

Στη Ζαχάρω βρέθηκε χτες και ο Γ. Παπανδρέου, που μίλησε για «βιβλική καταστροφή». Αργότερα το μεσημέρι, ως έτερος πυλώνας του δικομματισμού που με τη διαχρονική αντιδασική πολιτική του εμπορευματοποίησε τη γη και άφησε «ανοχύρωτη» τη χώρα στο έλεος των εμπρηστών και των καταπατητών, ο Γ. Παπανδρέου, με δήλωσή του, επέλεξε μετά τη μεγάλη τραγωδία να μιλήσει για «ώρες εγρήγορσης» και «μεγάλες, αδυσώπητες και εθνικές ευθύνες».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε την πραγματοποίηση σύσκεψης πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, προκειμένου, όπως είπε, να υπάρξει «εθνική συνεργασία και συστράτευση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν πληγεί» και ζήτησε «να κηρυχτούν εκ των προτέρων όλοι οι νομοί που απειλούνται με πυρκαγιές ως περιοχές υψηλού κινδύνου». Το ΠΑΣΟΚ ανέστειλε τις προεκλογικές δραστηριότητες του Σαββατοκύριακου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ