Κυριακή 26 Αυγούστου 2007 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
Το κρατικό σύστημα Υγείας και Πρόνοιας

Ποτέ άλλοτε ο αγώνας για τη σωματική και ψυχική υγεία και ευεξία δεν ήταν τόσο στενά δεμένος με τον αγώνα για τα εργατικά δικαιώματα, κατά των στρατηγικών επιλογών του καπιταλιστικού συστήματος, κατά του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.

Διεκδικούμε:

Δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Φαρμάκου και Ασφάλισης, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας ή ασφαλιστικής εισφοράς από τους εργαζόμενους.

Το σύστημα Υγείας:

  • Να είναι καθολικό, για όλους όσοι ζουν στην Ελλάδα, είτε εργάζονται είτε όχι.
  • Να παρέχει δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες σε εργαζόμενους και μη, στους ανέργους και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους, στους μετανάστες, πρόσφυγες και στρατευμένους.
  • Να στηρίζεται στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της επιστήμης και της τεχνολογίας.
  • Να δείχνει ιδιαίτερη φροντίδα για την προστασία της γυναίκας σε όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας.
  • Ιδιαίτερο βάρος να πέφτει στην πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών με βάση ειδικές μελέτες για το γυναικείο οργανισμό.
  • Προληπτική ιατρική και ιδιαίτερη παρακολούθηση της εγκύου και των παιδιών της.

Η πρόληψη πρέπει να είναι καθολική, εξειδικευμένη με βάση την ηλικία, το φύλο, το επάγγελμα, το περιβάλλον, την κατοικία.

  • Να παρέχονται δωρεάν υποχρεωτικά όλες οι συμβουλευτικές υπηρεσίες στους γονείς των παιδιών για τη δημιουργία θετικών τάσεων στο παιδί, στη διατροφή του, στην ατομική και ψυχοσωματική του υγεία, στην κοινωνική του προσαρμογή.
  • Στη σχολική και εφηβική ηλικία να παρέχεται δωρεάν σχολιατρική βοήθεια με σχολιατρική υπηρεσία, στελεχωμένη με ομάδα ειδικών επιστημόνων, όπως παιδιάτρου, οδοντιάτρου, κοινωνικού λειτουργού, ειδικού παιδοψυχολόγου - παιδαγωγού.
  • Να παρέχονται υπηρεσίες Υγείας για την ψυχοκοινωνική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου, να εντοπίζονται προβλήματα και να γίνονται παρεμβάσεις όπως για το πρόβλημα του καπνίσματος, του αλκοόλ, τις εξαρτησιογόνες ουσίες, τις δυσκολίες μάθησης, τις διαταραχές συμπεριφοράς.

Σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και μέσα από το κρατικό σύστημα Υγείας να συγκεντρώνονται οι απαραίτητες υποδομές σε κέντρα ψυχικής υγείας, δημόσιας υγείας, ιατρικής της εργασίας, της σχολικής υγείας.

-- Το Κέντρο Υγείας αποτελεί τον κρίκο σύνδεσης με τα υπόλοιπα επίπεδα του συστήματος Υγείας, το δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο και με το ΕΚΑΒ που πρέπει να είναι αναπτυγμένο Πανελλαδικά.

-- Κάθε άτομο αποκτά το δικό του φάκελο υγείας από τη στιγμή που γεννιέται και σε όλη τη ζωή του.

-- Κάλυψη όλων των οικογενειών με οικογενειακό γιατρό και παιδίατρο, που θα παρακολουθεί όλα τα μέλη της οικογένειας και από τη σκοπιά που σχετίζεται με την αναπαραγωγική ικανότητα και τις συνέπειές της.

-- Υποχρεωτικός έλεγχος της ασφάλειας των υποδομών και υγιεινής στους χώρους εργασίας, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, άθλησης κ.λπ. παίρνοντας υπόψη και τους παράγοντες φύλο και ηλικία.

-- Το κάθε Κέντρο Υγείας να διαθέτει, ανάλογα με τον πληθυσμό και τη γεωγραφική, επαγγελματική ιδιαιτερότητα, τον απαραίτητο αριθμό κέντρων Γυναίκας και Παιδιού, στελεχωμένα με γυναικολόγο, παιδίατρο, ψυχολόγο, μαία, νοσηλεύτρια, κοινωνική λειτουργό.

Στο δευτεροβάθμιο επίπεδο, όλα τα νοσοκομεία να διαθέτουν επαρκή για τον πληθυσμό μαιευτικά, γυναικολογικά και παιδιατρικά κρεβάτια, με το ανάλογο μόνιμο προσωπικό.

Στο τριτοβάθμιο επίπεδο, να δημιουργηθούν με ειδικά κρατικά κονδύλια κεντρικά ερευνητικά προγράμματα πρόληψης σοβαρών ασθενειών και γύρω από θέματα για την υπογεννητικότητα, τους νοσογόνους παράγοντες, σε συνεργασία με νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Με όρους εξειδίκευσης κατά περιοχή, φύλο και ηλικία.

Υπάρχει ανάγκη για δημιουργία δημόσιων κέντρων αποκατάστασης σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος Υγείας, με στόχο τη φυσική - ιατρική αποκατάσταση και επανένταξη στην παραγωγή και την κοινωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ