Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αφταστοι μαστόροι

Η φωτιά στα Γιάννινα αποκάλυψε παλιά περάσματα, όπως το πέτρινο γεφύρι της γιοφύρι της φωτογραφίας που βρίσκεται στην Κάτω Λάβδανη.

Τα πέτρινα γιοφύρια με τη μία ή τις πολλές καμάρες στα ποτάμια της Ηπείρου, είναι το αποτύπωμα της μεγάλης μαστοριάς και συμπύκνωση της λαϊκής γνώσης.

Ενας αγράμματος τεχνίτης, ο Ζιώγας Φρόντζος, ήταν ο αρχιμάστορας του γεφυριού της Κόνιτσας. Κι όταν τον ρώτησαν Τούρκοι μηχανικοί ποιο πανεπιστήμιο τελείωσε, εκείνος απάντησε ότι τελείωσε το Πανεπιστήμιο της Σκράπας! (Η Σκράπα ήταν μια περιοχή έξω απ' την Πυρσόγιαννη όπου τα παιδιά έπαιζαν με τις λάσπες φτιάχνοντας καλυβούτσια - δηλαδή καλύβες).

Οι παραδόσεις μιλούν για ανθρωποθυσίες και ζωοθυσίες στα θεμέλια για να εξευμενιστούν τα στοιχειά της φύσης. Ηταν όμως και τεχνάσματα των μαστόρων για να εξασφαλιστούν καλό φαγητό απ' τα ζώα που «θυσιάζονταν».

Τέτοια αποκαλυπτικά στοιχεία παρουσιάζει η εφημερίδα «Ηπειρώτικα Νέα» που ανήκει στο Σύλλογο Πλατανούσας Ιωαννίνων, σε υπέροχες συνέχειες με τον τίτλο: «Ο βίος και η πολιτεία μαστόρων κουδαραίων. Η περίπτωση των κιοπρουλήδων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ