Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
Ζουν ακόμη σε επικίνδυνα κτίρια!

Την ώρα που ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας μοιράζει απλόχερα δισεκατομμύρια για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού, εκατοντάδες κάτοικοι των εργατικών πολυκατοικιών της οδού Νεμέσεως στη Μεταμόρφωση, συνεχίζουν να ζουν έναν εφιάλτη, μένοντας εδώ και ένα χρόνο σε κτίρια - φέρετρα.

Ενα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη του 1999, σε Τεχνική Εκθεση Στατικής Μελέτης που έγινε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, χαρακτηρίζονται και οι 16 πολυκατοικίες του συγκροτήματος, στις οποίες κατοικούν ακόμα γύρω στις 130 οικογένειες, ακατάλληλες και εγκαταλείψιμες!

Ολα αυτά όταν το ΥΠΕΧΩΔΕ στους ελέγχους που είχε κάνει μετά το σεισμό, είχε χαρακτηρίσει τις 10 από τις 16 πολυκατοικίες του συγκροτήματος «κίτρινες» - προσωρινά μη κατοικήσιμες και επισκευάσιμες - τις τρεις «κιτρινοπράσινες» - με ζημιές στην τοιχοποιία και όχι στον φέροντα οργανισμό - και τις τρεις «πράσινες»!

Στην έκθεση, που έγινε μετά από απαίτηση των κατοίκων και με βάση τον αντισεισμικό κανονισμό του 1954 - ο οποίος έχει μικρότερες απαιτήσεις από τον σημερινό - δηλώνεται καθαρά ότι και οι 16 πολυκατοικίες του συγκροτήματος είναι όχι μόνο επικίνδυνες αλλά ακόμα και σε περίπτωση μικρού σεισμού μπορεί να καταρρεύσουν!

Τα σημεία - πληγές που υπογραμμίζονται στην έκθεση για τις εργατικές πολυκατοικίες είναι τα εξής:

Πρώτο: Οι πολυκατοικίες χρονολογούν 40 χρόνια ζωής και έχουν φυσιολογικές φθορές από το χρόνο στο φέροντα οργανισμό, ενώ παρατηρήθηκε και «ενανθράκωση του σκυροδέματος και διάβρωση οπλισμών που συνδυαζόμενα με τη γοργότερη εξέλιξή τους, με το χρόνο καθώς και με την ασυνήθιστα χαμηλή αρχική αντοχή του σκυροδέματος και τις σχετικά μικρές διατομές των υποστυλωμάτων, καθιστούν τα κτίρια άκρως προβληματικά».

Δεύτερο: Εχει να κάνει με θέματα ασφαλείας των κτιρίων και του επιπέδου αντοχής τους απέναντι στους σεισμούς. Συγκεκριμένα η έκθεση τονίζει: «Η ποιότητα του σκυροδέματος είναι εξαιρετικά χαμηλή και ανεπίτρεπτη για εφαρμογή της σε κτίρια κατοικιών (ακόμα και με τον παλαιό κανονισμό). Οι εκτιμήσεις για τις εδαφικές επιταχύνσεις που επικράτησαν στην περιοχή, δίνουν πάρα πολύ υψηλές τιμές. Από αυτά τα δύο παραπάνω δεδομένα, ουσιαστικά άγεται κανείς στο συμπέρασμα ότι είναι τελείως ασύμφορη η οποιαδήποτε επέμβαση για τη διατήρηση των κτιρίων αυτών και χρήση τους, στο μέλλον!!!».

Μετά από την εικόνα αυτή που δίνεται στην έκθεση, οι ερευνητές προτείνουν: «Την εγκατάλειψη των κτιρίων και την ανακατασκευή νέων».Σε περίπτωση που αποφασιστεί να διατηρηθούν οι υπάρχουσες κατασκευές, τονίζεται ότι ο φορέας αποφάσεων πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του, ότι οι επεμβάσεις αυτές, «έχουν προκύψει από εφαρμογή των ελάχιστων συμβατικών απαιτήσεων των εγκυκλίων του ΥΠΕΧΩΔΕ και σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιούν τα δεδομένα των πραγματικών εδαφικών επιταχύνσεων που εκτιμώνται για την περιοχή».

Από την πλευρά του ο ΟΕΚ έχει γυρίσει την πλάτη στους σεισμόπληκτους, καθώς μετά τους σεισμούς όταν ο Σύλλογος επισκέφθηκε τον Οργανισμό για να μάθει αν έχουν γίνει μελέτες για τις εργατικές πολυκατοικίες, δεν έλαβε καμία απάντηση. Η αναισθησία των αρμοδίων του ΟΕΚ φτάνει σε τέτοιο σημείο, ώστε όταν έξι μήνες μετά το σεισμό ξεκίνησε η μελέτη του Πολυτεχνείου, οι υπεύθυνοι δήλωσαν ότι δε θα κάνουν, αφού την κάνει το Πολυτεχνείο. Η αδιαφορία συνεχίζεται απέναντι στους εργαζόμενους, που με τον ιδρώτα τους πήραν αυτά τα σπίτια, καθώς ο ΟΕΚ δεν έχει ακόμα απαντήσει τι θα κάνει με τις πολυκατοικίες μετά και την έκθεση του Πολυτεχνείου.

Οπως δήλωσε στο «Ρ» η Αννα Κεραμίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπαθών Μεταμόρφωσης, «η κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει είναι τραγική. Εμείς ζητάμε να εφαρμοστεί η έκθεση του Πολυτεχνείου και να ανακατασκευαστούν τα σπίτια μας αφού η παραμονή μας σε αυτά ακόμα και τα "πράσινα" αποτελεί κίνδυνο για τις ζωές μας. Αρνούμαστε να είμαστε εμείς τα θύματα ενός επόμενου σεισμού επειδή κάποιοι ολιγωρούν!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ