Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Επετειακή» δήλωση από τον πρόεδρο του ΤΕΕ

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση - μέσω του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ - «μαγειρεύει» τα στοιχεία, προκειμένου να παρουσιάσει βελτιωμένα τα αποτελέσματα της αναποτελεσματικής πολιτικής αποκατάστασης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, δηλαδή του θεσμοθετημένου τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας, σε μακροσκελείς δηλώσεις του, περιορίζει την «κριτική» για τα όσα έχουν γίνει ή δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα μόνο σε προτάσεις που άπτονται «συντεχνιακών» θεμάτων των μηχανικών.

Αφήνοντας κατά μέρος, τόσο το μέγα θέμα της συνολικής πολιτικής αντισεισμικής θωράκισης της χώρας, αλλά και το εξίσου σοβαρό θέμα της αναποτελεσματικής πολιτικής αποκατάστασης των ζημιών, ο Κ. Λιάσκας επαναφέρει προτάσεις, που αφορούν την αλλαγή του καθεστώτος που διέπει τις ιδιωτικές κατασκευές. «Παρά το γεγονός ότι πριν δέκα μήνες και μετά από επίμονες προσπάθειές μας σε συνάντηση εργασίας με τον τότε αρμόδιο υφυπουργό Δημοσίων Εργων, διαπιστώθηκε κοινή βούληση και συμφωνήθηκε η αναγκαιότητα ταχύτατης δημιουργίας του απαραίτητου πλέγματος των ρυθμίσεων, που θα διασφαλίζουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την υψηλή ποιότητα κατασκευών και στον ιδιωτικό τομέα, εξακολουθεί και σήμερα να υφίσταται το απαράδεκτο καθεστώς, που επιτρέπει στη χώρα μας να κτίζουν οι τολμηροί και όχι οι αρμόδιοι», αναφέρει ο Κ. Λιάσκας. Ομως, ταυτόχρονα, στη σχετική ανακοίνωση του ΤΕΕ αναφέρεται ότι «τα μέτρα αυτά συζήτησαν ο πρόεδρος και μέλη της ΔΕ του ΤΕΕ, με τον υφυπουργό Δημοσίων Εργων Νάσο Αλευρά» και ότι «κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε ταυτότητα απόψεων και ο υφυπουργός ζήτησε από τη διοίκηση του ΤΕΕ τη συνεργασία για την προώθησή τους στον ταχύτερο χρόνο».

Ο Κ. Λιάσκας επαναφέρει με τη δήλωσή του τις συγκεκριμένες προτάσεις, σημειώνοντας ότι σε αυτές εμμένει το ΤΕΕ και ο τεχνικός κόσμος εδώ και μια και πλέον 20ετία. Σημειώνει δε ότι «η αναγκαιότητά τους έχει δυστυχώς επιβεβαιωθεί κατά τραγικό τρόπο από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα του Εγκέλαδου».

Κατά το ΤΕΕ, η κυβέρνηση έπρεπε ήδη να έχει προχωρήσει:

1. Στην κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος διαφορετικής μεταχείρισης των έργων του ιδιωτικού τομέα από εκείνα του δημοσίου.

2. Στη θέσπιση του συστηματικού ελέγχου των μελετών της ποιότητας των υλικών και γενικότερα των κατασκευών, καθώς και της συμπλήρωσης, με βάση τη διαρκώς διευρυνόμενη γνώση της επιστήμης και της τεχνολογίας, όλων των κανονισμών και προδιαγραφών για την παραγωγή των ιδιωτικών έργων.

3. Στην άρση του απαράδεκτου, από κάθε άποψη, καθεστώτος της χορήγησης για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, του δικαιώματος σύνταξης στατικών και αντισεισμικών μελετών σε αναρμόδια πρόσωπα (πρόσωπα που δε διαθέτουν το κατάλληλο επιστημονικό υπόβαθρο).

4. Στην άρση του επίσης απαράδεκτου καθεστώτος της έκδοσης οικοδομικών αδειών από παντελώς αναρμόδια πρόσωπα, όπως οι πρόεδροι κοινοτήτων στο όνομα μιας δήθεν «κοινωνικής πολιτικής».

5. Στην αναθεώρηση όλου του νομοθετικού πλέγματος της επέκτασης των σχεδίων πόλης και την οριστική αποτροπή κάθε «νομιμοποίησης» αυθαίρετων οικιστικών περιοχών, με ομόφωνες αποφάσεις της νομοθετικής εξουσίας.

6. Στη θέσπιση της έννοιας - αλλά και της πρακτικής - της συντήρησης και της ταυτότητας κάθε κατασκευής, που ως σήμερα είναι παντελώς άγνωστες στην ελληνική πραγματικότητα.

7. Στην πρόβλεψη της ενίσχυσης των κτιρίων και έργων μετά από κάθε σεισμό, αντί της αποκατάστασης των ζημιών, όπως «κατ' οικονομίαν» αποφασίζει η εκάστοτε ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.

«Ουσιαστικά ζητάμε να επικρατήσει η επιστημονική εγκυρότητα και η σαφήνεια σε όλο το πλέγμα της κατασκευής των έργων στη χώρα μας, αντί του ομιχλώδους τοπίου, μέσα στο οποίο ενδημούν και κάτω από το οποίο καλύπτονται επιλογές μικροκομματικής - πελατειακής βραχυπρόθεσμης απόδοσης. Ουσιαστικά να προλάβουμε το θρήνο και την οδύνη για νέα θύματα», σημειώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ. Επισημαίνει, επίσης, ότι «ορισμένες από τις αποφάσεις που ελήφθησαν για τη "διευκόλυνση" της αποκατάστασης των ζημιών από τον περυσινό σεισμό, όπως τα Προεδρικά Διατάγματα που επιτρέπουν εργασίες σε αυθαίρετα κτίσματα, καθώς και οι αυθαίρετες επεμβάσεις που ήδη έχουν γίνει σε κτίρια που υπέστησαν ζημιές, δημιουργούν βάσιμες υπόνοιες για μελλοντικούς κινδύνους».

Τέλος, σημειώνοντας ότι είναι «καλό και χρήσιμο για την ενημέρωση της κοινής γνώμης να ανακοινώνονται κάποια στοιχεία της συνεχιζόμενης επιστημονικής έρευνας στα κτίρια που κατέρρευσαν», αναφέρει ότι από αυτά «προκύπτει ότι τα περισσότερα κτίσματα είτε ήσαν αυθαίρετα, είτε είχαν γίνει αυθαίρετες τροποποιήσεις, και επεκτάσεις, είτε είχαν χτιστεί με σαθρά (ανεξέλεγκτα) υλικά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συλλυπητήρια για το θάνατο του Κώστα Λιάσκα (2018-05-09 00:00:00.0)
Γκέτο το Πανθεσσαλικό Στάδιο (2002-11-28 00:00:00.0)
Στον ύπνο ο "Ξενοκράτης" (1999-09-08 00:00:00.0)
Αιχμές κατά της "μεταρρύθμισης" (1999-01-19 00:00:00.0)
Κανένας κανονισμός για τον έλεγχο των κτιρίων! (1997-12-19 00:00:00.0)
Καθεστώς οι ανώμαλες συμβάσεις στα "μεγάλα έργα" (1997-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ