Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανθυγιεινή φιέστα μακριά από τις ανάγκες

Την ώρα που οι μονάδες υγείας της επαρχίας βρίσκονται σε απορύθμιση, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπαθεί να δείξει ότι υπάρχει προώθηση της διαβόητης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ με βάση τους άξονες για την «Υγεία του πολίτη».

Ετσι αύριο το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος και η ηγεσία του υπουργείου οργανώνουν σύσκεψη στο Ζάππειο, στις 2 μμ, με τους γενικούς γραμματείς των Περιφερειών όλης της χώρας. Στη σύσκεψη έχουν κληθεί οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, Οικονομικών και Εργασίας.

Σκοπός της σύσκεψης δεν είναι τα εκρηκτικά προβλήματα της επαρχίας, αλλά η «διαδικασία της εφαρμογής της μεταρρύθμισης, η μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες, η ενίσχυση των Διευθύνσεων Υγείας και Πρόνοιας των Περιφερειών, η δημιουργία Οργάνωσης Διοίκησης Εργου σε κάθε Περιφέρεια, η σύνταξη υγειονομικού χάρτη και η διαμόρφωση προτάσεων έργων και δράσεων στους τομείς της υγείας και της πρόνοιας, που χρηματοδοτούνται από το Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Συλλαλητήριο στην Ικαρία

Η αντιμετώπιση των υγειονομικών προβλημάτων της επαρχίας βρίσκεται στην αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων απ' τους κατά τόπους φορείς.

Ετσι σήμερα η Ικαρία έρχεται ξανά στο προσκήνιο με το συλλαλητήριο που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τα θέματα υγείας, στις 8.30 το βράδυ, στην πλατεία του Εύδηλου. Ολοι - κάτοικοι, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό του νοσοκομείου, έπαρχος, δήμαρχοι και δεκάδες συνδικαλιστικοί φορείς - δηλώνουν σήμερα πως οι αγώνες τους δεν πρόκειται να σταματήσουν εάν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Και όλοι μαζί σήμερα διεκδικούν - όπως αναφέρουν άλλωστε - «τη συνέχεια της ζωής στο νησί μας»...

Επίσχεση εργασίας στην Αρτα

Επ' αόριστον επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν από προχτές οι γιατροί του Νοσοκομείου Αρτας, διεκδικώντας τις δεδουλευμένες εφημερίες του Νοέμβρη και Δεκέμβρη του 1999, αλλά και αντιδρώντας στις περικοπές των προγραμμάτων εφημερίας τούς μήνες Ιούλη και Αύγουστο, στις οποίες προχώρησε η διοίκηση του Νοσοκομείου χωρίς την έγκριση των διευθυντών των τμημάτων και της Επιστημονικής Επιτροπής, προγράμματα τα οποία μετατρέπουν την ενεργό εφημερία σε εφημερία ετοιμότητας ή μεικτή, με αποτέλεσμα να μένει το Νοσοκομείο ακάλυπτο από ειδικευμένο γιατρό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ασθενή.

Μάλιστα, οι γιατροί έκαναν διάβημα προς τον εισαγγελέα Αρτας, στον οποίο και κατήγγειλαν την απόφαση του ΔΣ να εφαρμόσει αυθαίρετα προγράμματα, ενώ του έθεσαν και το ερώτημα ποιος ευθύνεται για ό,τι συμβεί στο Νοσοκομείο λόγω των προγραμμάτων αυτών.

Η διοίκηση ωστόσο, προχώρησε και σε μια ακόμα προκλητική ενέργεια. Μετά την ανακοίνωση της επίσχεσης εργασίας, ο πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου, μοίρασε επιστολή στην οποία υπογράμμιζε ότι η κινητοποίηση είναι παράνομη.

Μάλιστα, από το υπουργείο Υγείας έφτασε έγγραφο στον εισαγγελέα Αρτας, στο οποίο γινόταν η καταγγελία ότι οι γιατροί του Νοσοκομείου προχωρούν σε παράνομες απεργιακές κινητοποιήσεις. Ο εισαγγελέας εξεπλάγη όταν διαπίστωσε ότι δεν πρόκειται για κινητοποίηση αλλά για επίσχεση με αίτημα την καταβολή δεδουλευμένων του περασμένου χρόνου. Ετσι ο εισαγγελέας αντί να συστήσει προσοχή στους γιατρούς, υποσχέθηκε να συστήσει προσοχή στη διοίκηση του Νοσοκομείου για την καταβολή των δεδουλευμένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ