Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το έγκλημα ζητάει δικαίωση

Στις 19/9/2003 η εργατική τάξη «έχανε» δύο ακόμα παιδιά της πάνω στο μεροκάματο. Στα μεταλλεία βωξίτη «Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης» του τότε προέδρου του ΣΕΒ, Οδυσσέα Κυριακόπουλου, από τις στοές «610 Καμάρες» στην περιοχή της Γραβιάς Φωκίδας, ανασύρθηκαν νεκροί, καταπλακωμένοι από τη στοά που κατέρρευσε, δύο εργάτες εργολαβίας, 33 και 48 ετών. Ο Στάθης Παπάς, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, και ο Σπύρος Βέλιος, επίσης πατέρας δύο παιδιών. Πέντε μέρες μετά το έγκλημα, οι εργαζόμενοι της Φωκίδας, με απόφαση της ταξικής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου που είχε κηρύξει 24ωρη απεργία, έδωσαν σαφή απάντηση στο όργιο τρομοκρατίας που εξαπέλυσε ο μηχανισμός της εργοδοσίας.

Το «ατύχημα» ήταν προμελετημένο έγκλημα, αφού πριν από λίγους μήνες είχε καταρρεύσει η είσοδος της στοάς. Τότε, το εργοταξιακό σωματείο είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους. Η εργοδοσία, όμως, όπως και η Επιθεώρηση Μεταλλείων Νότιας Ελλάδας, «αγρόν ηγόραζον». Με αφορμή το γεγονός ότι τότε, για πρώτη μάλιστα φορά, επιθεωρητές της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νότιας Ελλάδας αρνήθηκαν την παρουσία συνδικαλιστών στον έλεγχο της συγκεκριμένης στοάς μετά το «ατύχημα», δημιουργήθηκαν και καταγγέλθηκαν υπόνοιες συγκάλυψης από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, όσο δηλαδή χρειάστηκε για να έρθει το θέμα στο ακροατήριο, η υπόθεση έφτασε για εκδίκαση στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αμφισσας. Οι 6 που κατηγορούνται είναι υπάλληλοι της εταιρείας «S & B» - όπως είναι η σημερινή ονομασία της «Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης» - και ο εργολάβος. Οι υπόνοιες συγκάλυψης, που υπήρχαν αρχικά, ενισχύθηκαν από το εξής γεγονός: Ενώ η εισαγγελική και ανακριτική έρευνα εντόπισε ευθύνες κακουργηματικού χαρακτήρα, δηλαδή παραπέμφθηκαν με την κατηγορία της «εκ προθέσεως ανθρωποκτονίας», στη συνέχεια η κατηγορία μετατράπηκε σε πλημμέλημα και η κατηγορία σε «ανθρωποκτονία εξ αμελείας». Η εκδίκαση της υπόθεσης στο Πλημμελειοδικείο Αμφισσας δεν προχώρησε. Ο δικηγόρος των κατηγορουμένων υπέβαλε αίτημα αναβολής της, με το αιτιολογικό ότι δεν έγινε νομότυπα η κλήτευση ενός από τους κατηγορούμενους! Η δίκη αναβλήθηκε επ' αόριστον...


Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ