Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Αυξήσεις στα ναύλα και απολύσεις

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των «Μινωικών Γραμμών», που με τις πλάτες συνδικαλιστών του ΣΥΝ πετούν στο δρόμο εργαζόμενους. Χαράτσι και στα εισιτήρια, λόγω πετρελαίου

Η υποκριτική ευαισθησία των εφοπλιστών και των κυβερνήσεών τους «πιστώνεται» στις τσέπες των επιβατών και στα δικαιώματα των εργαζομένων...
Η υποκριτική ευαισθησία των εφοπλιστών και των κυβερνήσεών τους «πιστώνεται» στις τσέπες των επιβατών και στα δικαιώματα των εργαζομένων...
Με δεκάδες απολύσεις υπαλλήλων και νέες αυξήσεις στα εισιτήρια επιβατών και ναύλα οχημάτων, η ακτοπλοϊκή εταιρεία «Μινωικές Γραμμές» ανοίγει το «χορό» της νέας ακόμα πιο σφοδρής επίθεσης των εφοπλιστών σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, πλήττοντας από το πενιχρό τους εισόδημα μέχρι και το ίδιο το δικαίωμα στη δουλιά. Η νέα έφοδος, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη, φέρει ακέραια στη σφραγίδα της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία με το «καλημέρα» σπεύδει να ξεπληρώσει γραμμάτια προς τους εφοπλιστές, αλλά και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ και των φορέων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία προς το προσωπικό των γραφείων, βρίσκονται υπό απόλυση 8 εργαζόμενοι από τις εγκαταστάσεις της στην Πάτρα, ένας από τα γραφεία του Ηρακλείου Κρήτης, ένας από αυτά του Πειραιά και άλλοι 20 από όλο τον όμιλο, οι οποίοι θα απολυθούν με τη μέθοδο των «οικειοθελών αποχωρήσεων»! Επίσης έγινε γνωστό ότι τον περασμένο Αύγουστο είχαν απολυθεί άλλοι πέντε εργαζόμενοι.

Απροκάλυπτα ταγμένη στο πλευρό της εταιρείας «Μινωικές Γραμμές» είναι η πλειοψηφία της διοίκησης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ), δηλαδή η «ομάδα» του προέδρου του Συνδέσμου Θάνου Βασιλόπουλου στελέχους του ΣΥΝ, η οποία αποτελείται από στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Το ότι η ομάδα Βασιλόπουλου είναι ενημερωμένη και δεν έχει πει «κιχ» για να μη θίξει τα κέρδη της εταιρείας, αποδεικνύει και το γεγονός ότι δύο μέλη της διοίκησης του ΠΑΣΕΝΤ, και συγκεκριμένα ο Φίλιππας Γιβαρλάκης (ΠΑΣΚΕ) και η Δήμητρα Καβούρη, είναι στελέχη των «Μινωικών» στα κεντρικά γραφεία του Ηρακλείου!

Αυξήσεις με πρόσχημα τα καύσιμα

Εκτός από τα παραπάνω, η εταιρεία από την περασμένη Δευτέρα έχει επιβάλει αυξήσεις στα εισιτήρια που φτάνουν το ποσοστό του 5,4%. Συγκεκριμένα, το εισιτήριο της οικονομικής θέσης για Ηράκλειο από 37 ευρώ, την περασμένη Δευτέρα έφτασε τα 39 ευρώ!

Τα όσα συμβαίνουν στις «Μινωικές Γραμμές», όπως έχει ανακοινωθεί από την εταιρεία, γίνονται για την προστασία και ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητάς» της, η οποία πλήττεται και από την άνοδο της τιμής των καυσίμων. Ειδικά οι αυξήσεις που επέβαλε από τη Δευτέρα είναι για να καλύψουν το αυξημένο κόστος του νέου καυσίμου, το οποίο έχει μικρή περιεκτικότητα σε θείο και είναι πλέον υποχρεωμένες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να χρησιμοποιούν σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτό σημαίνει ότι οι «Μινωικές» αποτελούν ένα μικρό δείγμα των όσων πρόκειται να ακολουθήσουν σε βάρος των νησιωτών, των ναυτεργατών, των υπαλλήλων των ναυτιλιακών εταιρειών, συνολικά των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται πόσο αντιλαϊκή είναι η πολιτική της ανταγωνιστικότητας, της ΕΕ, των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ακόμα και το αυτονόητο, που είναι η προστασία του περιβάλλοντος, μετατρέπεται σε ένα επιπλέον βάρβαρο μέτρο σε βάρος της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, για να θησαυρίζουν οι καπιταλιστές είτε αυτοί είναι οι εταιρείες πετρελαιοειδών, είτε εφοπλιστές και πάει λέγοντας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι δύο όψεις της «απανθρακοποίησης» των ναυτιλιακών καυσίμων (2022-04-22 00:00:00.0)
Να μην περάσουν τα άθλια μαγειρέματα ενόψει των εκλογών του σωματείου (2018-11-13 00:00:00.0)
Το αφεντικό ψηφίζει, οι υπάλληλοι χάνουν (2013-07-24 00:00:00.0)
Εκδικητική απόλυση μετά την απεργία (2007-05-17 00:00:00.0)
Πλέουν σε... πελάγη κερδών (2006-06-18 00:00:00.0)
ΣΥΝ-παιγνία πετάει στο δρόμο 500 εργαζόμενους (2004-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ