Κυριακή 18 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Πλέουν σε... πελάγη κερδών

Η υπερεκμετάλλευση των ναυτεργατών, οι απανωτές αυξήσεις στα εισιτήρια αλλά και οι πλουσιοπάροχες επιδοτήσεις γεμίζουν τις τσέπες του εφοπλιστικού κεφαλαίου

Από όλες τις «πάντες» κερδίζουν οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, την ίδια ώρα που οι ναυτεργάτες, μέσα από τη συναλλαγή εφοπλιστών και πλειοψηφίας της ΠΝΟ που αποτυπώθηκε και στην υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης, πήραν αύξηση στους μισθούς μόλις 4,5% για το 2006. Ταυτόχρονα, η ανεργία καλπάζει, τα πληρώματα δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, καθώς η πλειοψηφία του ακτοπλοϊκού στόλου αποτελείται από πλοία παλιά και υποσυντήρητα, ενώ δίνουν μάχη για να διατηρήσουν όσες από τις κατακτήσεις τους έχουν απομείνει όρθιες από την εφοπλιστική επέλαση, να αντιμετωπίσουν το κλίμα της εφοπλιστικής τρομοκρατίας μέσα στα βαπόρια.

Τα κέρδη των μεγαλύτερων ακτοπλοϊκών εταιριών διαμορφώνονται ως εξής:

«Μινωικές Γραμμές»: Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εταιρίας το 2005 κατέγραψε τον υψηλότερο κύκλο εργασιών από την ίδρυσή της, ύψους 204,2 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 94,7% από το 2004 και ανήλθαν στα 17,6 εκατ. ευρώ από τα 9 εκατ. ευρώ του 2004.

«Hellenic Seaways» θυγατρική των «Μινωικών Γραμμών» (πλοιοκτήτρια του «ΣΑΜΙΝΑ»): Τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 2 εκατ. ευρώ ενώ το 2004 είχε παρουσιάσει ζημιές.

ΑΝΕΚ δηλαδή Ι. Βαρδινογιάννης: Τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 30% και έφτασαν τα 40,2 εκατ. ευρώ.

Η «Attica Group» (πρώην «Επιχειρήσεις Αττικής») του Π. Παναγόπουλου: Εμφάνισε... μείωση κερδών το 2005, καθώς ανήλθαν στα 28,1 εκατ. ευρώ από τα 35,6 εκατ. ευρώ του 2004. Ομως η ίδια κατέχει το 48,5% των μετοχών της «Blue Star» η οποία το 2005 κατέγραψε αύξηση των καθαρών κερδών κατά 66,4% σε σύγκριση με το 2004 και ανήλθαν στα 17,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, ελέγχει και το 11% των «Μινωικών»...

Τα κέρδη αυτά προήλθαν πριν την «απελευθέρωση» των εισιτηρίων. Ομως πέρα από τα όσα κερδίζουν οι ακτοπλοϊκές εταιρίες από τις συνεχείς αυξήσεις στα εισιτήρια, η κυβέρνηση της ΝΔ με βάση το νόμο 2932 του ΠΑΣΟΚ για επιδότηση των εφοπλιστών και προκειμένου να καλυφθούν οι λεγόμενες ...«άγονες» γραμμές με «ζεστό» χρήμα από την τσέπη του εργαζόμενου λαού, τους έχει εξασφαλίσει για το 2006 επιδοτήσεις που θα ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ για την επόμενη 5ετία έχει εξαγγελθεί από το ΥΕΝ ότι οι επιδοτήσεις θα ξεπεράσουν συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ