Κυριακή 18 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

(Πράξη δικαίου - Πράξη ειρήνης)

ΕΞΗΝΤΑ χρόνια έχουν περάσει, που πρωτόμπαινε το μεγάλο και πολύ σημαντικό θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων καθώς και του κατοχικού δανείου που είχαν επιβάλει οι Γερμανοί κατακτητές. Μόλις είχαμε βγει από του πολέμου τη μεγάλη δοκιμασία και ζούσαμε με τους Αγγλους μια νέα, δεύτερη κατοχή.

Η ΕΛΛΑΔΑ κολυμπούσε στη φτώχεια και τη στέρηση. «Η πατρίδα μας, έγραφε τότε ο δημοσιογράφος Κώστας Βιδάλης στην "Ελεύθερη Ελλάδα" στη μεγάλη έρευνα, που έκανε η εφημερίδα το 1945, είναι χώρα ολοκληρωτικά κατεστραμμένη. Ο,τι έφτιαξε ο μόχθος και ο ιδρώτας του λαού το χάλασαν, το ερήμωσαν οι κατακτητές. Ο,τι υπήρχε στα σπίτια από πάππου προς πάππον πουλήθηκε, καταστράφηκε δεν υπάρχει πια. Ετσι, λοιπόν, μπαίνει το πρόβλημα να ανοικοδομηθεί ο τόπος για να ανοίξουν οι δουλιές, να ζήσει ο λαός... Να φτιάξουμε εκείνα, που κατάστρεψε ο κατακτητής και εκείνα, που χαλάσαμε εμείς για τη λευτεριά μας. Αν δεν μπει μπρος και μάλιστα γρήγορα, με ρυθμό ταχύ η ανοικοδόμηση, ο λαός μας κινδυνεύει να ξεπέσει στην εξαθλίωση και ο τόπος μας να γίνει προτεκτοράτο, αποικία, τόπος που θα βασιλεύει η φτώχεια και η κακομοιριά...».

ΑΠΟ τα μέσα της δεκαετίας του 1950 θ' αρχίσει ένας «μαραθώνιος» για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Βλέπεις, δεν ήταν μόνο η καταλήστευση της χώρας που είχε επιδοθεί η ορδή των ναζί. Είχαν και «πρόσθετες» ανάγκες και γι' αυτό ζητούσαν πιεστικά και δάνεια, τα οποία, όπως έλεγαν, θα το εξοφλούσαν σε σταθερό νόμισμα. Κι ο λογαριασμός που έγινε ανεβάζει το ποσό στα 45 εκατομμύρια χρυσές λίρες!!

ΠΟΛΛΕΣ οι Ερωτήσεις, που κατά καιρούς οι βουλευτές του ΚΚΕ έχουν αναπτύξει στη Βουλή. Είχε πει τότε ο Χ. Φλωράκης - για πρώτη φορά εγκαινιαζόταν η «ώρα του πρωθυπουργού», Δεκέμβρης 1990 (Κ. Μητσοτάκης) - πως δεν μπορεί στο όνομα οποιασδήποτε σκοπιμότητας να παραπέμπεται ένα τόσο μεγάλο θέμα εθνικής σημασίας στις ελληνικές «καλένδες», όπως είναι οι επανορθώσεις και να μένει με διάφορες δικαιολογίες ερμητικά κλειστό για 40 χρόνια...

ΣΤΗΝ ομιλία του ο Χ. Φλωράκης τόνιζε ότι η Ερώτηση έγινε «όχι για να κλείσουμε αλλά για να ανοίξουμε το μεγάλο αυτό θέμα, που με διάφορες δικαιολογίες μένει κλειστό».

ΑΝΑΛΗΨΗ πρωτοβουλιών για τις γερμανικές αποζημιώσεις ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα το ΚΚΕ, στη συνάντηση, που είχε αντιπροσωπεία του Κόμματος με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Παναγιώτη Κοσιώνη βουλευτή του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, στην οποία συμμετείχαν ο Ευάγγελος Μαχαίρας, ο Δημήτρης Αλευρομάγειρος, ο Στέλιος Ζαμάνος και ο Χρήστος Τσιντζιλώνης.

ΠΑΡ' ΟΛΟ που έχουν περάσει δεκαετίες πολλές, συνεχίζει να μένει άλυτο το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για τις μαρτυρικές πόλεις και τα χωριά, καθώς και το κατοχικό δάνειο. Το ζήτημα αυτό έθεσε η αντιπροσωπεία, κάνοντας επίσης αναφορά και στις αρπαγές των αρχαιοτήτων. Επισήμαναν τις ευθύνες, που βαρύνουν γι' αυτό όλες τις έως τώρα ελληνικές κυβερνήσεις καθώς και το γεγονός πως παρά το χρόνιο αίτημά τους δεν έχουν γίνει δεκτοί από τις ηγεσίες των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ και την υποστήριξη του Κόμματος στα αιτήματα και τη δράση του Εθνικού Συμβουλίου εξέφρασε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται κάτω από το βάρος μιας ρουτίνας, που επιφέρει η μεγάλη χρονική απόσταση.

ΤΟ ΚΚΕ θα εξετάσει και θα αναπτύξει σειρά πρωτοβουλιών με σκοπό να αναδειχτεί το θέμα για να έρθει ξανά στην επικαιρότητα. Από τη στιγμή μάλιστα που τα γερμανικά δικαστήρια αρνούνται να εκδικάσουν ατομικές προσφυγές και το θεωρούν ως ζήτημα διακρατικών συμφωνιών, το ΚΚΕ θα κατευθύνει τις παρεμβάσεις του εκτός από το ελληνικό κοινοβούλιο και το ευρωκοινοβούλιο και προς άλλους διεθνείς οργανισμούς.

ΟΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ σκοπιμότητες, το πνεύμα δουλοφροσύνης και υποτέλειας δεν ανοίγουν προοπτική. Εξήντα χρόνια ανοιχτό το μεγάλο θέμα και αδικαίωτες οι θυσίες μας. Αυτοί που σκόρπισαν τον όλεθρο στην πατρίδα μας πρέπει να πληρώσουν. Η πληρωμή των αποζημιώσεων του κατοχικού δανείου του 1942 και η επιστροφή των αρχαιοτήτων, που άρπαξαν είναι διεκδίκηση εθνική και δεν έχει σήμαντρο παραγραφής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ